Hot News
Putin și cancelarul Austriei au discutat despre vaccinul ”Sputnik V”
27/02
Maia Sandu acceptă organizarea unui referendum privind demisia ei
28/02

The National Interest a inclus Rusiа în top 5 al celor mai puternice armate din lume

Foto: RIA Novosti

Nu este obligatoriu ca o soluție de dezvoltare aplicată de o țară pentru a construi o armată ”puternică” să fie viabilă pentru o altă țară, consideră experții. Pe baza unei formule unice, specialiștii au întocmit un top 5 al celor mai puternice armate din lume, scrie publicația americană The National Interest.

Pe primul loc, publicația a plasat Statele Unite, care, spun autorii clasamentului, dispun de un uriaș buget al apărării, de o infrastructură extinsă, de un număr mare de trupe. Potențialul armatei SUA este corelat cu o puternică industrie de apărare, inclusiv în domeniul aviației și cu existența mai multor categorii de portavioane.

Experții americani au acordat locul secund Rusiei. În articol este subliniată revigorarea activă a marinei miliare. Semnatarii materialului din The National Interest menționează că, în anul 2021, noua generație de submarine strategice și submarine cu rachete de croazieră vor asigura țării o serie de avantaje.

Puterea tot mai mare a corvetelor modernizate și a altor nave de mici dimensiuni vor permite Rusiei să-și întărească apărarea de coastă. De asemenea, armata rusă o întrece pe cea americană la toate categoriile de trupe terestre, cu excepția tehnicii blindate, consideră experții americani.

Locul trei al ratingului a fost atribuit Chinei, care continuă să facă importante investiții, pe termen lung, în toate domeniile ei militare. Beijingul deține al doilea buget al apărării din lume, ca amploare, dar și cea mai mare rezervă de cetățeni eligibili pentru serviciul militar. În prezent, China derulează câteva ambițioase programe de achiziții, pentru următoarele decenii – de la crearea unor categorii de portavioane de atac, până la formarea unor parcuri de bombardiere și avioane de luptă din generația șase.

Deși dispune de un buget al apărării relativ redus și chiar dacă nu beneficiază de o mare  producție militară comparativ cu primele trei puteri mondiale, potențialul militar al Indiei izvorăște din efectivul ei uman uriaș și din rezerva, la fel de impresionantă, de cetățeni apți pentru serviciul militar. Sunt criterii care au plasat India pe locul patru în clasamentul celor mai puternice armate. Publicația citată precizează că țara are un mare parc de tancuri, dar și de forțe extinse ale apărării de coastă și o rezervă solidă de unități de artilerie.

Chiar dacă rămân dependente de importul de tehnică de luptă, autoritățile de la New Delhi a pus, recent, bazele pentru o industrie de apărare proprie și independentă, ocupând locul patru în ratingul experților americani.

Ultima clasată este Japonia. În 2020, ea a detronat din această poziție Franța. Tokyo menține o forță militară aeriană puternică și are o prezență activă în unele categorii ale forțelor navale, dar ratingul global al Japoniei este afectat de insuficiența forțelor terestre.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089