Hot News
Pușkov a ridiculizat speranțele Kievului privind un ajutor din partea Chinei
19/07
Deputatul Radei a prezis vremuri grele pentru Ucraina după articolul lui Putin
19/07

Capitala europeană, unde Putin este idolatrizat 

Foto: zen.yandex.ru

Tricouri cu președintele Rusiei în motive crimeene, pereți acoperiți cu graffiti cu declarații de dragoste adresate lui, o grămadă de magneți, ca și cum nu ai fi undeva în Europa, ci în Rusia, nu departe de Piața Roșie.., scrie, într-un reportaj, bloggerul TravelManiac, citat de zen.yandex.ru.

Ca importanță, liderul rus rivalizează cu Nikola Tesla – unul dintre cei mai renumiți inventatori locali, venerat în țară și cunoscut în întreaga lume. În magazinele cu suveniruri, portretele lor pe magneți, pe tricouri și chiar pe căni stau așezate alături în cele mai vizibile locuri. Uneori, li se mai alătură și al treilea – Bros Tito. Dar dacă-l întrebi pe vânzător care dintre ei este cel mai important, răspunsul va fi mereu același:

– Putin, desigur. Rușii sunt frați. Rusia, Serbia, pentru totdeauna.

Suntem la Belgrad, capitala fostei Iugoslavii, în prezent, a Serbiei. Aici, Vladimir Putin este îndrăgit cu adevărat, ba, într-o oarecare măsură, chiar idolatrizat și, probabil, nu există altă țară în lume unde rușii să fie tratați mai bine ca în Serbia.

În vremurile Uniunii Sovietice, Iugoslavia era considerată cea mai europeană și avansată dintre țările socialiste, produsele iugoslave bucurându-se de mare popularitate și cerere printre cetățenii sovietici, dar se procurau pe sub mână, cu șpagă.

Cum arată Belgradul acum

Pentru mine, a fost foarte interesat să vizitez capitala Serbiei și să văd cu ochii mei cum arată cea mai fraternă cu Rusia capitală.

Centrul orașului este, fără îndoială, frumos!

O capitală cu adevărat europeană, cu arhitectură tipică, monumente, cu stilul și ritmul ei de viață.

Este adevărat, sunt și diferențe semnificative. Unele sunt, într-o oarecare măsură, apropiate mental de noi: mizierie pe străzi, aspect neîngrijit, case cu pereți scorojiți.

În Serbia interesant este că, denumirile sunt scrise atât cu litere latine, cât și chirilice. Dar inscripțiile cu chirice ies în evidență și, firește, par mai calde și mai apropiate.

Belgrad. Hotelul Moscova/ Foto: zen.yandex.ru

Unul dintre cele mai impunătoare hoteluri este hotelul Moscova.

Pe străzi sunt foarte mult autotorisme iugoslave vechi.

Clima este destul de blândă, nu există ierni aprige cu tone de substanțe chimice împrăștiate pe carosabil, motiv pentru care aici mașinile nu ruginesc și pe străzi poți oricând vedea mișini Yugo, vechi de 40, dacă nu chiar 50 de ani. Ba chiar autovehicule sovietice clasice.

Pe străzile din Belgrad sunt destul de mulți cerșetori…

Și mai sunt bunicuțele care vând tot felul de minuni, ca în filmele sovietice din anii ’60-’70. Se vând mileuri, gulere și piei de vulpe, fețe de masă cu cusături cruce și macrameuri…

Oamenii sunt, în același timp, și asemănători, și diferiți.

Seamănă cu noi prin aspectul lor exterior. Foarte mult. Mai ales cei în vârstă.

Diferă, poate, printr-o mai multă libertate interioară, de relaxare, prin comportament. Aici ei sunt europeni din cap până în picioare.

Dar dacă întrebi de Rusia și de Putin, imediat zâmbesc, imediat îți strâng mâna și te îmbrățișează, te acoperă cu complimente și asigurări de prietenie…

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089