Hot News
FMI: Economia Rusiei se redresează mai rapid decât s-a anticipat
28/07
Politico: Biden evită sancțiunile împotriva lui Putin
28/07

Crimeea. Kremlinul a respins ideea unei înțelegeri cu Turcia

Crimeea. Ialta/ Foto: ok.ru

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, comentând ideea unui profesor turc, potrivit căruia Ankara ar putea recunoaște Crimeea în schimbul recunoașterii Ciprului de Nord, că regiunile ruse nu pot fi și niciodată nu vor face obiectul vreunei tranzacții, relatează RIA Novosti.

Profesorul Hasan Unal, de la Universitatea Maltepe, din Turcia, a apreciat că Rusia și Turcia s-ar putea înțelege în privința statutului Peninsulei Crimeea, dacă Moscova ar recunoaște drept stat independent Republica Turcă a Ciprului de Nord. În opinia lui, un Cipru unificat ar putea deveni membru NATO, ceea ce contravine intereselor Rusiei.

”În primul rând, este greu de crezut că respectabilul profesor din Turcia ar putea întruchipa punctul de vedere oficial al Ankarei. În al doilea rând, firește, regiunile ruse nu pot fi și nu vor face niciodată obiect al vreunor tranzacții. Este exclus”, a spus Peskov adresându-se presei.

Comentând declarația profesorului turc, politologul Andrei Ciuprîghin a declarat pentru RIA Novosti că Ankara ”sondează” dacă Rusia este gata să păstreze Turcia printre aliații săi și tocmai de aceea a apărut și această idee lansată de Hasan Unal despre un ”troc” de a recunoaște Crimeea rusă în schimbul Ciprului de Nord.

”Rusia nu va recunoaște niciodată Ciprul de Nord, deoarece este chestiune legată de ocupație. Acolo nu există factori justificativi. A fost un demers. Prin definiție, un astfel de schimb nu poate exista”, a declarat Ciuprîghin. El a adăugat că răspunsul Rusiei la asemenea propuneri este absolut previzibil. ”Toți știu că răspunsul diplomatic va fi ”de nici un fel”. Dar după reacția Moscovei, Ankara va analiza care este, pentru Rusia, necesitatea de a menține Turcia printre aliați”, a spus specialistul, amintind că, acum, Turcia și Rusia au o serie de teritorii unde interesele lor se întâlnesc și, într-un fel sau altul, sunt obligate să coopereze, spre exemplu, în Siria, Libia, Caucazul de Sud și Africa.

La rândul său, analistul Semion Bagdasarov, directorul Centrului poentru studierea Orientului Mijlocului și a Asiei Centrale, a apreciat, pentru News.ru, ca fiind prea puțin probabilă o asemenea înțelegere. ”Problema este că, dacă Rusia recunoaște Ciprul de Nord, cu țara noastră vor rupe relațiile mai multe țări. Cum ar fi, spre exemplu, Grecia și Cipru, cu care Moscova dezvoltă legături în diferite domenii. O asemenea tranzacție nu ar aduce absolut nici un avantaj Rusiei, a subliniat expertul.

Același punct de vedere a fost exprimat și de președintele Comitetului Consiliului Federației, Serghei Țekov. ”Este un punct de vedere interesant în privința recunoașterii Crimeii. Dar a recunoaște, la schimb, Ciprul de Nord este o problemă extrem de complexă, am putea deteriora relațiile cu Ciprul”, consideră senatorul rus.

Potrivit spuselor sale, o astfel de tranzacție ar cauza Rusiei o serie de pierderi. Astfel de decizii trebuie gândite într-un mod echilibrat și cu prudență, a adăugat Țekov.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Nu se mai îndoia nimeni de capacitățile de analiză și de percepere ale administrației de la Kremlin! Pentru că Turcia nu urmărește altceva, alături de Ucraina, decât să creeze un nou Kosovo în Crimeea, prin folosirea acuzației de genocid a tătarilor împotriva Rusiei. De altfel, guvernul de la Kiev a solicitat „comunității internaționale” (a se citi SUA, UE și NATO) să intervină și să ia măsuri suplimentare de presiune politică și diplomatică asupra Federației Ruse pentru a proteja dreptul umanitar și drepturile omului în cadrul comunității tătare din peninsulă. Brusc, Vladimir Zelinski și ministerele sale au devenit cu toții „îngrijorați” de soarta tătarilor crimeeni, neglijând total situația catastrofală în care se găsesc ucrainenii de rând!
    Lumea își amintește de intervenția americanilor în Iugoslavia (1999) și în Libia (2011) sub pretextul eliminării unui așa-zis genocid. Ambele țări au încetat efectiv să existe ca state naționale unificate. Atât Turcia cât și Ucraina încearcă să convingă în plan internațional că n-ar exista nici o deosebire între Rusia țaristă imperială, Uniunea Sovietică și Rusia contemporană, totul rezumându-se la genocidul tătar din Crimeea, care ar fi avut loc o dată cu deportarea tătarilor în Asia Centrală de către guvernul lui Iosif Stalin, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. De fapt, în felul acesta se pregătește scenariul pentru izbucnirea unui conflict armat de proporții, pentru că ucrainenii nu sunt singuri în exploatarea problemei tătare. Sunt asistați la fiecare pas de turci. Așa cum guvernul președintelui Recep Erdogan critică China asupra Regiunii Autonome Uygur și India asupra Kașmirului (politica externă a Turciei este dictată exclusiv de factori rasiali și religioși) tot așa continuă să denunțe Rusia pentru tratamentul tătarilor (și altor cetățeni vorbitori de turcă). Iar acum vin la Kremlin cu tactica mărului otrăvit, cu recunoașterea Ciprului de Nord, deși Erdogan a afirmat chiar la începutul acestui an, că Turcia nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă și că va continua să-i sprijine pe tătarii din regiune, precum și pe turcii găgăuzi. Din toate aceste declarații (indiferent că otomanii au vizat sau nu obținerea anumitor concesii din partea Kremlinului) s-ar subînțelege că bietele populații etnice din Crimeea s-au confruntat cu persecuții teribil de aspre, de la revenirea peninsulei acasă în 2014. Cu alte cuvinte, nu va fi deloc dificil de iscat un război economic îndreptat împotriva Rusiei – în special pentru tratamentul tătarilor – și nici nu va fi greu să se justifice o campanie de „bombardament umanitar”. Când un parlamentar veteran al partidului de guvernământ american (Biden) și o eroină a Rezistenței (Merkel) nu pot distinge între Crimeea și Coreea, orice poate fi folosit ca scuză pentru o nouă conflagrație mondială!!! În felul acesta s-ar „șterge” și imensele datorii ale Americii și ale altor state occidentale, iar „Noua Resetare” și „Lumea Nouă” visate atât de intens de „butonarzii” din spatele scenei mondiale vor fi implementate cu un succes desăvârșit și mult mai repede decât au preconizat psihopații planetari. Atenție Rusia, cuvintele lui Muammar Gaddafi din 2001, din Zambia pentru a ajuta la înființarea Uniunii Africane, sunt mai actuale ca oricând!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126