Hot News
Sărbătoarea absolvenților ”Pânzele purpurii” se desfășoară la Sankt-Petersburg în această noapte
25/06
Riabkov: În planificarea militară, Rusia va ține cont de amplasarea Aegis în Polonia
26/06

Summit Rusia-UE: Kremlinul regretă absența unui consens în interiorul UE

Purtătorul de cuvânt al președindelui rus, Dmitrii Peskov/ Foto: RIA Novosti

Moscova regretă absența unui consens între țările europene cu privire la o întâlnire la nivel înalt Rusia-UE, dar președintele Vladimir Putin continuă să fie interesat de stabilirea unor relații de lucru cu Bruxelles-ul, a declarat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de Rossiiskaia gazeta.

În ajun, această chestiune a fost discutată la summitul UE. ”A fost o dezbatere consistentă și dificilă. Am stabilit, încă o dată, în ce condiții suntem pregătiți să lucrăm și să cooperăm mai strâns cu Rusia. Nu s-a ajuns la o înțelegere privind urgența desfășurării unei astfel de întâlniri”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Întrebat cum a primit Kremlinul această veste, Peskov a răspuns: ”Cu regret”. El a adăugat că Vladimir Putin este interesat de stabilirea unor relații de lucru între Moscova și Bruxelles. Este la fel de actuală și ”poziția conceptuală a președintelui Putin, potrivit căreia suntem pregătiți să mergem spre această normalizare atât de departe cât sunt de pregătiți și omologii noștri să meargă”. Reprezentantul Kremlinului a amintit că, într-un recent articol dedicat împlinirii a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, liderul rus ”a trimis europenilor mesaje destul de pozitive în ceea ce privește reanimarea relațiilor noastre, în ceea ce privește oportunitatea instaurării unui climat al dialogului”.

Peskov a arătat că împotriva dialogului se pronunță, în special, ”tinerii europeni”, care, de altfel, au și cele mai mari pretenții față de Rusia. ”Repet, regretăm că a ieșit așa”, a subliniat Peskov.

”Glasul rațiunii” și ”tinerii europeni”

”Mai devreme sau mai târziu, întâlnirea liderilor UE și Rusiei va avea loc, dar atmosfera din jurul chestiunii ruse a fost, deja, deteriorată”, a comentat, pentru publicația Vzgliad, politologul german Alexander Rahr,  evidențiind incapacitatea Uniunii Europene de a se înțelege în privința desfășurării unui summit cu Rusia pe fondul dezbaterilor privind noi sancțiuni împotriva Moscovei.

”La finalul primei zile a summitului UE, un lucru este clar – în ceea ce privește chestiunea rusă, comunitatea rămâne divizată. În același timp, s-a clarificat cine ce este. Cea mai agresivă poziție în privința Rusiei o ocupă anumite țări din Europa de Est. De data această, vocea lor s-a dovedit mai puternică decât ”glasul rațiunii” din Berlin și Paris, care au promovat ideea restabilirii colaborării cu Moscova”, este de părere analistul german.

Potrivit spuselor sale, în ultimii ani, politica Berlinului și a Parisului a fost îndreptată spre găsirea unui consens în chestiunea rusă. Iar nemții au considerat mereu că alte țări îi susțin în acest efort. Dar, continuă el, mulți ”tineri europeni” sprijină poziția Ucrainei și pe cea a Statelor Unite în privința Donbassului și a Crimeii; de aici, și lipsa dorinței de a purta dialog cu Rusia.

”În plus, printre membrii UE există dezamăgire și nemulțumire față de apropierea lui Joe Biden de liderul Rusiei în cursul recentului summit comun. Ei cred că SUA trebuie să continue cursul antirusesc. Mă surprinde cum unii lideri și diplomați din anumite țări ale Europei prezintă situația geopolitică din lume. Oare chiar consideră că UE poate comanda lumii întregi doar pentru că au o oarecare moralitate și valori europene?”, s-a întrebat politologul.

În același timp, Rahr a vorbit și despre existența unei a treia poziții în UE, care, la rândul ei, definește cursul de politică externă a comunității în privința Rusiei. ”Sunt țările neutre. Ele nu vor să participe la conflicte interne din cauza Rusiei. Printre ele sunt și state ce pot adera la poziția de colaborare cu Moscova și de ridicare a sancțiunilor – Ungaria, Grecia, Italia și altele. Dar nu fac asta, declarând că pentru ele nu este o problemă atât de importantă”, a explicat politologul.

Interlocutorul publicației Vzgliad a subliniat, de asemenea, poziția ireconcibiabilă a Olandei în privința unui summit UE-Rusia. «Sunt țări UE, în opinia cărora Rusia nu merită preocuparea lor, din considerente de moralitate europeană. Dacă Rusia încalcă varianta occidentală a ”drepturilor omului”, în acest caz ea trebuie izolată și ”sufocată” cu sancțiuni», este de părere Rahr.

În același timp, politologul nu exclude posibilitatea desfășurării unui summit al țărilor UE și Rusia. ”Mai devreme sau mai tâziu, această întâlnire a liderilor va avea loc, deoarece o astfel de poziție este susținută de navele amiral ale UE. Dar atmosfera din jurul problemei ruse a fost complet deteriorată”, a subliniat Rahr.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097