Hot News
Nave militare în zona unde se construiește ”Nord Stream-2”
02/04
Profilul lui Gagarin, pe racheta ”Soiuz”
02/04

Confruntarea cu Occidentul. Lavrov: Mai jos de atât nu se poate (text actualizat și completat)

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse/ Foto: Rossiiskaia gazeta

Confruntarea cu Occidentul a atins cel mai de jos punct, a declarat șeful Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de Interfax. ”Pe de o parte, confruntarea a atins punctul cel mai de jos. Pe de altă parte, în adâncul sufletului există speranța că toți oamenii sunt adulți și înțeleg riscurile asociate cu escaladarea unor tensiuni suplimentare”, a spus ministrul rus într-un interviu acordat postului de televiziune ”Pervîi kanal”.

Potrivit spuselor sale, «cuvântul ”război” a fost introdus în circuitul diplomatic de colegii noștri occidentali».

«”Războiul hibrid declanșat de Rusia” este o descriere foarte populară a ceea ce Occidentul percepe ca principal eveniment din viața internațională. Totuși, cred că bunul simț va prevala», a subliniat el.

Lavrov a anunțat, de asemenea, că Rusia nu va fi niciodată de acord să folosească livrările de petrol și gaze naturale ca instrument al presiunii politice.

”Niciodată – este poziția noastră principială, indiferent de orice – nu vom folosi, cu acest scop, resursele noastre energetice, rutele noastre de petrol și gaze în Europa”, a subliniat Lavrov. Acesta a fost răspunsul lui la întrebarea dacă Rusia ar putea folosi problema livrărilor de petrol și gaze naturale în Europa ca răspuns la presiunile din partea Uniunii Europene care, în opinia Moscovei, au trecut ”linia roșie”.

Răzpunzând la o întrebare complementară – dacă sunt posibili astfel de pași din partea Moscovei, în cazul în care Rusia va fi deconectată de la sistemul SWIFT – ministrul a afirmat: ”Nu vom face așa ceva”. În același timp, Lavrov a subliniat: ”La orice acțiuni răuvoitoare la adresa noastră, vom răspunde, dar nu neapărat simetric”.

Pe de altă parte, șeful diplomației ruse a precizat că Moscova nu vrea confruntare, dar dacă Statele Unite se poartă ca ”un huligan din curtea blocului”, ea va putea să se apere singură. Lavrov a descris comportamentul SUA dând ca exemplu imaginea ”găștii de bloc” în care el a crescut.

Potrivit spuselor sale, în curtea blocului, mereu, erau câțiva huligani, care reușeau întotdeauna să-i supere pe cei mai mici. Cu timpul, însă, cei mici au crescut și au putut să se apere singuri. În același timp, Lavrov a arătat că ”Moscova nu caută nici un fel de confruntare”, dar că, pentru a se apăra singură, ea ”nu trebuie nici măcar să crească”.

Reamintim că, anterior, în aceeași emisiune, Lavrov a remarcat că relațiile cu Occidentul au trecut de mult peste ”simple cuvinte” și sunt de o natură din ce în ce mai serioasă: NATO își avansează ”nesăbuit” facilitățile militare către Est, iar prezența, pe bază de rotație, a trupelor alianței în statele baltice, în Norvegia și în Polonia devine permanentizată.

Merită de amintit și faptul că, la 16 martie, președintele american, Joe Biden, și-a permis, într-un interviu, să fie de acord cu afirmația jurnalistei, potrivit căreia președinele rus, Vladimir Putin, ar fi un ”killer”. În acest context, ambasadorul Rusiei în SUA a fost rechemat la consultări la Moscova. Drept răspuns, Putin i-a urat lui Biden ”sănătate” și l-a invitat la o discuție în direct.

În continuare, vă prezentăm mai în detaliu partea din interviu care se referă la relațiile ruso-americane.

