Hot News
În 2020, Rusia a doborât recordul la exportul de produse altele decât materii prime
21/02
Zaharova: Subiectul Navalnîi nu privește nici UE, nici Spania
21/02

Referendum pentru un monument din centrul Moscovei

Piatra Solovețki din Piața Lubianka a fost instalată în memoria victimelor represiunilor politice și a fost adusă aici din fostul lagăr sovietic de detenție, Solovki (Nordul Rusiei), care a devenit un simbol al GULAG-ului/ Foto: TASS

La 25 februarie va începe, la Moscova, un referendum privind instalarea unui monument în Piața Lubianka, locuitorii capitalei ruse fiind invitați să aleagă între două variante: readucerea vechii statui a lui Feliks Dzerjinski (1877 – 1926, politician de origine poloneză, fondatorul și primul conducător al poliției politice bolșevice, CEKA, n.r.) și ridicarea altui monument dedicat marelui conducător militar Aleksandr Nevski (1220-1263, marele cneaz rus din dinastia Rurik, gânditor, erou național; a fost canonizat ca Sfânt, de către Biserica Ortodoxă Rusă, n.r.), informează agenția RIA Novosti, cu referire la redactorul șef al postului de radio ”Eho Moskvî”, Aleksei Venediktov, care este și vicepreședintele Camerei Civice din Moscova, șeful comisiei pentru dezvoltarea societății civile și control public.

Potrivit precizărilor sale, votul se va derula pe site-ul ”Aktivnîi grajdanin” (”Cetățeanul activ”), dar și pe site-urile mass-media și pe alte platforme.

Într-un apel adresat Primăriei Moscovei, un grup de scriitori, jurnaliști și bloggeri au cerut readucerea în Piața Lubianka a monumentului închinat lui Feliks Dzerjinski. Printre semnatarii apelului s-au numărat Zahar Prilepin, Igor Molotov, Aleksandr Prohanov, Lesia Riabțeva. Inițiativa a stârnit proteste din parte opiniei publice.

Monumentul lui Dzerjinski a fost dezvelit în decembrie 1958, în piața ce-i purta, pe atunci, numele. În august 1991, statuia a fost demontată și instalată, câteva luni mai târziu, în parcul de artă ”Muzeon”. De atunci, au mai existat câteva tentative de readucere a monumentului în Piața Lubianka. Între timp, în aceeași piață, a fost instalată o Piatră Memorială Solovețki, dedicată victimelor represiunilor politice din perioada sovietică, piatra fiind adusă din fostul lagăr de detenție Solovki, situat în Nordul Rusiei și care a devenit un simbol al GULAG-ului.

Ultima oră:

Un oficial implicat în luarea deciziilor, cu privire la această problemă, a declarat pentru Serviciul Rus al BBC că Kremlinul crede că a sosit momentul să se soluționeze disputa și că, în Piața Lubianskaia din Moscova, ar trebui ridicat un monument închinat marelui cneaz și Sfânt, Aleksandr Nevski. Primăria Moscovei împărtășește aceeași părere, scrie BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074