Hot News
A pune capăt fărădelegii și ”dictaturii digitale” ale companiilor americane globale de Internet!
30/01
”Palatul lui Putin”, așa cum arată el în realitate (VIDEO)
30/01

Tratatul START-3. Ce se întâmplă cu rachetele ”Avangard”? Părerea experților

Sistemul de rachetă ”Avangard”/ Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

Efectul Tratatului privind limitarea armelor strategice și ofensive (START-3) se extinde, deja, asupra sistemelor hipersonice rusești ”Avangard”, motiv pentru care prelungirea acordului pentru încă cinci ani nu aduce modificări și restricții suplimentare, au declarat, pentru RBK, experți militari.

«Nu se schimbă absolut nimic. ”Avangard” a intrat, deja, în dotarea armatei și, conform condițiilor stipulate de Tratat, informațiile telemetrice referitoare la testarea acestui produs au fost deja predate americanilor. SUA au dreptul să facă inspecții la fața locului. Americanii pot veni la divizia Dombrovskaia a Forțelor Strategice de Rachete ale Rusiei, să vadă aceste sisteme, să verifice numărul focoaselor nucleare», a explicat expertul militar, redactor șef al revistei ”Arsenal Otecestva”, Viktor Murahovski.

Potrivit lui Murahovski, Rusia încă mai poate desfășura divizii echipate cu sistemul ”Avangard”, fără restricții, pentru că Rusia nu a atins încă numărul maxim de purtători admis de condițiile acordului. Conform START-3, numărul de rachete intercontinentale balistice desfășurate nu poate depăși 700.

Viktor Murahovski a adăugat că termenii Tratatului se aplică, de asemenea, sistemului de rachete ”Sarmat”. Dar, a arătat analistul, racheta rusă ”Burevestnik” și cea americană ”Poseidon” nu intră în categoria purtătorilor strategici, restricționați de START-3.

”Avangard” a fost inclus în START-3 încă din 2019, a precizat, la rândul său, Dmitri Stefanovici, cercetător la Centrul pentru Securitate Internațională.

”Este absolut normal, pentru că acesta este, de fapt, un tip de echipament de luptă pentru sistemul UR-100 UTTH, deja existent – o rachetă aflată de mult în Tratat. Adică nu se schimbă absolut nimic. Pur și simplu, ele sunt considerate drept încă un purtător desfășurat, încă un focos”, a relatat el.

Stefanovici a adăugat că partea americană a inspectat, deja, modelul desfășurat al ”Avangard”. ”Poate vor fi niște discuții, întrebări, dar, practic, nu sunt probleme, dacă judecăm după regulile generale ale START-3”, a subliniat expertul militar.

Anterior, viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a afirmat că regula de numărare a focoaselor conform START-3 se va aplica sistemului ”Avangard”, dar înghețarea arsenalelor nucleare pentru un an este exclusă.

La 27 ianuarie, Duma de Stat și Consiliul Federației au ratificat acordul privind prelungirea termenului Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3). Iar la 29 ianuarie, Președintele Vladimir Putin a semnat legea respectivă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076