Hot News
Sindicatele: Nivelul de salarizare să fie același și pentru săptămâna de patru zile lucrătoare
06/08
Belarus. Hodorkovski, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat
06/08

Ciubais prognozează formarea unei noi elite mondiale în perioada de tranziție energetică globală. Pușkov îi obiectează

Anatoli Ciubais/ Foto: TASS

Reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru relații cu organizații internaționale în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, Anatoli Ciubais, prognozează formarea unei noi elite mondiale pe fondul tranziției energetice globale, proces ce poate fi comparat cu cele de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului XIX. Oficialul rus își expune punctul lui de vedere într-o scrisoare preluată de cotidianul RBK, ce nu indică și cui i-a fost ea adresată, notează agenția TASS.

Tranziția energetică globală reprezintă un proces de transformare globală a sistemelor energetice: de la sursele tradiționale – cărbune, petrol și gaze naturale – la surse de energie regenerabile mai ecologice.

”În virtutea rolului unic al complexului energetic și de carburanți în economia rusă, a potențialului său natural și tehnologic și a poziției sale geografice, la fel de unice vor fi atât lovitura pe care această revoluție (tranziția energetică globală, n. TASS) o va da economiei ruse,  dar și oportunitățile care i se vor deschide în același timp”, se arată în scrisoarea citată de RBK.

După sfârșitul anilor ’20, tranziția energetică, redă publicația părerea lui Ciubais, va conduce la o regrupare de țări și la formarea unui grup de state lidere, care se vor desprinde și vor forma noua elită mondială a actualului secol și, eventual, al celui următor.

În opinia oficialului rus, scrie RBK, noua revoluție industrială ”nu diferă prea mult de predecesoarea ei – revoluția industrială din secolele XVIII-XIX”. Diferențe nu sunt ”nici ca arie de acoperire a economiei mondiale, nici ca grad de radicalism”. În schimb, noua revoluție industrială se va distinge ”prin viteză: va dura doar aproximativ 30-50 de ani”, a scris Ciubais.

Într-un fel de replică la previziunile lui Ciubais, potrivit cărora revoluția energetică va antrena o schimbare iminentă a elitelor mondiale, senatorul ;i publicistul Aleksei Pușkov a declarat că o astfel de schimbare revoluționară a elitelor mondiale nu va avea loc din mai multe motive.

”În primul rând, actualele elite sunt foarte bine înrădăcinate, nu intenționează să cedeze nimănui locul lor și dispun de pârghii puternice pentru păstrarea lui. Davos (sațiunea de schi din Elveția, ce găzduiește, la începutul fiecărui an, Forumul Economic Mondial, n.r.), unde acest lucru iese în mod deosebit în evidență, oferă și sansa de a-l vedea, și de a-l simți. În al doilea rând, pentru că reprezentanții actualei elite mondiale, și nu niște forțe necunoscute și misterioase, sunt cele care fac totul pentru a conduce procesele schimbărilor globale (cartea ”The Great Reset” a șefului Forumului de la Davos, Klaus Schwab, și a bine cunoscutului mie Therry Malleret, este concludentă în acest sens) și, deocamdată, nu au concurenți”, a remarcat senatorul într-o postare pe pagina sa de pe rețeaua Telegram.

În al treilea rând, a adăugat Pușkov, o schimbare a elitelor poate fi revoluționară numai în cazul unei revoluții politice, nu energetice, ecologice sau de altă natură. În opinia lui, acest lucru este demonstrat de istoria Rusiei și de întreaga istorie mondială.

 

 

1 Comment

  1. De acord cu Aleksei Pușkov care afirmă că „elitele sunt foarte bine înrădăcinate” numai că scapă din vedere un aspect important: și printre ele există și trădători.
    Într-altă ordine de idei, procesele schimbărilor globale care pot conduce la revoluții conlucrează, sunt în interdependență și-ntr-o condiționare reciprocă, prin urmare atât Ciubais cât și Pușkov au în egală măsură dreptate.
    Iar din lipsă de timp, ofer ca element auxiliar: întreaga mascaradă planetară a Gretei Thunberg, politizată intens, ca nu după mult timp să apară programul „The Green New Deal” însoțit de colapsul industrial și minier al unor regiuni europene și nu numai, totul realizat cu scopul concentrării resurselor/rezervelor unor regiuni aparte doar în anumite mâini. Se va dovedi, însă, în timp, că energia alternativă propusă de elite este mult mai costisitoare și mult mai nocivă decât cea tradițională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100