Hot News
Demascare: Un membru al fondului lui Navalnîi, FBK, filmat cu un spion britanic
02/02
Cazul Navalnîi. Zaharova, despre prezența diplomaților străini în sala de judecată
02/02

Anul Cosmosului la Moscova: Program dedicat marilor realizări spațiale

Pavilionul ”Cosmos” din VDNH, Moscova/ Foto: mos.ru

Pavilionul ”Cosmos” din VDNH, Moscova/ Foto: mos.ru

La Expoziția Realizărilor Economiei Naționale (VDNH), anul 2021 va fi dedicat unor momente jubiliare din istoria realizărilor spațiale ale Rusiei, printre care împlinirea a 60 de ani de la zborul lui Iuri Gagarin și a 50 de ani de la lansarea primei stații spațiale pilotate, ”Saliut”. Deocamdată, pentru spectatori sunt disponibile doar evenimentele online, dar, foarte curând, programul va fi completat cu alte formate, relatează agenția mos.ru.

”VDNH va organiza, pe toată durata anului, evenimente tematice, dedicate istoriei cosmonauticii rusești. Programul începe cu prelegeri online susținute de scriitori de popularizare a științei și cu un spectacol literar-muzical”, a declarat vice-primarul Moscovei, Natalia Sergunina.

Biroul de presă al Expoziției a precizat că, imediat ce va fi posibil, vor fi prezentate și alte formate de evenimente cu prezență fizică.

”Deocamdată, vă invităm să participați la prelegeri, excursii virtuale și spectacole, pe site-urile de internet ale VDNH. Iar imediat ce pavilioanele își vor redeschide ușile pentru oaspeți, programul anului jubiliar se va completa cu excursii, expoziții noi, cu proiecții de filme, concerte live și întâlniri cu cosmonauții”, a adăugat serviciul de presă al VDNH.

    Foto: mos.ru

”Atât de departe”

Programul dedicat jubileurilor realizărilor spațiale a fost deschis de premiera spectacolului ”Atât de departe”, creat special pentru VDNH de muzicianul și scenaristul Vasili Zorkin. Împreună cu actorii Anatoli Belîi, Mariam Sehon și Gheorghi Slujitel, el va interpreta monologuri pe diferite teme, de la vremuri, depărtare și nostalgie, la singurătate și dragoste, ce se împletesc strâns cu tema zborurilor cosmice. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de cântecele grupului ”Zorki”, interpretate într-un aranjament nou, sub cupola de stele a Pavilionului ”Kosmos”.

Înregistrarea video poate fi vizionată pe site-urile VDNH (https://vdnh.ru/), ale Сentrului ”Cosmonautică și aviație” (https://vk.com/cosmos_vdnh) și ale proiectului ”Cunoaștere. VDNH”(https://znanie.vdnh.ru/), precum și pe paginile de pe rețelele sociale Facebook, Vkontakte și Odnoklassniki.

”Cosmos: așteptări și realitate”

Continuă programul de prelegeri susținute de scriitorul de popularizare a cosmonauticii, fondatorul societății ”Spațiu deschis”, Vitali Egorov, ”Cosmos: așteptări și realitate”. El va povesti despre ce se aștepta, în trecut, de la explorarea spațiului și va compara aceste așteptări cu realizările moderne.

Foto: mos.ru

Secretele costumului spațial

Denis Prudnik, copreședintele Consiliului de Tineret al Societății Spațiale Ruse și scriitor de popularizare a cosmosului, va susține prelegeri dedicate costumelor spațiale. Spectatorii vor afla despre cum sunt ele construite și istoria creării lor.

Și mai multe informații fascinante referitoare la cosmos se găsesc în ciclul  prelegerilor ”Cosmosul de weekend”. Ele sunt publicate pe site-ul centrului ”Cosmonautica și aviația”, precum și pe grupul Expoziției de pe rețeaua Odnoklassniki (https://vdnh.ru/news/4239/).

În plus, centrul ”Cosmonautica și aviația” a lansat pe paginile sale de pe rețelele sociale Instagram, Vkontakte, Facebook și Odnoklassniki, un videoblog săptămânal, intitulat #SmotriKosmos. În videoclipuri scurte, ghizii prezintă cele mai interesante exponate și proiectele spațiale aferente. Iar în februarie, va apărea o rubrică specială pentru copii. Cei mici vor afla ce este cosmosul, cine sunt cosmonauții, ce mănâncă și cum dorm în expediții, ce planete sunt în Sistemul solar și prin ce s-au făcut renumiți Iuri Gagarin, Aleksei Leonov și Valentina Tereșkova. Filmulețele pot fi vizionate folosind hashtagul #MalenkiiKosmos.

VDNH este un spațiu public unic cu o istorie de peste 80 de ani. Astăzi, Expoziția reunește 49 de obiective de patrimoniu cultural, suprafața ei depășind 325 de hectare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093