Hot News
Lavrov a numit Uniunea Europeană un partener pe care nu te poți bizui
05/02
Cinci mistere în jurul ”antreprenorului individual” Aleksei Navalnîi
06/02

”Nord Stream-2”: SUA și Germania au găsit un compromis

Foto: capital.ru

Președintele Statelor Unite, Joe Biden și cancelarul Germaniei, Angela Merkel (în imagine), au discutat problema proiectului ”Nord Stream-2”, supus sancțiunilor americane. Washingtonul nu exclude posibilitatea unui ”compromis” – închiderea temporară a gazoductului, dacă Rusia restricționează tranzitul de gaze prin Ucraina, a anunțat publicația Handelsblatt, relatează agenția Rambler.ru.

Conducerea SUA consideră că Germania poate propune o variantă de compromis, pentru a «priva Rusia de impulsul de a folosi conducta ”Nord Stream-2” împotriva Ucrainei». Este vorba de posibilitatea de a închide gazoductul, dacă Rusia restricționează tranzitul gazelor sale prin Ucraina.

Rusia speră că Uniunea Europeană va rezista în fața șantajului Statelor Unite în privința ”Nord Stream-2”, declara, la 27 ianuarie, Ministerul de Externe al Rusiei, apreciind că realizarea acestui proiect va întări cooperarea Moscovei cu Bruxelles-ul în domeniul economic și va contribui la securitatea energetică în Europa.

”Sperăm că partenerii noștri (din UE) vor rezista în fața șantajului Washingtonului, care amenință cu sancțiuni extrateritoriale”, se arată într-un comunicat al MAE Rus. Potrivit documentului, scopul Washingtonului este de a impune Europei ”gaze de șist, scumpe și care nu corespund normelor ecologice”.

La 28 ianuarie, șeful diplomației germane, Heiko Maas, a declarat că, odată cu venirea noii administrații în SUA, Berlinul nu își va schimba poziția în privința construcției gazoductului ”Nord Stream-2”. El arăta că poziția principială a Germaniei în această chestiune rămâne neschimbată. Washingtonul trebuie să analizeze dacă sancțiunile și măsurile de penalizare reprezintă cel mai corect instrument în discuțiile cu aliații.

În aceeași zi, Comitetul Dumei de Stat pentru Energie și Comitetul Bundestagului pentru Economie și Energie au convenit ca, împreună, să contracareze tentativele de a stopa realizarea ”Nord Stream-2”. Șeful Comitetului din Duma de Stat, Pavel Zavalnîi, a arătat că, deocamdată, nu există presiuni asupra participanților la lucrările de construcție a gazoductului, dar că noua administrație a SUA și-a anunțat, deja, intenția de a opri ducerea la bun sfârșit a proiectului. Potrivit deputatului, poziția comună a părților rusă și europeană este că ”Nord Stream-2 trebuie finalizat și că de el are nevoie și Germania și Europa.

La 2 februarie, un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA a avertizat că Statele Unite vor urmări modul în care se realizează proiectul și procesul de certificare a acestuia. Totodată, el a amintit declarația președintelui american, Joe Biden, potrivit căruia gazoductul ”este o idee proastă”. El a mai adăugat că, potrivit poziției instituției, Washingtonul poate introduce sancțiuni împotriva proiectului.

La 20 ianuarie, șeful Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că în relațiile dintre SUA și Europa nu vor dispărea divergențele odată cu venirea lui Joe Biden, că situația nu se va schimba ”ca prin minune”. În același timp, el nu a exclus posibilitatea edificării unor noi relații între cele două părți. ”În prima zi a mandatului său, mă voi adresa noului președinte al SUA: haideți să construim noi relații, de dragul unei Americi mai puternice, a unei Uniuni Europene mai puternice și de dragul unei lumi mai bune”, a spus Michel.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135