Hot News
Universitatea Oxford: Risc de tromboză la vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna
16/05
Un fost consilier al președintelui Reagan a cerut cetățenia rusă
16/05

Un fost ofițer al CIA a evaluat tacticile de ”șah” ale lui Putin împotriva lui Biden

Colaj foto: Agenția FAN

Washingtonul pierde pe arena internațională în fața principalilor săi adversari – Moscova și Beijingul, pentru că preferă agresiunea tacticilor diplomatice. Analistul american Philip Giraldi, fost ofițer al CIA, explică, într-un articol publicat pe site-ul Strategic Culture, de ce metodele Statelor Unite sunt sortite eșecului, scrie Politros.

Autorul articolului arată: se pare că Statele Unite intenționează, și pe viitor, să exercite presiuni asupra opozanților săi de politică externă în loc să folosească șiretlicuri diplomatice. În același timp, Rusia și China demonstrează cu virtuozitate Washingtonului că metodele lui ”agresive” nu funcționează. Aceste țări dau de înțeles clar Casei Albe că este timpul să pună capăt amestecului în treburile interne ale altor țări și să promoveze pretutindeni așa-numita democrație americană.

”Printr-o ironie a sorţii, o mare parte a lumii consideră că SUA sunt cele care reprezintă, de fapt, o mult mai mare amenințare pentru democrația adevărată decât China sau Rusia”, afirmă Giraldi.

În opinia analistului american, caracterul păgubos al politicii externe al Statelor Unite este demostrat în mod evident de președintele SUA, Joe Biden, mai ales în contrast cu colegul și opozantul său rus.

”Președintele Rusiei, Vladimir Putin, considerat un excelent jucător de șah politic, este capabil să gândească probleme reale în mod tridimensional și este mereu înaintea lui Biden și a consilierilor lui cu cel puțin patru mutări”, arată Philip Geraldi.

Analistul din SUA este de părere că discursurile publice ale șefului de la Casa Albă și declarațiile lui video par deseori improvizate, deoarece Biden se bazează pe teleprompterul său, în timp ce Putin este capabil să-și expună gândurile cu claritate și să explice esența problemelor.

Joe Biden se bazează pe opiniile moștenite de la liderii americani din anii trecuți. Este ceea ce împiedică, de fapt, stabilirea unor relații normale cu Rusia și cu China. Politica lui se sprijină pe trei principii greșite, enumerate de autorul articolului.

Colaj foto: Agenția FAN

«În primul rând, este convingerea că America reprezintă unica superputere și că poate fie să ignore, fie să treacă liniștită peste obiecțiile altor țări pentru ceea ce face”, scrie Giraldi. A doua părere falsă: puternica Americă are dreptul să exercite presiuni asupra guvernelor străine ”rebele”, iar, într-un final, aceste regiumuri trebuie să se supună cerințelor Washingtonului. Și, în sfârșit, al treilea concept greșit este că America ar fi conductorul principiilor așa-numitei ”lumi libere”. Iar asta înseamnă că orice decizie a Washingtonului va fi imediat aprobată de alte state».

Când politica externă a statului și politica lui de securitate națională se bazează pe dogme politice și nu pe interese autentice, o astfel de politică este sortită să provoace consecințe neplăcute, avertizează fostul angajat al CIA.

”Spre deosebire de SUA, Rusia și China înțeleg foarte limpede unde trec liniile roșii și în ce constau interesele lor naționale”, a arătat autorul articolului.

Un exemplu ilustrativ al modului în care Washingtonul face un periculos joc cu focul în politica externă îl constituie situația din Europa de Est.

«Statelor Unite le lipsește înțelegerea simplă că Republica Belarus și Ucraina sunt, pentru Rusia, state din prima linie a frontului. În cazul în care ele se apropie de Occident sau aderă la NATO, acest lucru va deveni o potențială amenințare pentru Moscova. SUA întorc, însă, totul cu susul în jos, afirmând că problema reală constă în ”răspândirea democrației”. Politicienii americani ar trebuie să se pună singuri în această situație și să-și imagineze ce ar face Washingtonul dacă, să presupunem, Mexicul și Canada ar fi amenințate de o ingerință străină ce-ar putea conduce la aderarea lor la o alianță militară ostilă Statelor Unite», scrie analistul.

Politica americană face rău chiar Statelor Unite, arată fostul ofițer al CIA. Facilitând, spre exemplu, extinderea unor alianțe precum NATO, Washingtonul își pune în cârcă o povară suplimentară: asemenea pași risipesc resursele militare și, ca urmare, pun în pericol securitatea națională.

Pentru a-și proteja propriile interese, Statele Unite trebuie să-și revizuiască relațiile cu Rusia și cu China. În special, trebuie să renunțe la a mai susține ambițiile agresive ale Ucrainei, este convins Giraldi.

”Recentele livrări de arme ofensive către Kiev trebuie să devină o ultimă astfel de acțiune”, a subliniat expertul. «Iar promisiunile unui ”sprijin de neclintit” acordat Ucrainei, de către politicienii americani, ar trebuie să fie considerate inacceptabile».

Concomitent, Washingtonul trebuie să dea de înțeles liderului rus, Vladimir Putin, că nu va susține extinderea NATO în Europa de Est, a adăugat fostul oficial al CIA. ”Cu alte cuvinte, participarea Statelor Unite la complicate conflicte internaționale trebuie să se reducă la domenii unde sunt în joc interesele cu adevărat vitale ale americanilor”, a concluzionat autorul articolului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135