Hot News
Zaharova: SUA, pe lista țărilor neprietenoase cu Rusia
26/04
Rusia va crea ”zone ale morții” pentru armele de mare precizie ale inamicului
26/04

Președintele Zeman: Contraspionajul Cehiei nu poate dovedi implicarea ”agenților Rusiei”

Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman/ Foto: TASS

Ceea ce se întâmplă acum în legătură cu exploziile de la Vrbetica este un joc al serviciilor speciale, ce-ar putea avea consecințe serioase pentru țara noastră, a declarat președintele Cehiei, Milos Zeman, citat de Rossiiskaia gazeta.

Potrivit spuselor sale, dacă suspiciunile privind presupusa participare a Rusiei la incidentul din 16 octombrie 2014 va fi infirmată, înseamnă că este vorba despre un joc al spionajului, ceea ce, la rândul său, va afecta negativ viața politică din Cehia.

Într-o declarație televizată extraordinară, Zeman a arătat că din rapoartele contraspionajului ceh lipsesc dovezi ale prezenței ”agenților ruși” la depozitul de muniții. Mai mult, în ultimii șase ani nu a fost niciodată menționată nici măcar suspciunea de implicare a doi agenți străini (cei doi ruși cărora li se atribuie implicarea în incident, n.r.) în exploziile de la Vrbetica, o astfel de versiune apărând doar în ultimele săptămâni.

”Pot să afirm că în raportul Serviciului de securitate și informații se arată – subliniez , că nu există dovezi și mărturii că acești doi agenți s-ar fi aflat la Vrbetica”, a subliniat Milos Zeman în mesajul său televiziat, adăugând că nu au fost descoperite nici un fel de urme ale vreunui dispozitiv exploziv în timpul verificării celui de-al doilea depozit înainte de explozia care a urmat.

RG menționează că, la 17 aprilie, premierul Cehiei, Andrei Babish, a declarat că autoritățile țării suspectează serviciile speciale ale Rusiei de o presupusă implicare în explozia de la Vrtebica, produsă în 2014. Kremlinul a calificat aceste acuzații ca fiind nefondate și revoltătoare, iar Ministerul de Externe al Rusiei a definit totul drept ”o paradă de marasm”. Drept urmare, din Cehia au fost expulzați 18 diplomați ruși. Moscova a răspuns în oglindă, declarând persona non grata 20 de angajați ai ambasadei Cehiei în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068