Hot News
Rușii primesc Duster-ul pe care românii nici nu visează să-l conducă
18/03
Kremlinul consideră nefondate acuzațiile SUA de ”ingerință” în alegerile americane
18/03

Criza în relațiile Rusia-SUA. Ambasadorul Anatoli Antonov a fost rechemat la Moscova

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov/ Foto: TASS

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova pentru consultări legate de relațiile bilaterale, a anunțat reprezentanța diplomatică a Rusiei la Washington, informează agenția TASS.

”Ambasadorul Rusiei în SUA, A.Antononv, va decola la 20 martie spre Moscova pentru consultări. În timpul întâlnirilor de la Ministerul de Externe al Rusiei și de la alte departamente se intenționează să se analizeze căile de îndreptare a relațiile ruso-americane aflate în criză”, a precizat ambasada într-un comunicat postat pe Facebook, preluat de TASS.

”Noua administrație americană se află la putere de aproape două luni; mai este puțin până la pragul simbolic de 100 de zile, un motiv potrivit pentru a încerca o evaluare a ceea ce reușește echipa lui Joe Biden să facă și ce nu prea reușește”, a precizat reprezentanța diplomatică.

Potrivit instituției, criza relațiilor dintre Statele Unite și Rusia este urmare a politicii intenționate și deliberate a Washingtonului, ”care, de-a lungul ultimilor ani, a adus în mod deliberat în impas cooperarea bilaterală. Abordarea neconstructivă în privința țării noastre nu corespunde intreselor Rusiei și ale SUA, iar unele dintre declarațiile necugetate ale liderilor americani creează riscul de prăbușire a relațiilor și așa excesiv de conflictuale”, a apreciat Ambasada Rusiei în comunicatul său.

În document se subliniază că partea rusă se pronunță în favoarea normalizării dialogului dintre Moscova și Washington și pornește de la convingerea că relațiile bune și pragmatice răspund intereselor ambelor popoare. ”Ne pronunțăm pentru normalizarea dialogului dintre doi membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, ce poartă o responsabilitatea aparte pentru pacea și securitatea mondiale”, a precizat ambasada.

Subliind că relațiile dintre Moscova și Washington au intrat în impas, diplomații ruși arată că importantă este găsirea modalităților de a ieși din această stare. ”Suntem interesați să nu permitem degradarea ireversibiliă a relațiilor, dacă americanii conștientizează riscurile” unei astfel de situații, a adăugat Ambasada.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a arătat că SUA întrețin relații cu Rusia acolo unde acest lucru răspunde intereselor lor, dar că au de gând să tragă Moscova la răspundere pentru ”acțiunile ei rău intenționate”. Întrebată dacă Antonov s-a întâlnit cu cineva din administrația Joe Biden, reprezentanta diplomației americane, Jalina Porter, a răspuns că nu poate oferi informații despre vreo întrevedere.

Miercuri, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că liderul rus, Vladimir Putin, va răspunde pentru ”ingerința” în alegerile de anul trecut din Statele Unite. În ajun, biroul de presă al Directorului de Informații Naționale al SUA a desecretizat un raport în care Moscova este acuzată că a încercat să ajute la realegerea lui Donald Trump, să-l discretiteze pe Biden și să ”semene discordie” în societatea americană. Potrivit documentului, aceste operațiuni ar fi fost îndeplinite de ”un grup de organizații guvernamentale rusești”. În raport se vorbește despre introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Printre personajele care, se presupune, ar fi încercat să influențeze alegerile americane se menționează Iranul, mișcarea ”Hezbollah” și Cuba. China nu este pomenită, notează RIA Novosti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875056