Hot News
MAE rus a cerut SUA să se țină cât mai departe de Crimeea, ”pentru binele lor”
15/04
Kosaciov, despre raportul spionajului SUA privind amenințările globale
15/04

Dumitru Prunariu: Gagarin, un simbol al cuceririi cosmosului

Cosmonautul român Dumitru Prunariu/ Foto din arhiva personală a lui Dumitru Prunariu

Iuri Gagarin/ Foto: RIA Novosti

Primul om care a zburat în spațiu, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, continuă să trezească și astăzi, în pofida tensiunilor tot mai accentuate din relațiile internaționale, simpatie, pretutindeni în lume, a declarat cosmonautul român Dumitru Prunariu cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la zborul lui Gagarin.

”Explic acest lucru prin faptul că, în spațiul cosmic, Gagarin reprezintă omenirea în ansamblul ei”, a spus Prunariu într-un interviu acordat agenției TASS. Gagarin, a continuat el, ”a încetat de mult să mai fie doar un simplu cosmonaut sovietic; el a devenit simbol internațional al depășirii de către om a barierelor atmosferei terestre”.

În vârstă acum de 68 de ani, Prunariu este primul și, deocamdată, singurul cosmonaut român. În urmă cu 40 de ani, el a petrecut împreună cu Leonid Popov aproape opt zile la bordul stației cosmice ”Saliut-6”, unde a realizat numeroase experimente științifice pentru România și pentru programul ”Intercosmos”. Prunariu este Erou al României și Erou al Uniunii Sovietice, precizează agenția TASS.

«Am ajuns în Orășelul Stelelor” la 10 ani după moartea lui Gagarin», a povestit cosmonautul român. ”Cu toate acestea, am avut posibilitatea de a-i cunoaște pe cosmonauții care au fost în același escadron cu Gagarin și care mi-au povestit multe despre tovarășul lor. În Orășelul Stetelor, totul amintește de Gagarin. Toți cosmonauții care revin din misiuni depun flori la monumentul dedicat lui Gagarin și care se înalță chiar la intrarea în localitate. Gagarin rămâne un simbol, iar Orășelul Stelelor este legat indisolubil de personalitatea lui, de fapta lui eroică, de explorarea cosmosului de către URSS și, apoi, de către Rusia”.

Păstrarea pozițiilor în noua cosmonautică internațională

”URSS a fost pionier în explorarea spațiului”, a subliniat Prunariu. ”În perioada Războiului Rece, oamenii de știință sovietici au reușit să proiecteze o rachetă purtătoare extraordinară, să construiască o navă spațială capabilă să asigure securitatea omului în zborul lui cosmic și să-l lanseze în cosmos pe Iuri Gagarin, ceea ce a marcat nașterea cosmonauticii pilotate. Pentru acele vremuri, a fost o măreață realizare științifică și industrială”.

De atunci, cosmonautica a parcurs, desigur, un drum lung; navele spațiale și rachetele purtătoare sunt, astăzi, cu mult mai sigure, aparatura de bord este considerabil mai perfecționată, a arătat cosmonautul român. Gagarin a străbătut orbita circumterestră în 108 minute, acum oamenii petrec în cosmos mai mult de un an. Cosmonautul rus Valerii Poliakov s-a aflat în spațiu 438 de zie, între 1994 și 1995, ceea ce reprezintă un record absolut, a amintit Prunariu.

Acum, în cosmonautică au apărut puternici jucători privați, care investesc miliarde de dolari în zboruri spațiale pentru obținerea de profit”, a spus Prunariu. ”În Rusia s-a păstrat cunoscuta infrastructură cosmică, folosită, astăzi, atât pentru zboruri de stat, cât și pentru zboruri comerciale. În același timp, Rusiei nu îi este ușor să-și mențină pozițiile în noua cosmonautică internațională, cu un buget incomparabil cu cel al Statelor Unite, care investesc anual numai în cosmonautica civilă peste 18 miliarde de dolari”.

Colaborarea între țări

Cosmonautica încă mai rămâne o punte de colaborare pentru multe țări, a arătat cosmonautul român. ”Cercetarea spațială reclamă însă investiții uriașe. Nici o țară nu este în stare să realizeze de una singură un program cosmic complex. Interesele economice și științifice comune împing statele spre cooperare”.

Pe de altă parte, colaborarea între oameni generează colaborarea între țări. În Orășelul Stelelor există un complex pentru astronauții americani, care s-au pregătit în vederea zborurilor cu navele rusești ”Soiuz”, își amintește Prunariu. La Houston se află o zonă unde cosmonauții ruși s-au pregătit pentru zborul pe nave spațiale americane.

”Acești profesioniști își asumă împreună un risc serios, obțin mari reușite, vorbesc în limbile pe care le învață unul de la celălalt, devin prieteni de familie, se acomodează îndeaproape cu cultura altor popoare. Toate acestea fac din cosmonauți un grup aparte de oameni, care, cred, pot servi drept un exemplu excelent pentru alte domenii de activitate. Și ar fi minunat dacă acest exemplu i-ar inspira pe politicieni și pe toți cei care iau decizii în actuala situație internațională”, a concluzionat Prunariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048