Hot News
Concurs de creație “Călătorie printre stele”
04/04
Un copil ucis. Volodin: APCE și AP OSCE trebuie să ceară Kievului explicații
04/04

Britanicii au criticat poziția Occidentului față de Ucraina

Foto: assiette.ru

În comentariile lor, la un articol despre o presupusă intensificare a prezenței militare a Rusiei la granița cu Ucraina, cititorii publicației britanice Express au criticat abordarea țărilor occidentale față de criza ucraineană, relatează publicația Gazeta.ru.

”Ucraina a fost stat independent până în momentul în care, împreună cu NATO, Statele Unite și Uniunea Europeană au cheltuit miliarde de dolari pentru a provoca acolo o lovitură de stat. Ei au procedat astfel încât Constituția ucraineană și-a pierdut puterea juridică, deoarece în acel moment nu exista în țară un guvern ales în mod legal”, se spune într-unul dintre comentarii.

Alți cititori au afirmat, de asemenea, că Uniunea Europeană ”a devenit principala forță motrice” a crizei din Ucraina.

”Rusia nu va avea nici un fel de probleme cu Ucraina. În Ucraina sunt prea mulți oameni care încă mai vor să devină ruși”, a apreciat un utilizator sub numele Us nad ME.

În plus, o serie de comentatori au subliniat legalitatea revenirii Crimeii în componența Rusiei.

”Putin nu a anexat Crimeea. Ei au organizat un referendum. Iar Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO au aprins în Ucraina, în mod ilegal, o lovitură de stat împotriva unui guvern ales în mod legal. Ucraina nu este membru NATO; ea se preface, pur și simplu”, a scris Username Mk2.

Gazeta.ru menționează că, anterior, reprezentantul Ucrainei în Grupul de contact trilateral pentru Donbass, Aleksei Arestovici, a declarat că manevrele NATO Defender Europe 2021 sunt necesare pentru exersarea unui război cu Rusia. Diplomatul a explicat că în apele de la Marea Baltică la Marea Neagră se prelucrează ”un război cu Rusia”.

 

1 Comment

  1. C. Serban spune:

    Ce legitimitate are Ucraina să pretindă Crimeea?
    Premisele istorice obiective sunt următoarele:
    1. În timpul Evului Mediu, până la invazia mongolilor & tătarilor din secolul XIII și până la cucerirea de către otomani la 1475, Peninsula Crimeea era împărțită între puterile creștine Rusia Kieveană și Imperiul Bizantin. Deci s-ar putea spune că Crimeea a fost eliberată după trei sute de ani de sub ocupația otomană / tătară / musulmană de către Imperiul țarist, nu de către Ucraina, pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea.
    2. Într-adevăr, Rusia Kieveană a fost cel mai timpuriu stat al slavilor, din sec. al X-lea și până la mijlocul sec. al XIII-lea, la invazia mongolă. Însă în sec. al XIV-lea, Polonia a ocupat Galiția, iar Lituania a ocupat Volînia, partea centrală a actualei Ucraine, inclusiv Kievul, ocupație care a durat până la sfârșitul sec. al XVIII-lea, respectiv până la așa-zisa împărțire a Poloniei. Din această cauză, din sec. al XIII-lea centrul civilizației Ruse Ortodoxe s-a mutat treptat spre Est, de la Kiev la Novgorod (în Rusia de azi) și mai apoi la Moscova.
    3. Până la primul Război Mondial, populațiile din actuala Ucraină se numeau ruteni, rusini și cazaci. În război, rutenii și rusinii din Galiția, Subcarpatia și Bucovina au luptat de partea Puterilor Centrale, adică de partea Austro-Ungariei și Germaniei împotriva Rusiei, iar cazacii de partea Rusiei împotriva Puterilor Centrale. În timpul Primului Război Mondial, autoritățile austro-ungare au format „Legiunea Ucraineană” și abia atunci apar pentru prima oară etnonimele de „ucrainean” și „ucraineană”, la inițiativa serviciilor secrete austro-ungare din anii 1890-1916. Există dovezi de continuitate culturală, lingvistică de la Rusia Kieveană la limba vernaculară din Ucraina de azi? Dacă da, atunci de ce în Ucraina de azi nu se vorbește / scrie în limba rusă literară (limba Rusiei Kievene, a Novgorodului și a Moscovei)?
    4. Odată cu prăbușirea imperiilor rus și austro-ungar în urma Primului Război Mondial, a apărut o mișcare național(ist)ă ucraineană pentru independență. În perioada 1917–1920, au apărut mai multe state ucrainene, între altele: Republica Populară Vest-Ucraineană (pro-austriacă), Hatmanatul, sau Republica Sovietică Socialistă Ucraineană (pro-bolșevică), state ce au ocupat diferite teritorii din fostul Imperiu țarist. Până la urmă, interbelic Ucraina a fost împărțită între Polonia și URSS, iar postbelic a intrat în întregime în componența URSS. Rusia Subcarpatică a intrat pentru prima oară în componența Ucrainei abia după al Doilea Război Mondial.
    5. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 1941-1944 rușii au pierdut peste 200.000 de militari, în luptele pentru apărarea Crimeii împotriva armatelor lui Hitler, asta în timp ce anumite batalioane ucrainiene au luptat alături de Hitler împotriva rușilor. Deci, ce legitimitate istorică poate să aibă Ucraina de azi, pentru a pretinde Crimeea de la ruși? Sau ce legitimitate morală poate să aibă Germania de azi, pentru a se erija în arbitru în problema Crimeii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093