Hot News
Expulzarea diplomaților cehi. Experții explică răspunsul disproporționat al Rusiei
21/04
Sluțki: Posibila expulzare a diplomaților Rusiei din țările UE și NATO va provoca o criză a relațiilor
21/04

Peskov: Condiții pentru întoarcerea la muncă a ambasadorilor Rusiei și SUA

Colaj: trueinform.ru

În prezent, au loc contacte între Moscova și Washington, iar ambasadorii celor două state se vor întoarce la munca lor de la misiunile diplomatice, dacă acest lucru va fi considerat oportun. Relațiile dintre Rusia și SUA sunt, acum, la cel mai de jos punct, a declarat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, citat de Rossiiskaia gazeta.

”Întoarcerea ambasadorilor după consultări, pe care ei le vor avea în capitalele lor, va fi justificată, în primul rând, de oportunitate. Vedem că, acum, relațiile sunt la cel mai de jos punct, există anumite consecințe ale acelor măsuri neprietenoase adoptate în privința țării noastre și există acele măsuri adoptate de țara noastră drept răspuns”, a explicat Peskov. 

Situația a fost analizată prin intermediul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușeșev și a consilierului președintelui SUA pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, la telefon, a amintit secretarul de presă al președintelui. 

Dacă se va ivi o oportunitate, ”atunci, probabil, ambasadorii vor reveni și vor trece la îndeplinirea îndatoririlor lor”, a spus Peskov. ”Nu pot vorbi pentru ambasadorul nostru. Firește că decizia va fi luată de președintele Rusiei, când această oportunitate se va ivi”, a insistat politicianul. 

”Rusia acționează în strictă conformitate cu spiritul și litera Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a subliniat secretarul de presă. Moscova nu poate trimite un ambasador străin la consultări, dar îi poate recomanda să procedeze astfel, iar acest lucru nu poate fi contestat de nimeni, a concluzionat el. 

În altă ordine de idei, Peskov a anunțat că președintele Rusiei nu va purta, acum, negocieri cu conducerea Cehiei. ”Nu există astfel de planuri”, a precizat secretarul de presă al liderului de la Kremlin. Comentând situația generată de acuzațiile la adresa Rusiei din partea Cehiei, el a declarat: ”Pentru noi, acest comportament al autorităților de la Praga este, fără îndoială, absolut neîntemeiat, distructiv din punctul de vedere al relațiilor bilaterale”. ”Considerăm că această linie a Pragăi este total lipsită de rațiune”, a adăugat el. 

”Pare totul ca o încercare de a se asemăna, prin imprevizibitate și acțiuni agresive, cu tovarășii mai mari de peste Ocean”, a ironizat secretarul de presă al președintelui. 

Judecând după ultimele lor declarații, autoritățile din Cehia nu reușesc să își dea seama ce s-a întâmplat, de fapt, la depozitele de muniții din satul Vrbetice, în 2014, a afirmat, la rândul ei, reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova. 

Potrivit spuselor sale, din informațiile deținute de MAE, atât cele publicate anterior, cât și cele apărute acum cu privire la exploziile de la depozitele din Cehia, nu poate fi alcătuit tabloul întreg a ceea ce s-a întâmplat. 

”Este un paradox: practic nu există documente oficiale în acest caz. Ce s-a întâmplat cu aceste depozite? Este o poveste uluitoare. Au fost două explozii în 2014. În timpul anchetei a ieșit la iveală un detaliu fantastic – hatmanul regiunii Zlin nu știa că, din 2006, iar exploziile s-au produs în 2014, depozitul de muniții nu era folosit de armată, iar Ministerul Apărării al Cehiei oferea spațiile depozitului spre închiriere unor companii de armament private”, a declarat Zaharova. 

Reprezentantul oficial al MAE rus a arătat că, după cum s-a dovedit, autoritățile nu numai că nu erau la curent cu faptul că depozitul era oferit spre închiriere, dar nici organele competente nu efectuaseră verificări privind armele și munițiile păstrate acolo. Zaharova a definit investigarea exploziilor drept o ”paradă marasmatică”. 

”Adică acea cantitate uriașă de arme ce se afla deja de opt ani în depozit, a fost, în general, fără control din partea autorităților oficiale ale Cehiei. S-a anunțat, de asemenea, că această informație nu era cunoscută nici de administrația minieră a Cehiei, care ar fi trebuit, în principiu, să verifice starea materialului explozibil din depozit. Se pare că nici poliția Cehiei nu ar fi făcut verificări, deși, prin lege, și ea este obligată să le facă. Pe parcursul anchetei s-a constatat că, în general, au fost încălcate toate normele de securitate”, a subliniat diplomatul. 

Mai mult, după cum a arătat Zaharova, la șapte ani de la explozii nu a avut loc nici măcar un proces. ”Șapte ani. Cehia. Au murit doi oameni… sunt proprietarii acestor depozite, în ultimă instanță. Procesul nu a avut loc. Iar la 19 aprilie, procurorul general al Cehiei a anunțat că anchetatorii nu vor să mai facă publice alte informații despre exploziile de la Vrbetica, pentru că ei încă investighează”, a concluzionat reprezentanta oficială a MAE rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155