Hot News
Zaharova: Declarația șefului MAE ucrainean despre Marea Neagră, o prostie
22/07
”Nord Stream 2”. Ambasadorul Rusiei a comentat înțelegerea dintre SUA și Germania
22/07

Discuție telefonică. Merkel și Putin au vorbit despre ”Nord Stream-2”

Foto: AP

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a discutat telefonic cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre chestiuni energetice, în special despre gazoductul ”Nord Stream-2” și tranzitul de gaze prin Ucraina, precum și despre transpunerea în practică a Acordurilor de la Minsk de soluționare a conflictului din Donbass, a anunțat reprezentantul guvernului german, Ulrike Demmer, scrie TASS.

«În cadrul convorbirii telefonice s-a vorbit despre punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk de soluținare pașnică a conflictului din estul Ucrainei. În plus, o temă a discuției s-a referit la chestiuni energetice, precum tranzitul gazelor prin Ucraina și gazoductul ”Nord Stream-2”», a spus Demmer, adăugând că ”au fost analizate, de asemenea, probleme bilaterale”.

Anterior, adjunctul Secretarului de Stat al SUA pe probleme politice, Victoria Nuland, a declarat, în cadrul audierilor din Comitetul pentru afaceri internaționale al Senatului american, că Washingtonul și Berlinul au ajuns la un acord privind ”Nord Stream-2”. Potrivit afirmațiilor sale, Germania s-a angajat să obțină elaborarea unor sancțiuni europene împotriva Moscovei în cazul unor acțiuni agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, a precizat Nuland, în cadrul acordului cu Washingtonul în privința gazoductului, Berlinul a acceptat să susțină prelungirea acordului privind tranzitul de hidrocarburi dintre Moscova și Kiev, care expiră în 2024.

În acest context, publicația Politico a anunțat că autoritățile Statelor Unite au cerut colegilor lor ucraineni să se abțină de la critici legate de înțelegerea americano-germană privind construcția gazoductului ”Nord Stream-2”.

Potrivit informațiilor publicației menționate mai sus, oficialii americani au indicat că exprimarea publică a unor dezacorduri ar putea dăuna relațiilor dintre SUA și Ucraina. În plus, responsabili ai Administrației de la Washington au cerut părții ucrainene să nu discute eventualele planuri ale Washingtonului și Berlinului cu Congresul SUA, unde mulți membri critică gazoductul și cer Administrației să introducă sancțiuni care să împiedice realizarea lui. În același timp, publicația arată că reprezentantul de rang înalt al administrației SUA a contestat aceste informații, declarând că în această situație există numeroase nuanțe, dar a refuzat să prezinte detalii referitoare la negocierile cu Kievul.

Publicația mai scrie că presiunile SUA asupra Ucrainei cu scopul de a convinge Kievul să nu lanseze critici la adresa înțelegerii în privința ”Nord Stream-2” va întâmpina o serioasă rezistență. Sursele Politico apropiate președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, au declarat că, în opinia Kievului, sancțiunile americane ar fi putut stopa, totuși, finalizarea lucrărilor de construcție a gazoductului, dacă Administrația SUA ar fi fost dispusă să le aplice în etapele de realizare și de certificare a proiectului.

Între timp, potrivit datelor Politico, Washingtonul a stabilit o dată pentru întâlnirea lui Zelenski cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, până la sfârșitul acestei veri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048