SUA versus Rusia: nu doar retorică, ci și fapte reale

La întrebările: cum să dezvoltăm în continuare relațiile, cât va dura ”pauza” și când se va întoarce ambasadorul A. Antonov la Washington? – ministrul de Externe S.Lavrov a răspuns:

”Ceea ce a exprimat interviul președintelui american Joe Biden, la canalul ABC, a fost o retorică revoltătoare, fără precedent. Dar, în spatele retoricii, trebuie întotdeauna să vedeți fapte reale și acestea au început cu mult înainte de acest interviu, chiar în timpul administrației B.Obama. Au continuat sub administrația D.Trump, în ciuda faptului că cel de-al 45-lea președinte american a vorbit public în favoarea unor relații bune cu Rusia, cu care era gata să ”se înțeleagă”, dar ”nu i s-a permis s-o facă”. Mă refer la distrugerea consecventă a întregii infrastructuri de descurajare în sfera militar-politică și strategică.

Tratatul privind limitarea sistemelor de rachete anti-balistice (ABM), a continuat Serghei Lavrov, ”a decedat” cu destul de mult timp în urmă. Președintele V.V.Putin și-a amintit de mai multe ori cum, ca răspuns la cuvintele sale că G.Bush comite o greșeală și că nu este cazul să agravăm relațiile, președintele american de atunci a răspuns că acest lucru nu era îndreptat împotriva Rusiei. Cică, Rusia ar putea lua toate măsurile pe care le consideră necesare – a răspuns la retragerea SUA din Tratatul ABM. Cică și americanii nu vor percepe acest lucru ca acțiuni îndreptate împotriva lor. Dar după aceasta, au început să fie construite sisteme antirachetă în Europa – al treilea complex de apărare antirachetă (Tratatul ABM permitea fiecărei părți să nu aibă decât două complexe, sau ”zone poziționale”). S-a anunțat fără echivoc că măsura era îndreptată exclusiv împotriva Iranului. Încercările noastre de a conveni asupra unui format de transparență, care au fost susținute în timpul vizitei la Moscova de către secretarul de stat american, Condoleezza Rice și de către ministrul american al Apărării, Richard Gates, au fost, ulterior, respinse. Acum, avem un complex de apărare antirachetă în Europa. Nimeni nu mai spune că acest lucru este îndreptat împotriva Iranului. Acest lucru este clar anunțat ca un proiect global, conceput să descurajeze Rusia și China. Aceleași procese se desfășoară în regiunea Asia-Pacific. Nimeni nici nu încearcă să pretindă că este împotriva Coreei de Nord.

Este un sistem global conceput pentru a susține revendicările SUA de a domina absolut, inclusiv în sferele militare-strategice și nucleare. În prezent, lucrurile se îndreaptă fără echivoc către desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în regiunea Asia-Pacific.

Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (Tratatul INF) a fost distrus de americani, sub pretexte false. Nu a fost alegerea noastră. Președintele rus V.V.Putin, în mesajele sale speciale, a propus ca, chiar și în absența Tratatului INF, cele două părți, în mod voluntar, să fie de acord asupra unui moratoriu reciproc, cu luarea unor măsuri de verificare corespunzătoare – atât în regiunea Kaliningrad, unde americanii ne suspectau că sistemele ”Iskander” ar fi încălcat restricțiile impuse prin Tratatul răposat, cât și la bazele SUA din Polonia și din România, unde unitățile MK-41 sunt promovate de de către compania dezvoltătoate Lockheed Martin ca având, fără echivoc, un dublu scop.

Vreau să subliniez, încă o dată: această retorică este revoltătoare și inacceptabilă. Dar președintele rus V.V.Putin a reacționat la asta în mod diplomatic și politicos. Din păcate, nu a venit niciun răspuns la propunerea de a vorbi în direct și a pune toate punctele pe ”i”, din alfabetelul rusesc și cel englezesc. Această retorică este însoțită de mult timp de o creștere materială a infrastructurii confruntării, în care trebuie inclusă avansarea nesăbuită a facilităților militare NATO către Est, transformarea prezenței pe bază de rotație a trupelor într-una permanentă la frontierele noastre, în Țările Baltice, în Norvegia și în Polonia. Prin urmare, totul este mult mai serios decât simplele cuvinte”, a spus în încheiere șeful diplomației ruse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078