Hot News
”Alexandr Nevski” de Serghei Eisenstein, la Casa Rusă
06/07
Aderarea la NATO. Ce părere au locuitorii Republicii Moldova
06/07

Corneliu Vlad: Parteneriatul Moscova-Beijing își reconfirmă vitalitatea

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

În ambițiosul său maraton politico-diplomatic european, președintele Biden a defilat cu sloganul “America revine”. Iar la Moscova și Beijing, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au replicat prompt: reînnoim Tratatul de bună vecinătate, prietenie și colaborare. ”Este un semnal pentru SUA și anume că Rusia va păstra relațiile de parteneriat cu China și că nu intenționează, sub presiunea Washingtonului, să-și schimbe cursul de politică externă”, a comentat liderul de la Kremlin.

Președintele Putin a ținut să detalieze, cu prilejul anunțării deciziei ruso-chineze, semnificația ei și a a enunțat domeniile de colaborare viitoare ruso-chineză:

aprofundarea încrederii strategice reciproce,

consolidarea coordonării strategice,

continuarea sprijinului reciproc ferm în eforturile celor doi semnatari de a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială,

respectarea sistemului și calea de dezvoltare aleasă de cealaltă parte,

aprofundarea cooperării pragmatice și a schimburilor umane și culturale,

consolidarea coordonării în afaceri internaționale,

adoptarea Parteneriatul de coordonare strategică cuprinzătoare ruso-chinez pentru o nouă eră la un nivel superior.

Totodată, cele două părți au indicat că “protejează ferm și împreună sistemul internațional centrat pe ONU și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional, mențin securitatea și stabilitatea strategică globală, susțin și practică adevăratul multilateralism și se opun amestecului în afacerile interne ale altora sub pretextul afirmării democrației și a drepturilor omului și aplicării de sancțiuni coercitive unilaterale”.

În planul conlucrării bilaterale, cele două părți au convenit să mențînă schimburi strânse la nivel înalt, să consolideze cooperarea în domeniul vaccinurilor, să extindă sfera comerțului bilateral, să extindă cooperarea în domenii precum energia cu emisii reduse de carbon, economia digitală și agricultura și să consolideze sinergia dintre Inițiativă O Centură, unDrum și Uniunea Economică Eurasiatică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat că rezultatele întâlnirii la vârf „reflectă natura specială și de încredere a relațiilor” dintre cele două țări, iar directorul general al Centrului de informare politică, Aleksei Muhin, a remarcat agenției Xinhua: „Este evident că noi avem acum mult mai multe în comun cu China decât cu partenerii occidentali”.

Întrebat de presă dacă Rusia și China au comunicat și s-au coordonat după recentele lor contacte cu oficiali ai Washingonului, ambasadorul Rusiei la Beijing, Andrei Denisov, a răspuns că “un principiu în schimburile politice internaționale este că despre o a treia parte, absentă, nu se discută în lipsă”. Dar relațiile cu SUA ale celor două părți nu pot evident lipsi în dialogul dintre ele, a adăugat el.

Decizia comună a Moscovei și Beijingului era de așteptat și comentatorii occidentali o anticipau cumva, mai ales după ce, în comunicatul final al summitului NATO de la Bruxelles, Rusia era apreciată ca “o amenințare extremă” iar China “o sfidare sistemica”.

„Prin declarațiile sale, președintele Biden solidifică alianța între Rusia și China, împărțind lumea într-un mod maniheist în state democratice și state autoritare, într-un mod care ar putea pune bazele unui nou război rece”, comentează Jean-Francois Caron, profesor de științe politice la Universitatea Nazarbaiev din Kazahstan. “ Prin urmare, apreciază el, asistăm la nașterea unei noi lumi a relațiilor internaționale, care nu va mai fi marcată de cooperare și multilateralism, ci mai degrabă de concurență la toate nivelurile”.

Și Samir Saul, profesor de istorie la Universitatea din Montreal apreciază drept contraproductivă actuala linie a Washingtonului de gestionare a relațiilor SUA cu Rusia și China: “Înțelegând greșit puterea lor, amenințând și interferând urbi et orbi, Statele Unite cumulează eșecuri și îi apropie pe cei doi mari protestatari ai hegemoniei lor.” Iar această apropiere “semnalează sfârșitul unipolarității și apariția tripolarității actuale”.

“China și Rusia nu au altă opțiune decât să se apropie, mai ales având în vedere atitudinea intransigentă a liderilor G7 și NATO față de aceste două țări”, scrie cotidianul de limbă engleză din Hong Kong “South China Morning Post”, care se întreabă cât de departe va merge în perspectivă această alianță, care ”s-ar putea extinde în alte țări precum Iran, Turcia, Belarus, Pakistan și multe altele”.

Comentatorii europeni încearcă să prevadă cum se va poziționa Vechiul Continent într-o nouă lume bipolară în care nu mai este interesat să fie protagonist. Ziarul francez “Les Echos” scrie: „Europa nu trebuie să plătească prețul pentru noul război rece dintre Washington și Beijing. Dependența sa comercială și energetică, atât de China, cât și de Moscova, este prea mare pentru a ceda orbește intereselor americane.”.

După cum se vede, sinergia geopolitică Moscova-Beijing-Washington pare să intre într-o zonă de incertitudini si turbulențe, care poate avea cel puțin două explicații: fie președintele Biden vrea să fie cât mai convingător în decizia să de a se disocia tranșant de politica predecesorului său Trump în relațiile cu Rusia și China, fie pregătește, în felul său, terenul pentru un nou tip de gestionare, mai pragmatică și mai constructivă, a relațiilor SUA cu acești doi parteneri ai lor din triunghiul strategic planetar. Deocamdată însă, incertitudine preocupanta. Turneul european al președintelui Biden nu a lămurit nimic. Prin relansarea binomului Mosscova-Beijing, Washingtonul a obținut, prin efect bumerang, ceea ce a vrut să preîntâmpine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101