Hot News
Grigori Iavlinski l-a criticat pe Navalnîi pentru ”populism și naționalism”
17/02
Serghei Riabkov: Condiția ca Rusia să treacă la politica de descurajare a SUA
17/02

SUA pun condiții Kievului pentru stabilirea relațiilor cu Biden

Șeful MAE al Ucrainei, Dmitri Kuleba, simte un fel de ”chimie” între Biden și președinții ucraineni/ Foto: AFP/Getty Images

Publicația ucraineană ”Istoriceskaia pravda” (Adevărul istoric – n.r.) l-a declarat pe noul președinte american ca fiind descendent al cnejilor kieveni. Drept argument au fost aduse cercetările oamenilor de știință francezi, care au întocmit arborele genealogic al lui Joe Biden. Acolo au găsit ucrainenii un strămoș comun – baronul de Felbrigg, din Anglia, a cărui soție provine dintr-o familie de aristrocrați polonezi, înrudită cu dinastia Rurik.

Încercările de a găsi o legătură între Biden și ”nobilimea ucraineană” au apărut încă de acum cinci ani. La acea dată, el a fost declarat descendent al ”fondatorului Secei Zaporojene” (cazaci zaporojeni – n.r.), Baida. Dar iată că, acum, se încearcă să se demonstreze dreptul lui Biden la tronul kievean. Măcar de-ar veni și la ei. Sau să dea un telefon. Șeful MAE al Ucrainei presimte deja un fel de ”chimie” între Biden și Zelenski (Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, n.r.).

Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: «Amândoi au devenit președinți când, în istoria țărilor lor, prioritatea dezvoltării interne a vizat reconcilierea diferitelor părți ale societății și construirea de ”poduri”. Ei au cu adevărat o trăsătură comună, iar eu cred că această ”chimie”, cum le place americanilor să spună, va funcționa, cu siguranță».

Dar, deocamdată, de la Biden – nici un telefon, nici o telegramă. Măcar de ziua de naștere. Zelenski a împlinit săptămâna aceasta 43 de ani. Nici din partea partenerilor occidentali nu a primit nici o felicitare. În schimb, ambasadorii din Grupul celor 7 state dezvoltate au trimis Kievului o listă cu indicații despre cum trebuie reformate organele de justiție și de menținere a ordinii ale Ucrainei.

În acest context, politologul Vladimir Kațman a afirmat că trăiește ”sentimentul că nu mai este nevoie de Rada Supremă sau de cabinetul de miniștri. Este suficient să-i reunești pe ambasadorii G7, care ies cu o declarație și gata, restul va fi îndeplinit de același cabinet de miniștrii și de aceeași Radă Supremă”.

Jurnaliștii ucraineni scriu că ambasada Statelor Unite la Kiev a avansat o serie de condiții, după care Biden va începe, poate, să stea de vorbă cu Zelenski. Autoritățile ucrainene au început, deja, să le transpună în viață. Au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, în special împotriva a 13 companii aeriene din cauza unor zboruri efectuate în Crimeea. Apoi, au anunțat sancțiuni împotriva a patru companii chineze. Relațiile cu Beijingul s-au agravat după ce America a interzis Ucrainei să vândă chinezilor o uzină de motoare de aviație. Acum, sub semnul întrebării se află livrările de vaccin chinezesc împotriva Covid-19 – dacă vor fi sau nu aprobate de partenerii occidentali ai Kievului.

Zelenski promite să demareze vaccinarea pe scară largă încă din luna februarie, adică mâine, poimâine. Dar Kievul nu are, încă, vaccinul în sine. Pentru moment, Occidentul este dispus să ofere Ucrainei doar 117.000 de zone de la Pfizer. Asta ar ajunge pentru 58.500 de oameni.

Ministerul Sănătății mizează și pe livrarea, în lunile următoare, a unor loturi de vaccin de la AstraZeneca, dar care nu a promis mai mult de două milioane de doze, adică pentru un milion de ucraineni. Nu ajunge nici măcar pentru vaccinarea cadrelor medicale. Ambasada SUA a interzis Kievului să folosească vaccinul rusesc. Rada Supremă a adoptat zilele acestea, în primă lectură, un proiect de lege privind simplificarea procedurii de înregistrare a tuturor vaccinurilor împotriva coronavirusului, cu excepția celui rusesc.

Și încă o cerință a ambasadei americane – excluderea din grupul parlamentar al partidului pro-prezidențial ”Servitorul poporului” a deputatului Aleksandr Dubinski. El este unul dintre cei care au intrat pe lista americană de sancțiuni din cauza publicării scandaloaselor ”casete Derkaci” – este vorba despre convorbirile telefonice dintre Biden și Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei. Timp de o săptămână, partidul puterii nu a reușit să ia o decizie – dacă să-l excludă sau nu pe deputatul intrat în dizgrația Statelor Unite. Dubinski nu este un simplu ales al poporului, el este omul oligarhului Kolomoiski, cu care Zelenski nu vrea să intre în conflict. De aceea, l-a rugat pe Dubinski să se retragă singur din grupul parlamentar. Situația în care a nimerit Zelenski este urmărită, nu fără o oarecare răutate, de opozanții lui politici.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098