Hot News
Corneliu Vlad: Demersuri politico-diplomatice sau show pentru marele public?
25/05
Zaharova a calificat drept șocantă reacția Occidentului la incidentul cu avionul Ryanair
25/05

Rusia a acuzat SUA de încălcarea Tratatului START-3

Foto: newinform.com

Ministerul de Externe al Rusiei a publicat date referitoare la numărul de arme strategice ofensive, conform prevederilor Tratatului privind măsuri de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3). După cum susține MAE Rus, în martie, Statele Unite au depășit cu 101 de unități numărul de arme permis de respectivul tratat, relatează Kommersant.

Tratatul START-3 ține cont de rachete balistice intercontinentale (MBR), rachete balistice pentru submarine (BRPL) și pentru bombardiere grele și focoasele aferente, lansatoare desfășurate și nedesfășurate pentru respectivele tipuri de rachete. Potrivit datelor ministerului rus, cele două țări dețin în arsenalele lor următoarele unități:

– Rusia are 517 rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pentru submarine și bombardiere grele, 1456 de focoase aferente, 767 de lansatoare desfășurate și nedesfășurate pentru aceste tipuri de rachete;

– SUA posedă 651 de rachete balistice interconentale, rachete balistice pentru submarine și bombardiere grele, 1357 de focoase aferente, 800 de lansatoare desfășurate și nedesfășurate pentru acestei tipuri de rachete.

Potrivit MAE Rus, Statele Unite au depășit numărul admis pentru instalații de lansare desfășurate și nedesfășurate. Conform datelor ministerului, Washingtonul a reușit să atingă cifra de 800 de lansatoare eliminând din calcul 56 de instalații de lansare a rachetelor balistice pentru submarinele ”Trident-II” și 41 de bombardiere grele B-25H.

«Ele au fost re-echipate, astfel încât partea rusă nu poate confirma dacă aceste arme strategice ofensive au fost aduse la o stare inadecvată folosirii armelor nucleare… În plus, Statele Unite au redenumit patru instalații de lansare tip siloz, destinate antrenamentelor, într-o categorie ce nu este prevăzută în START-3 – ”silozuri de antrenament” – și refuză să le includă în evidențe, conform Tratatului», se precizează în comunicatul MAE Rus.

Tratatul ruso-american START-3 urma să expire în februarie anul curent, dar, în ianuarie, părțile semnatare au decis să-l prelungească pentru cinci ani. La acea dată, președintele Joe Biden declara că a decis să prelungească Tratatul ”în interesele omenirii”, pentru ca Rusia și SUA ”să reducă probabilitatea unui schimb de atacuri nucleare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114