Hot News
Kozak: Rusia consideră aderarea la NATO, un drept suveran al Ucrainei
21/07
Expoziția de la București: Falsificarea flagrantă a istoriei celui de al Doilea Război Mondial
22/07

Kozak: Problema Crimeii nu trebuie să fie piedică pentru relațiile de bună vecinătate ale Rusiei cu Ucraina și cu Occidentul

Crimeea/ Foto: Kommersant

Intrarea Crimeii în componența Federației Ruse este un fapt împlinit ce nu trebuie să împiedice stabilirea relațiilor de bună vecinătate între Rusia și țările învecinate, a estimat șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, într-un interviu acordat revistei de politică externă ”Politique Internaționale” și publicat pe site-ul ambasadei ruse din Franța, relatează TASS.

”După părerea mea, dezbaterea problemei crimeene este, astăzi, nelalocul ei”, a spus el. «Intrarea Crimeii în componența Rusiei este un eveniment împlinit, un fapt istoric împlinit. Cum a spus, în urmă cu 15 ani, unul dintre liderii Comisiei Europene în cadrul discuțiilor referitoare la viitorul Kosovo, astăzi, această chestiune trebuie privită de pe poziții istorice. Deși istoria recentă a Crimeii are doar șapte ani, astăzi nimeni nu poate nici măcar să-și imagineze cum să dea istoria înapoi, iar, acum, decizia privind intrarea în componența Rusiei este susținută de peste 90% din locuitorii Crimeii”.

Kozak a propus ca problema Crimeii să nu fie legată de problema reglementării conflictului din Donbass, deoarece ”interconexiunea cazurilor Crimeea și Donbass conține riscul împotmolirii în discuții politice pentru mulți ani”.

El a subliniat că Moscova este interesată să stabilească relații de colaborare cu toate statele vecine. ”În ceea ce privește rezolvarea relațiilor noastre cu Ucraina și cu țările Occidentului, suntem interesați de o astfel de soluționare, înainte de toate prin stabilirea unor relații de bună vecinătate cu toate țările de frontieră”, a spus el. ”Multe probleme le rezolvă timpul. Cu cât mai repede vom întoarce această pagină în relațiile noastre, cu atât mai repede privirile noastre se vor întoarce spre o coexistență în viitor. Scuzați-mă pentru banalitate, dar suntem sortiți să trăim alături și împreună, în pofida diferențelor dintre noi”.

Interese comune

Potrivit lui Kozak, locuitorii Rusiei și ai Ucrainei sunt interesați să trăiască în pace și armonie, iar datoria autorităților țărilor noastre este de a îndepărta barierele artificiale dintre popoare.

Kozak a arătat că popoarele celor două țări au ”în comun o istorie și o cultură seculară, valori morale ce izvorăsc din religia comună, zeci, ba poate chiar sute de milioane de legături de sânge”. ”Pentru toate acestea, la nivel de stat, pot și trebuie găsite compromisuri pentru a fi îndepărtate barierele artificiale ce separă oamenii”, este convins Kozak. ”Cu timpul, ”problema crimeeană” va înceta să mai provoace patimi”, crede el.

”În ultimă instanță, a trăi în pace într-un spațiu fără granițe este o năzuință firească a aproximativ 200 de milioane de oameni (ce locuiesc în Ucraina și Federația Rusă), care, în virtutea zig-zag-urilor istoriei s-au trezit literalmente într-o familie destrămată. Înțelepciunea și responsabilitatea puterii de stat creată de acești oameni constă în a căuta, găsi și extinde zonele de consens, de a elimina cauzele divergențelor de stat, subliniez, de stat, pentru a satisface această năzuință firească a oamenilor. Dar credeți-mă, chiar și astăzi sunt considerabil mai multe puncte pozitive de contact și de interese comune decât motive de discordie”, a subliniat șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875021