Hot News
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și președintele SUA, Joe Biden
Expert: După noile sancțiuni, ambasadorul Rusiei nu va reveni prea curând în SUA
16/04
Șoigu: S-au finalizat principalele transformări în Armata Rusă
16/04

”Două mărețe puteri”: Ce a spus Biden despre relațiile cu Rusia

Casa Albă din Washington/ Foto: pexels.com

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a rostit un discurs dedicat Rusiei, în care a evaluat perspectivele relațiilor dintre Washington și Moscova. El a amintit despre convorbirea telefonică purtată, la începutul săptămânii, cu președintele Vladimir Putin și a atras atenția că discuția a fost ”deschisă și respectuoasă”, relatează RIA Novosti.

”Reprezentăm două mărețe puteri care poartă o mare responsabilitate pentru stabilitatea globală. Președintele Putin și cu mine purtăm semnificativa responsabilitate de a menține aceste relații în stare de funcționare”, a explicat liderul american.

Politicianul i-a numit pe ruși și pe americani ”două popoare mândre și patriote”, ”interesate de un viitor pașnic și sigur”.

Biden a precizat că, în ajun, a introdus sancțiuni împotriva Rusiei ”din cauza amestecului în alegerile din SUA”. El a adăugat că ”putea merge cu riposta sa și mai departe”, dar că ”a ales alt mod de acțiune și a preferat o ripostă proporțională cu daunele provocate”.

”SUA nu doresc să declanșeze un nou ciclu de escaladare și de conflict cu Rusia. Vrem relații stabile, previzibile. Dar dacă Rusia va continua să se amestece în treburile democrației noastre, sunt gata să întreprind noi pași de răspuns”, a subliniat șeful statului american.

El a subliniat importanța comunicării personale cu președintele rus. În opinia lui, acest lucru ar putea contribui la îmbunătățirea relațiilor ruso-americane.

”În acest sens, i-am propus lui (Vladimir Putin, n.r.) să ne întâlnim personal, în această vară, undeva în Europa. La summit am putea dezbate o serie întreagă de probleme cu care se confruntă țările noastre. Echipele noastre analizează acum această posibilitate. Și așa cum eu sper, în urma acestui summit, SUA și Rusia vor începe dialogul privind stabilitatea strategică”, a spus Biden.

El consideră că Washingtonul și Moscova pot lucra împreună pe multe probleme mondiale, în special în ceea ce privește controlul armelor și securitatea. Drept exemplu, el a evocat prelungirea cu cinci ani a Tratatului START-3.

”Am convenit (în discuția cu Vladimir Putin, n.r.) că, împreună, vom putea face față provocărilor globale critice, ce impun Statelor Unite și Rusiei să lucreze împreună. Aceste provocări includ amenințarea nucleară din partea Iranului și a Coreei de Nord, sfârșitul actualei pandemii, lupta împotriva amenințării existențiale a schimbărilor climatice”, a enumerat liderul american.

Potrivit spuselor sale, SUA își sprijină aliații și partenerii din Europa, precum și suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

”În acest sens, am exprimat îngrijorarea în privința creșterii efectivului de trupe ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată”, a afirmat el.

Biden și-a încheiat discursul declarând că ”Statele Unite sunt interesate să lucreze cu Rusia”. El a cerut să se renunțe la ”orice acțiuni militare”, să se treacă la ”dezescaladare” și, de asemenea, ”la un dialog profund și la procesul diplomatic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086