Hot News
Istoric: Britanicii au ucis mii de prizonieri sovietici în 1945
04/05
Ambasadorul Serbiei: Belgradul nu va introduce niciodată sancțiuni împotriva Rusiei
05/05

Corneliu Vlad: Nord Stream 2, un dramatic Skanderbeg geopolitic

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Magistrala energetică Nord Stream 2 s-a convertit dintr-un transportor de gaz metan submarin într-un dramatic Skanderbeg geopolitic, mai precis într-o încercare solicitantă de forțe (pașnice) cu importante mize economice, politice, geopolitice, iar după unii și strategice și ecologice, care angajează existențial trei centri mondial de putere: Rusia, SUA și UE. Iar, ca mențiune specifică, și cea mai fascinanata relație bilaterala a lumii moderne, cum o numea un autor american, relația dintre Germania și Rusia. Două mari puteri europene și mondiale care, de un secol și jumătate, sunt prinse într-o sinergie care evoluează între conlucrare și confruntare de care depinde soarta Europei dar, din ce în ce mai mult, și echilibrul geopolitic mondial, căci Moscova redevine cu repeziciune o superputere, iar Berlinul se afirmă tot mai puternic ca un redutabil protagonist mondial.

Ascensiunea celor două țări este o preocupare de prim ordin a Statelor Unite, iar o alianță solidă între ele este, după unii comentatori, un adevărat coșmar al Americii. “Pentru SUA, spunea în 2015 politologul american George Friedman, principala teamă o constituie capitalul german, tehnologia germană, resursele naturale rusești și forța de muncă rusească. Este singura combinație care, timp de secole, a speriat de moarte Statele Unite”. Iar această performanță o realizează acum sub ochii noștri Moscova și Berlinul prin magistralele de gaz Nord Stream 1, în funcțiune, și Nord Stream 2, a carei finalizare este iminentă.

Dar iureșul proiectului a fost stopat de intensele presiuni politico-diplomatice și de cascada de sancțiuni și amenințări economice declanșate de SUA împotriva statelor și firmelor care participă la Nord Stream 2. Căci proiectul are implicații profunde, care exced cu mult zona economică și cea bilaterală. De el depind în mod decisiv viitoarele relații Rusia-UE, SUA-UE (căci și SUA vor să livreze gaz de șist Europei), perspectivele economice ale Ucrainei (până acum principala  cale de tranzit a gazului rusesc către Vest), relațiile ruso-germane iar prin aceasta securitatea și stabilitatea în Europa Centrala și de Est, dar și a întregului continent, relațiile ruso-americane etc.

Și așa se face că din decembrie 2019, una dintre cele mai importante și solide legături economice (dar și strategice) dintre Rusia și UE, Rusia și Germania, Rusia și Vestul, Nord Stream 2, care străbate aproape 14 000 km prin vastele întinderi eurasiatice s-a oprit la o distanță de numai 150 km, cât a mai rămas din conducta ce urmează să atingă țărmurile Germaniei după ce a fost instalată în adâncimea apelor Marii Baltice.

Proiectul Nord Stream2 s-a oprit așadar într-un punct dramatic. Administrația Biden este pusă în fața unei opțiuni crucciale: dacă insistă să stopeze proiectul, compromite relațiile SUA, și așa într-o fază critică, cu aliații europeni; daca va ceda, Congresul american, care se opune vehement proiectului, va intra într-o relație ascuțită cu Casa Alba.

De partea cealaltă, este greu de conceput că Germania și Rusia, care au investit în Nord Stream2 nu mai putin de11 miliarde de dolari, vor abandona o asemenea colosală lucrare.

Din această înfruntare, Rusia nu are nimic de pierdut, ci numai de câștigat, are răbdare și este dispusă să aștepte. “Oprirea Nord Stream 2 în această etapă târzie – recunoaște chiar Vladimir Milov, consilier al liderului opoziției ruse Alexei Navalnai și fost ministru adjunct al energiei – i-ar putea da lui Putin o armă pentru a susține sentimentul anti-occidental și ar determina un val de litigii din partea companiilor implicate.

Oricum, preşedintele Consiliului de administrație al Gazprom, Viktor Zubkov, dă asigurări, conform agenţiei ruse de știri TASS, că anul acesta construcţia gazoductului Nord Stream 2 va fi finalizată între Rusia şi Germania, în pofida opoziţiei Statelor Unite faţă de acest proiect. Viktor Zubkov amintește că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 sunt finalizate în proporţie de 90 – 92%, iar „activităţile sunt în derulare în mod activ și a mai rămas foarte puţin până la finalizare”.

Din momentul finalizării sale, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875109