Hot News
Vladimir Putin. Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor. Text integral
14/07
”Situația o impunea”: Putin a explicat de ce a scris articolul despre Ucraina
14/07

Kosaciov: Moldova va cunoaște o puternică orientare pro-occidentală

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

La 11 iulie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Partidul prezidențial ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) a învins și poate forma guvernul, având chiar șansa de a aduna o majoritate constituțională și, astfel, de a dobândi o putere aproape absolută în țară, este de părere senatorul Konstantin Kosaciov, citat de Rossiiskaia gazeta.

Ce se va întâmpla în plan geopolitic, nu e greu de ghicit, continuă politicianul într-o postare pe Facebook. PAS desemnează drept  prioritate activarea procesului de integrare în Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu SUA și cu România, plus realizarea proiectelor cu Ucraina și cu Georgia.

Un rol hotărâtor l-a jucat ”străinătatea”. În două sensuri. În ultimii 30 de ani, din republică a plecat aproape o treime din populația aptă de muncă – în jur de 1 milion de oameni. Și de această dată, la secțiile de votare au venit peste 200.000 de oameni. În 2020, aproximativ 92% și-au dat votul pentru pro-occidentala Maia Sandu, ceea ce a devenit un factor determinant în alegerile prezidențiale. Totul indică faptul că tabloul se repetă și de această dată. Pentru moldovenii care trăiesc în Occident au fost deschise mai multe secții decât pentru transnistreni – 150 față de 41, în condițiile în care pentru aceste 41 de secții s-a luptat chiar în ajun de alegeri. Și prezența din străinătate a fost deosebit de activă.

Pe lângă acest factor, un rol uriaș în procesele interne din Moldova îl joacă și politicienii, și diplomații occidentali – și nu doar cei români și reprezentanții UE, dar și ambasadorul american, care apare regulat la televizor, se întâlnește cu politicieni, funcționari, cu judecătorii Curții Constituționale și membri ai Comisiei Electorale Centrale.

De aceea, Moldova va cunoaște, cel mai probabil, o orientare pro-occidentală destul de puternică în politica externă, a cărei duritate va depinde de repartizarea finală a forțelor în parlament și de coeziunea opoziției de stânga. Un rol nu lipsit de importanță l-ar putea juca și alți factori – mediul de afaceri, biserica, evenimentele din țările vecine. Cel mai rău dintre scenarii – încercarea de a forța lucrurile în privința Transnistriei care, așa cum este considerată, reprezintă un obstacol pe drumul Moldovei către structurile euro-atlantice. Iar anumite provocări din ajunul alegerilor arată că radicalii sunt pregătiți pentru acest scenariu.

Tocmai de aceea, rezultatele alegerilor din Moldova mai degrabă te pun în gardă. Societatea este, evident, divizată și este greu de crezut că a impune, în aceste condiții, voința dură din partea unei majorități convenționale la adresa unei minorități convenționale, va conduce la calmarea minților și la o agendă unificatoare pentru întreaga societate.

Mai rămâne de spus un lucru tradițional: ne bazăm pe bunul simț al noilor lideri moldoveni și, la rândul nostru, suntem pregătiți de dialog pe întreg setul de relațiii bilaterale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089