Hot News
Corneliu Vlad: NATO nu e un colac de salvare pentru Kiev
14/04
Britanicii au criticat trimiterea avioanelor de luptă în România, pentru ”descurajarea” Rusiei
14/04

Suslov: Biden a încercat să atenueze confruntarea de pe urma afirmațiilor scandaloase despre Putin

Politologul rus Dmitri Suslov/ Foto: ru. valdaiclub.com

Convorbirea telefonică purtată marți, de președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, la inițiativa Washingtonului, demonstrează inclusiv dorința Casei Albe de a atenua situația creată după afirmațiile scandaloase ale liderului SUA, a declarat pentru agenția TASS adjunctul directorului Centrului pentru Studii Europene și Internaționale Complexe al Școlii Superioare de Economie, expertul Clubului de Dezbateri ”Valdai”, Dmitri Suslov.

”Biden și administrația sa încearcă să facă gestionabilă confruntarea ruso-americană, să calmeze situația creată după interviul scandalos al președintelui SUA. Biden i-a propus lui Putin să organizeze un summit pe teritoriul unei terțe țări, pentru a păstra modelul bivalent corespunzător – confruntare și colaborare selectivă – și pentru a nu permite ca dialogul cu Rusia pe probleme ce interesează SUA să înceteze”, a apreciat expertul.

În opinia lui Suslov, propunerea privind organizarea unui summit într-o terță țară, inițiativă venită dinspre partea americană, reprezintă răspunsul la propunerea lui Putin de a avea un dialog deschis. ”Din punctul de vedere al administrației Biden, chestiunea legată de reacția la propunerea lui Putin privind o videoconferință în direct a celor doi lideri este deja închisă, pentru că Biden i-a propus un summit complet și dezbaterea întregii agende a relațiilor ruso-americane, inclusiv acolo unde există o concurență acerbă, inclusiv pe tema Ucrainei”, a arătat analistul.

Seria de declarații, venite din partea Rusiei,3 referitoare la o revizuire a relațiilor cu SUA a provocat îngrijorarea Washingtonului că relațiile ar putea ”căpăta un caracter necontrolat”, iar SUA ar dori să evite acest lucru, crede specialistul. ”Adminstrația Biden a subliniat că, în pofida confruntării cu Rusia și a descurajării, ea este interesată de dialog pe o serie întreagă de probleme, printre care și controlul armelor și stabilitatea strategică după prelungirea Tratatului vizând măsuri de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START)”, a adăugat el.

Într-o oarecare măsură, a apreciat Suslov, discuția purtată a clarificat și poziția SUA în privința agravării situației din Donbass. ”Washingtonul vrea să dea de înțeles că acea escaladare la care asistăm acum este o creație ucraineană, nicidecum inspirată de SUA și greu de presupus că ar corespunde intereselor americane”, a explicat expertul.

Spațiu pentru dialog

În ceea ce privește temele ce pot fi abordate de președinții Rusiei și SUA pe parcursul întâlnirii personale, Suslov a menționat, în primul rând, agenda stabilității strategice. ”Propunerea lui Biden de a organiza o întâlnire demonstrează faptul că SUA și-au elaborat deja o poziție în această chestiune, a continuat el. Rusia a transmis de mult Washingtonului propunerile sale referitoare la cum ar putea să arate arhitectura stabilității strategice după prelungirea START”.

Suslov este de părere că Biden nu va trece cu vederea nici chestiunile de care SUA acuză permanent Rusia, chiar dacă ”este puțin probabil că pe aceste subiecte se va lega un dialog constructiv”. În opinia specialistului, liderii celor două țări pot discuta despre problemele din Orientul Mijlociu, cu accent pe programul nuclear iranian și pe Planul comun și atotcuprinzător de acțiuni, cooperarea în domeniul climei și despre războiul consultatelor și al vizelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102