Hot News
Șeful SVR, Serghei Narîșkin, despre otrăvirea din Salisbury, hegemonia SUA și rescrierea istoriei. Exclusiv pentru BBC
18/05
The Jerusalem Post (Israel): Evreii – veterani ai Armatei Roșii au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa
19/05

La ceremonia de acreditare a ambasadorilor străini, președintele Putin a enumerat principiile cooperării Rusiei cu alte țări

Kremlinul. Președintele rus, Vladimir Putin, În timpul ceremoniei de acreditare a ambasadorilor străini/ Foto: RIA Novosti

La Kremlin s-a desfășurat prima ceremonie de înmânare a scrisorilor de acreditare din acest an. Rusia este gata să lucreze cu absolut toate statele, fără excepție, pe baza egalității și a neamestecului în treburile interne, a subliniat președintele Vladimir Putin, adresându-se ambasadorilor. El a anunțat, de asemenea, lansarea, în cel mai scurt timp, a celui de-al patrulea vaccin împotriva coronavirusului, scrie Rossiiskaia gazeta.

În Sala Aleksandrovki au fost invitați 23 de ambasadori – din Bosnia și Herțegovina, Iordania, Mozambic, Indonezia, Mauritius, Republica Dominicană, Republica Ciad, Republica Moldova, Elveția, Afganistan, Guineea-Bissau, Qatar, Kenya, Kârgâzstan, Polonia, Olanda, Africa de Sud, Thailanda, Argentina, Laos, România, Bolivia și Chile. Ultima ceremonie de acest fel a avut loc în toamna anului trecut, când, din cauza pandemiei, formatul evenimentului a fost modificat, astfel că ambasadorii nu s-au apropiat să predea personal documentele. ”Având în vedere că situația epidemiologică încă se menține dificilă, această acțiune se desfășoară cu unele restricții și modificări de protocol”, a spus șeful statului, întâmpinându-i pe ambasadori.

Rusia este deschisă pentru un parteneriat reciproc avantajos și este gata să lucreze cu toate statele, fără excepție, pe baza principiilor de egalitate și ținând cont de interesele reciproce şi de neamestecul în treburile interne, a afirmat Putin. Moscova se pronunță pentru asigurarea unei securiăți egale și indivizibile, pentru o colaborare economică cinstită și corectă, eliberată de concurența neloială, de sancțiuni și restricții motivate politic, a spus el, amintind că aceasta este teza cheie a părții de politică internațională din recentul mesaj anual adresat Adunării Federale.

”Din păcate, situația continuă să rămână instabilă în lume și chiar se complică”, a arătat Putin. Și nu este vorba doar de pandemie: nu mai puțin îngrijorătoare este degradarea sistemului de stabilitate strategică și de control al armelor. ”Terorismul ridică din nou capul, problemele legate de securitatea internațională a informațiilor se adâncesc, traficul de droguri și crima organizată continuă să prezinte riscuri ridicate”, a enumerat președintele. Se acutizează vechile conflicte regionale – în Afganistan, Libia, în Orientul Mijlociu. Izbucnirea confruntării dintre palestinieni și israelieni a provocat un mare număr de victime, inclusiv copii. Putin a cerut încetarea violenței și căutarea unei soluții pe baza rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, a principiilor de drept internațional. Rusia contribuie la rezolvarea crizelor acute și la soluținarea altor probleme internaționale ce nu suportă amânare: multe s-au făcut pentru normalizarea situației din Siria şi au fost oprite ostilitățile din zona de conflict din Nagornîi Karabah.

Moscova este interesată de colaborare în lupta împotriva pandemiei. ”Am reușit să dezvoltăm trei vaccinuri proprii și eficace împotriva infecției de coronavirus. Curând va fi lansat în circuit al patrulea. Țara noastră acordă ajutor punctual în peste 60 de state de pe toate continentele, împărtășește din experiența ei și ajută la organizarea producției de seruri rusești în întreprinderi din străinătate. ”Și pentru că veni vorba, cu excepția Rusiei, nimeni nu mai face, deocamdată, acest lucru”, a comparat președintele.

Se agravează vechile conflicte regionale – în Afganistan, în Libia, în Orientul Mijlociu. ”Pacea, securitata și o dezvoltare globală stabilă pot fi asigurate numai prin eforturile întregii comunități internaționale”, a subliniat Vladimir Putin. El a îndemnat să se facă totul pentru a nu permite repetarea tragediilor din al Doilea Război Mondial și pentru a nu fi date uitării lecțiile acestuia. ”Cu toții avem obligația de a proteja experiența neprețuită și spiritul de alianță din lupta împotriva provocărilor și amenințărilor comune”, a spus liderul de la Kremlin. ”Să ținem minte unde duce complicitatea la naționalism și xenofobie și, împreună, să elaborăm o agendă unficatoare”.

Despre relațiile cu România și cu Republica Moldova

Conform tradiției, Putin a vorbit despre relațiile Rusiei cu fiecare dintre țările reprezentate.

”Contăm pe dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu România, a spus șeful statului rus, adresându-se ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al României în Federația Rusă, Constantin Istrate. Suntem gata să lucrăm în comun pentru a intensifica legăturile politice, economice și umanitare. Există un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”.

Referindu-se la relațiile cu Republica Moldova, Putin a spus: ”În abordările noastre de interacțiune cu Republica Moldova, pornim de la tradițiile de prietenie și valorile spirituale comune care leagă popoarele noastre. Anul acesta se va marca cea de-a 20-a aniversare a Tratatului bilateral de prietenie și cooperare. Vom contribui și în continuare la căutarea unei soluții juste a problemei de reglementare transnistrene, la realizarea acordurilor privind un statut special al Transnistriei, garantat în mod fiabil, cu respectarea în același timp a suveranității și asigurarea integrității teritoriale a Moldovei”.

În plus, președintele rus a anunțat negocieri cu președintele Kîrgîzstanului, la 24 mai, la Soci. Referindu-se la relațiilor ruso-poloneze, el a arătat că puteau fi mai pline de conținut și mai productive, mai ales că suntem vecini la Marea Baltică. Iar complexele probleme acumulate pot fi rezolvate pe bază de pragmatism și ținând cont de interesele reciproce, este convins președintele. Șeful statului a constatat interesul cercurilor de business olandeze pentru extinderea relațiilor de afaceri cu Rusia și a exprimat speranța că se va dori o colaborare reciproc avantajoasă și în politică. Și a mai asigurat că Moscova va continua să contribuie la edificarea unui stat afgan independent, liber de terorism și infracțiuni legate de droguri, va susține negocieri directe interafgane. În plus, Putin a anunțat că se discută ideea producției locale de vaccin împotriva coronavirusului în Argentina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875096