Hot News
Opoziția ucraineană a inițiat procedura de impeachment împotriva președintelui Zelenski
04/02
Borrel la Moscova. Lavrov vrea să discute despre cum sunt denaturate evenimentele din Rusia
05/02

Opoziția Ucrainei: Sancțiuni împotriva posturilor TV, uzurparea puterii

Sediul companiei TV ”112 Ucraina”/Foto: Reuters

Decretul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin care a intrat în vigoare hotărârea Consiliului Național de Securitate (SNBO) al țării privind aplicarea de sancțiuni împotriva posturilor de televiziune ”112 Ukraina”, ZIK și NewsOne, precum și împotriva deputatului în Rada Supremă din partea formațiunii ”Platforma de Opoziție – pentru Viață” (OPZJ), Taras Kozak, este un act de uzurpare a puterii și o tentativă de represalii împotriva disidenților, a declarat Partidul OPZJ, relatează agenția TASS.

«Decretul președintelui Ucrainei, Zelenski, privind încetarea activității posturilor de televiziune ”112 Ukraina”, NewsOne și ZIK, introducerea de sancțiuni personale împotriva proprietarilor lor, a membrului consiliului politic al partidului ”Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, Taras Kozak, reprezintă un act de uzurpare a puterii, o cenzură pe față, un mecanism de instaurare a dictaturii și tiraniei în țară, o încălcare a tuturor principiilor și normelor internaționale ale democrației», se spune în declarația ”Platformei de Opoziție”.

Documentul precizează că puterea a încălcat legislația, iar acțiunile ei au fost definite drept ”tentativă de răzbunare împotriva unei forțe politice de opoziție care, conform sondajelor sociologice, este lider în clasamentul simpatiilor politice”.

OPZJ a subliniat că decizia autorităților contravine Legii sancțiunilor și a Constituției țării. ”Posturile de televiziune ”112 Ukraina”, NewsOne și ZIK sunt persoane juridice ucrainene, iar Taras Kozak este cetățean al Ucrainei și, de aceea, hotărârea lui Zelenski este una dintre cele mai grave și revoltătoare încălcări a legislației ucrainene, deoarece prevederile Legii sancțiunilor nu se aplică asupra lor. Legile și Constituția Ucrainei – articolul 62 – interzic categoric limitarea drepturilor și libertăților cetățenilor atâta timp cât vinovăția lor nu este dovedită prin hotărâre judecătorească. Fără o decizie judecătorească, nici un decret prezidențial nu poate stopa activitatea unor posturi de televiziune”, susține opoziția.

Partidul adresează organizațiilor internaționale și reprezentanțelor diplomatice apelul de a condamna acțiunile președintelui și de ”sublinia inadmisibilitatea represiunilor împotriva opoziției și a mass-media independente”. Deputatul în Rada Supremă din partea OPZJ, Nestor Șufrici, a promis că această chestiune va fi dezbătută în Parlament.

Esența sancțiunilor

Sancțiunile presupun ”anularea sau suspendarea licențelor, interdicția de a folosi frecvențele radio ale Ucrainei, încetarea tuturor serviciilor de retransmitere/difuzare a programelor de televiziune”. Sunt prevăzute, de asemenea: blocarea activelor acestor televiziuni, interdicția de a scoate capital în afara țării, suspendarea îndeplinirii obligațiilor economice și financiare, interzicerea totală sau parțială a tranzacțiilor cu obligațiuni, interdicția de a fi eliberate, de către Banca Națională a Ucrainei, licențe pentru efectuarea de investiții într-un stat străin. Posturile de televiziune și-au încetat emisiunile. Se interzice, de asemenea, plasarea de valori valutare în conturi și depozite pe teritoriul unui stat străin.

Conform unei anexe la decret, sancțiunile pot fi aplicate și posturilor regionale, ce emit sub logotipul ”112 Ukraina”, fiind vorba despre ”Novîi format”, ”Ariadna TV”, ””TV Vîbor”, ”Partner TV” și ”Lider TV”.

În privința lui Kozak, timp de cinci ani, deputatul nu va avea dreptul de a utiliza și dispune de averea sa, de a efectua tranzacții comerciale. De asemenea, i se interzice, total sau parțial, să tranziteze resurse, să efectueze zboruri și transportarea mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, să scoată capital în afara Ucrainei, să-și îndeplinească obligațiile economice și financiare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875099