Hot News
Pogrebinski: De ce bulevardul Bandera, din Kiev, a revenit la vechiul nume, Moscova
19/02
Maria Zaharova: Rusia nu vrea ruperea relațiilor cu UE
19/02

”Clopotele serii” de pe Bd Lascăr Catargiu (VIDEO)

Denis Latîșev își demonstrează arta de a cânta din clopote, prezentând publicului zeci de melodii bisericești/ Foto: Vești din Rusia

În această seară, în curtea Centrului Rus de Știință și Cultură, de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, a răsunat dangătul clopotelor rusești. Ele au fost aduse de la Fabrica din vechiul oraș rusesc Iaroslavli și agățate aici, de o grindă de lemn, ca la biserică – în total, șase clopote, de diferite dimensiuni.

Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, deschide acest eveniment – ”nobil și spiritual”. În stânga: noul director al Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Mihail Davîdov/ Foto: Vești din Rusia

Clopotele nu au răsunat cu prilejul vreunei sărbători religioase, ci ca o demonstrație atât a sunetelor lor bogate și nuanțate, pentru care Rusia este vestită, cât și a măiestriei de a trage din acestea, scoțând mai multe melodii religioase – o altă tradiție a Bisericii Ruse.

Iar cel care și-a arătat măiestria și cel care a adus clopotele la București este tânărul om de afaceri Denis Latîșev, originar din Chișinău, care, de la vârsta de 12 ani a învățat, la Catedrala din Chișinău, să cânte din clopote. El a devenit om de afaceri și firma sa, ”Russianbells”, aduce clopote din Rusia pentru bisericile și mănăstirile din România.

”Vând clopote și trag clopote”, spune el.

În acest sens, se schimbă și o tradiție – înainte vreme, timp de câteva secole, clopotele pentru lăcașurile sfinte românești erau aduse, de obicei, din Austria.

”Clopotele austriece sunt foarte bune, dar sunt produse pentru piață și  bisericile catolice, iar eu aduc clopotele turnate special pentru ortodocși, pentru că România este o țară ortodoxă”, a spus Denis Latîșev, în scurta sa cuvântare, la inaugurarea evenimentului de la Centrul Rus de Știința și Cultură din București, în ale cărui săli a fost desfășurată, cu această ocazie, și o expoziție dedicată artei producerii clopotelor din Rusia.

Denis a adus primele clopote în urmă cu cinci ani, la Mănăstirea Putna; pe urmă, la Catedrala din Giurgiu, la bisericile din Sibiu, la capela militară din Botoșani, la lăcașurile din Suceava, Reșița și alte localități…

El a povestit cum se fac clopotele la Iaroslavli – tehnologia care a existat din timpul țarilor nu s-a schimbat până în zilele noastre – e un ”lucru manual”, se toarnă în pământ, forma se pregătește din argilă specială; se păstrează tradiția artizanală autentică.

”Primele clopote le-am adus la Mănăstirea Putna, spune el, erau 13 bucăți, cu o masă totală de 11 tone… Trag clopotele de la vârsta de 12 ani. N-am căutat această meserie – Dumnezeu mi-a dat-o. Încerc să promovez această artă frumoasă. Clopotele și dangătul lor nu au naționalitate; este un mesaj pentru a chema oamenii la slujbă, la biserică și cred că primul care se roagă este clopotul…”

O surpriză muzicală: Corul Bisericii Sfântului Nicolae – Tabacu din București cântă ”Clopotele serii”/ Foto: Vești din Rusia

Înainte de a ieși în curtea Centrului, ca să asculte dangătul clopotelor aduse din Rusia, audiența a avut plăcuta surpriză de a asculta minunatul cor al Bisericii Sfântului Nicolae – Tabacu din București, care a interpretat câteva cântări religioase, precum și piese din repertoriul rusesc, inclusiv celebra melodie ”Dangătul de seară” – toate, în limba rusă…

Prezent la eveniment, Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a subliniat, în cuvântul său de inaugurare, că ortodoxia este un factor important care unește popoarele noastre și că, în istorie, Rusia a căutat să sprijine comunitățile creștin-ortodoxe atunci când ele s-au aflat sub jugul Imperiului Otoman. În România modernă, a spus diplomatul, există câteva biserici ctitorite de ruși – la Brașov, la Botoșani… În secolul al XIX-lea, se tipăreau și cărți sfinte pentru români, de pildă, la Tipografia Sinodală din Sankt-Petersburg. ”Apreciez foarte mult eforturile poporului român în lupta pentru statalitatea sa, iar Biserica Ortodoxă Rusă a acordat totdeauna sprijinul său coreligionarilor ortodocși”, a menționat ambasadorul.

 

VIDEO: Denis Latîșev păstrează o tradiție spirituală veche – arta de a cântă din clopote care numără peste 60 de melodi/ Vești din Rusia

 

1 Comment

  1. ivan ciripaha spune:

    As fi vrut sa fiu acolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875178