Hot News
Putin: Vaccinarea obligatorie nu este rațională
27/05
Cursa Ryanair. Zaharova: Occidentul speculează în legătură cu ”mâna Moscovei”
27/05

Republica Moldova: Preluând Portul Giurgiuleși, Occidentul a împușcat doi iepuri

Portul internațional din Giurgiulești, Republica Moldova/ Foto: euneighbours.eu

Decizia Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind achiziționarea Portului Giurgiulești, de o importanță strategică pentru Republica Moldova, a demonstrat strategia pe mai departe a Occidentului în privința țărilor din spațiul postsovietic.

Este concluzia la care a ajuns politologul rus Aleksandr Nosovici, comentând planurile ulterioare ale Uniunii Europeană de dezvoltare a influenței sale în statele fostei Uniuni Sovietice, scrie PolitPuzzle. Într-un editorial publicat de RuBaltic, analistul explică de ce structurile europene cumpără întreprinderi moldovenești în contul datoriei de stat a Chișinăului, detaliind, de asemenea, care sunt obiectivele pe mai departe ale Occidentului, urmând respectiva strategie.

Înainte de toate, Aleksandr Nosovici atrage atenția asupra faptului că autoritățile de la Chișinău au făcut o mare greșeală acceptând tranzacția de achiziție a Portului Giurgiulești, de către BERD, pentru acoperirea datoriei de stat. O decizie care, în opinia politologului, are consecințe cu bătaie lungă, deoarece acest obiectiv logistic are o importanță strategică pentru Republica Moldova. Terminalul, ce asigură țării ieșire la Marea Neagră, este necesar pentru livrarea de produse petroliere și alte resurse de care statul are nevoie.

Expertul a amintit că, încă de la mijlocul anilor ’90, structurile europene, ”chemate să ofere ajutor financiar Chișinăului”, au început să cumpere datoriile Moldovei, precum și întreprinderi aflate pe teritoriul țării. Pentru ca acum, Occidentul să cumpere de la stat Portul Giurgiulești, ceea ce anunță, pe viitor, consecințe serioase.

Nosovici este convins că Giurgiuleștiul nu a ”plecat” întâmplător în contul datoriilor. A avut loc o operațiune specială a Occidentului, a cărui principal obiectiv îl constituie deposedarea Moldovei de un port cheie. O decizie ce permite țărilor europene nu doar să controleze schimburile de mărfuri și fluxurile logistice ale țării, dar și să rezolve chestiuni de politică externă, afirmă analistul.

Cumpărând principalul port al Moldovei, Occidentul a ucis doi iepuri dintr-o dată: nu a permis Rusiei să-și consolideze poziția în regiunea Mării Negre și a stabilit un control economic total asupra Chișinăului. Politica mioapă a autorităților moldovenești le-a făcut o glumă proastă. Practic, Moldova a ajuns acum dependentă de Uniunea Europeană și de Bruxelles, ceea ce, la rândul său, demonstrează pierderea suveranității de stat, concluzionează politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875067