Hot News
Teleconferința „Mesajul anual al președintelui Rusiei – 2021. Punctul de vedere al compatrioților”
20/04
Peskov: Condiții pentru întoarcerea la muncă a ambasadorilor Rusiei și SUA
21/04

Expulzarea diplomaților cehi. Experții explică răspunsul disproporționat al Rusiei

20 diplomați cehi, victimele jocurilor îndoielnice ale guvernului Cehiei, părăsesc Moscova/ Foto: news.myseldon.com

”Rusia vrea să demonstreze că este foarte iritată și că acuzațiile care i-au fost aduse sunt nefondate”, a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, politologul Stanislav Tkacenko. A fost comentariul analistului la informația potrivit căreia 20 de angajați ai ambasadei Cehiei la Moscova au fost declarați ”persona non grata” ca răspuns la expulzarea a 18 diplomați ruși din Praga.

”Dacă țara noastră ar fi dorit să minimalizeze consecințele conflictului, ar fi răspuns în oglindă. În cazul de față, însă, Rusia a pedepsit în mod demonstrativ Cehia și ridică mizele conflictului”, consideră Tkacenko, profesor al Catedrei pentru Studii Europene a Facultății de Relații Internaționale a Universității de Stat din Sankt Petersburg, expert al Clubului ”Valdai”.

Potrivit spuselor sale, prin astfel de pași, Rusia vrea să arate că este foarte iritată și că acuzațiile la adresa ei sunt nefondate. ”Când, în 2018, Franța a expulzat patru dintre diplomații noștri, Rusia a răspuns expulzând trei diplomați francezi și o persoană care deținea o poziție egalată cu statutul diplomatic. Parisul a înțeles demersul ca o dorință de îmbunătățire a relațiilor și a apreciat acest lucru”, a amintit interlocutorul publicației ”Vzgliad”.

”În acest caz”, a estimat politologul, ”este logic că Cehia va expulza încă doi oameni și povestea va continua. Deci, suntem pregătiți pentru următoarea rundă de exacerbare”.

Fiodor Lukianov, redactorul șef al revistei ”Rusia în politica globală”, a apreciat, la rândul său, că ”a început versiunea a doua a celui mai complet război rece. Deja nu mai contează câți – țările vor expulza mai mulți sau mai puțini diplomați”, a prognozat analistul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114