Hot News
Corneliu Vlad: Start greșit în relansarea relațiilor UE-Rusia
09/02
Rusia a depus cerere pentru înregistrarea vaccinului ”Sputnik V” în UE
09/02

În Arctica, prezența militară a SUA este în creștere – se prefigurează un conflict serios

Foto: avia.pro

Conform datelor prezentate de postul ”Zapiski ohotnika”, al rețelei sociale ”Telegram”, în regiunea Murmansk a fost dislocat un avion de avertizare timpurie, control, comandă și supraveghere a spațiului aerian, A-50. Aparatul a aterizat la baza aeriană Olenia, în condițiile în care, tot aici a fost deplasată, suplimentar, o unitate a aviației militare ruse, potrivit unor surse neconfirmate. Nu este exclus ca avionul A-50 să fie folosit în cadrul viitoarei misiuni de zbor a aviației strategice a Rusiei – ca răspuns la prezența militară crescândă din zonă.

”Rusia adoptă măsuri preventive în contextul viitoarei deplasări a bombardierelor americane B-1B în Norvegia și trimite un avion DRLO A-50, din Ivanovo, la aerodromul nordic Olenia, de lângă Murmansk. De regulă, astfel de vizite sunt însoțite de misiuni de zbor ale bombardierelor strategice ale Forțelor Aerospațiale ale Rusiei”, se arată în materialul canalului ”Zapiski ohotnika”.

Avia.pro notează că apariția, în Norvegia, a bombardierelor strategice americane este asociată de specialiști cu declarațiile anterioare ale Washingtonului privind disponibilitatea SUA de a prelua controlul asupra Arcticii, inclusiv a regiunilor pe care Rusia le consideră ca aflându-se sub suveranitatea ei.

Bombardierul B1B al Forțelor Aeriene Americane, deasupra mării/ Foto: AP

În acest context, deosebit de interesant apare avertismentul profesorului norvegian Tormod Heier, potrivit căruia ”cu cât mai des poposesc americanii pe pământ norvegian, cu atât crește probabilitatea ca Norvegia să se transforme într-un câmp de luptă între Statele Unite și Rusia”. Declarația vine în contextul în care, potrivit revistei olandeze de aviație ”Scramble”, patru bombardiere americane de tip B-1B Lancer vor fi desfășurate pe baza Erlann, în luna februarie.

Profesorul Tormod Heier, de la Institutul pentru Apărare al Norvegiei, consideră că acest lucru se înscrie în schema observată în ultimii ani. ”Norvegia și Statele Unite duc un război rece cu Rusia. Principalul accent se pune pe descurajare, nu pe măsuri de calmare a situației”, afirmă profesorul.

În opinia lui Heier, Norvegia joacă un rol important în apărarea avansată a SUA în zona Nordului Extrem, pentru că este cea mai apropiată de amenințarea de care America se teme cel mai mult, într-o situație de criză – de forțele nucleare ale Rusiei.

Venind în completare, docentul Academiei Forțelor Aeriene ale Norvegiei, Ole Jørgen Maaø, spune că, înainte, bombardierele B-1B erau echipate cu arme nucleare. Acum, ele vor fi dotate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. ”Parțial, acest lucru are legătură cu acordul de dezarmare, în virtutea căruia SUA au fost nevoite să limiteze numărul de bombardiere strategice cu arme nucleare”.

Contactată de publicația norvegiană NRK, șefa Serviciului de comunicații al Forțelor Aeriene ale Norvegiei, Stine Barclay Gaasland, nu a confirmat, dar nici nu a negat desfășurarea de bombardiere B-1B pe baza Erlann. ”Desfășurarea operativă, amplasarea de forțe și viitoarele acțiuni nu se comentează, la fel ca și planurile altor țări”, a spus ea. La rândul lor, Forțele Aeriene ale SUA au răspuns, printr-un e-mail, că nu intenționează să discute detalii ale viitoarelor operațiuni din considerente care țin de securitatea operațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875158