Hot News
Sancțiuni SUA. Zaharova a definit reacția NATO drept semn al ”vasalității secolului al XXI-lea”
16/04
”Două mărețe puteri”: Ce a spus Biden despre relațiile cu Rusia
16/04

Expert: După noile sancțiuni, ambasadorul Rusiei nu va reveni prea curând în SUA

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și președintele SUA, Joe Biden

Colaj: yandex.ru

După ce au fost anunțate noile sancțiuni împotriva Rusiei, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, nu va reveni în viitorul apropiat la Washington, a apreciat, într-un dialog cu agenția TASS, directorul adjunct al Centrului pentru Studii Europene și Internaționale Complexe al Școlii Superioare de Economie, expertul Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”, Dmitri Suslov.

”Cred că, în lumina ultimelor evenimente, este mai mult ca sigur că Antonov nu va reveni la Washington prea curând. Ambasadorul Sullivan va rămâne, după toate probabilitățile, la Moscova. Formal, relațiile diplomatice cu SUA rămân așa cum sunt ele acum, dar fără revenirea ambasadorului rus”, a spus analistul.

În același timp, a continuat Suslov, expulzarea diplomaților ruși de la Washington arată că, aflat în plină desfășurare, războiul diplomatic dintre Rusia și SUA abia începe să prindă viteză. Potrivit analistului, Moscova va răspunde, la rândul ei, cu expulzarea unor diplomați americani, existând, totodată, riscul ca Rusia să ceară expulzarea unui număr mult mai mare de diplomați americani, deoarece, în prezent, numărul diplomaților care lucrează la ambasada SUA în Rusia și la ambasada Rusiei în SUA nu este egal și există un mare avantaj în favoarea SUA.

”Iar acest lucru va paraliza și mai mult activitatea reprezentanțelor diplomatice. În principiu, va trebui să uităm pentru multă vreme atât de eliberarea vizelor rusești, cât și a celor americane. Cel mai probabil, se va ajunge la o nouă diminuare a activității consulare”, a adăugat expertul.

Perspectivele summitului 

În opinia lui Suslov, prin acțiunile sale, administrația Biden dă de înțeles că va înăspri presiunea asupra Moscovei, iar sancțiunile adoptate de Washington sunt o demonstrație a unei abordări generale dure în privința Rusiei. ”La rândul său, Biden și-a pus amprenta asupra noii etape a politicii de sancțiuni împotriva Rusiei. Pentru el, era important să demonstreze că introduce împotriva Rusiei noi sancțiuni sistemice și că politica de sancțiuni a SUA a trecut la un nou nivel”, a adăugat analistul.

În același timp, a amintit expertul, SUA invită Rusia la summit. ”Trebuie să înțelegem că scopul acestui summit nu este îmbunătățirea relațiilor, ci, de fapt, neescaladarea, prevenirea unei confruntări necontrolate și afirmarea principiului că, în pofida acestei confruntări, Rusia și SUA continuă să colaboreze pe chestiunile care avantajează SUA”, a arătat interlocutorul agenției TASS.

”Iar Rusia se află, acum, în fața unei alegeri destul de serioase: să susțină această politică americană sau să nu o susțină, să fie oare de acord cu această formulă că, în pofida pașilor tot mai ostili din partea SUA, vom conclucra, vom organiza summitul și vom dezbate acele probleme ce fac posibilă o agendă constructivă, sau este de neacceptat pentru noi”, a continuat Suslov.

Suslov a subliniat că, fără îndoială, măsurile de restricții ale Washingtonului îngustează probabilitatea desfășurării summitului, dar să refuzi dialogul cu partea americană este, de asemenea, greșit. ”Poate că soluția optimă ar fi renunțarea la organizarea summitului în următoarele câteva luni – la primăvară, vară – și poate trebuie văzut ce poziție vor fi dispuse SUA să prezinte pe subiectele pe care americanii ar dori să le ridice la acest summit. Spre exemplu, problema controlului armelor. Dar cred că, în viitorul apropiat, este absolut inoportună organizarea summitului, deoarece acest lucru nu va face decât să întărească și să consolideze abordarea americană”, a spus expertul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2972455