Hot News
Alegeri în Rusia. Pamfilova a explicat necesitatea monitorizării video a votului
09/08
A murit fostul disident sovietic Serghei Kovaliov, unul dintre autorii Constituției Rusiei
09/08

Pentru prima dată, începând din anii ’50: reînhumarea ostașilor sovietici în România

29 iulie 2021. La invitația primarului orașului Calafat, Dorin Mitulețu, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin (în centrul imaginii), a participat la ceremonia depunerii de coroane de flori la Memorialul ostașilor sovietici din acest oraș. La eveniment au mai fost prezenți asistentul atașatului militar al Ambasadei, locotenent-colonelul Evgheni Ignatiev (dreapta) și reprezentantul Ministerului Apărării din Rusia pentru activități militar-memoriale în România, Igor Biriukov. Cu această ocazie, s-a făcut o slujbă de pomenire în memoria eroilor-eliberatori/ Foto: Ambasada Rusiei în România

În perioada 10-11 august, în România, pentru prima dată în mulți ani, va fi efectuată reînhumarea ostașilor sovietici care au căzut în luptele pentru eliberarea României de sub fascism. Este vorba despre reînhumarea rămășițelor a patru soldați din Cimitirul catolic din comuna Sălacea, județul Bihor, la Cimitirul ostașilor sovietici din orașul Marghita, din același județ.

În legătură cu acest eveniment, am discutat cu Igor BIRIUKOV, reprezentant al Ministerului Rus al Apărării pentru organizarea și desfășurarea activităților militar-memoriale în România.

– Cine a inițiat această acțiune de reînhumare și de ce Ministerul Apărării Rus îi acordă o importanță deosebită?

Igor Biriukov: – Inițiatorul acțiunii este partea rusă. Încercăm să efectuăm această reînhumare, de la Sălacea la Marghita, începând din 2018 – timp de trei ani, au fost depuse propunerile noastre cu privire la  reînhumare și, în cele din urmă, decizia a fost luată și de partea română. Importanța specială a acestui eveniment constă în faptul că niciodată, începând  din anii ’50, nu au existat reînhumări de militari sovietici pe teritoriul României. Adică, acesta este primul eveniment de acest fel, după mulți ani. Prin urmare, sperăm că nu va fi ultimul.

– Ce se știe despre cei patru soldați, ale căror rămășițe vor fi transferate într-un alt cimitir?

Igor Biriukov: – Desigur, numele lor au fost stabilite de reprezentanța noastră. Este vorba de patru prizonieri de război care au fost împușcați de germani la 21 septembrie 1944, în comuna Sălacea și au fost înmormântați pe teritoriul cimitirului catolic.

– Putem spune că astfel de cazuri de reînhumare se vor repeta?

Igor Biriukov: – Da, misiunea noastră speră ca acest caz să dezghețe situația reînhumărilor, deoarece există, încă, astfel de morminte, de unde am dori să transferăm rămășițele în cimitire mai mari.

La Memorialul ostașilor sovietici din Calafat, după lucrări de renovare/ Foto: Ambasada Rusiei în România

Ce alte planuri mai are reprezentanța dumneavoastră în domeniul activității militar-memoriale în România, pentru viitorul apropiat?

Igor Biruikov: – Principalele planuri sunt repararea locurilor de înhumare ale ostașilor sovietici. De exemplu, săptămâna trecută am fost prezenți, împreună cu ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, la deschiderea unui nou cimitir, după reparații, în orașul Calafat din județul Dolj. Acum, se află în proces de renovare monumentul soldaților sovietici din orașul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. De asemenea, la toamnă, este planificată organizarea unei comisii mixte la Moscova, cu participarea părților române și ruse, iar în viitorul apropiat vom întocmi  lista de reparații ale unor asemenea obiective pentru anul 2022 și ne vom ocupa de implementarea lor ulterioară.

Din câte știu, au existat niște probleme în relația cu partea română în activitatea dumneavoastră. Care este situația în prezent?

Igor Biriukov: – După cum puteți vedea, însuși pasul  părții române mărturisește faptul că, în ansamblu, românii, în general, ne ajută. Mi se pare că relația, deși nu cu mult, se îmbunătățește.

Există vreo noutate de partea noastră – mă refer la înhumările românești de pe teritoriul Rusiei?

Igor Biriukov: – Din câte știu eu, în Rusia a fost blocată de mult timp înhumarea militarilor români și poate acum, când vom transfera rămășițele militarilor noștri, românii vor avea aceeași oportunitate, după o pauză.

De ce au fost blocate înhumările?

Igor Biriukov: – Pentru că românii nu ne-au permis nouă să facem acest lucru, aici. Lucrăm pe bază de reciprocitate și, de fapt, când se duceau negocieri cu privire la Sălacea și Marghita, a fost ridicată și problema reînhumărilor pe teritoriul Rusiei. Desigur, de îndată ce va avea loc reînhumarea din județul Bihor, voi raporta la Moscova că, în cooperare cu partea română, soldații au fost reîngropați, că partea română a acceptat această acțiune și a colaborat bine cu noi.

 

1 Comment

  1. Dumnezeu să-i aibă în paza Sa veșnică, de-a dreapta Sa!

    Lăudabilă inițiativa de a-i deshuma din cimitirele papistașilor și de a-i așeza în cele ale Dreptei și Adevăratei credințe!!! Sper să fie pomeniți și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, desfășurată zilnic la mănăstirile din zonele apropiate locurilor reînhumării lor.

    Pe de altă parte, mă bucur că autoritățile au colaborat cât de cât, chiar după ani de încercări, ținând cont de „stofa” politicianului român postdecembrist…. Dacă în România, în noiembrie 1944 lua naștere ARLUS (Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu URSS) care a avut un rol important în dezvoltarea și consolidarea relațiilor în plan cultural, științific, artistic, apoi – prin extensie – în plan economic, social și politic cu URSS, asociație condusă de somități de marcă ale științei și culturii românești, astăzi ne dirijează sfertodocții (cu atitudine nu numai rusofobă, dar și profund antiromânească) „școliți” prin universități americane (pentru că prin astea românești au fost repetenți) și prin institute sorosiste pe banii unor indivizi obscuri, pripășiți prin serviciile de informații, care numai în slujba țării nu sunt! Cultivarea bunelor relații cu Rusia n-ar fi omorât pe nimeni, dar… greu cu ipochimenii deloc erudiți, dar cumplit de servili față de cei pe care îi slujesc! Și nici măcar nu știu dacă totul depinde de obediență extremă, în cazul lor, ci mai degrabă de o prostie incomensurabilă….

    Ceea ce nu conștientizăm este obligația morală pe care o avem față de sacrificiul ostașilor sovietici, pentru că așa cum spunea Ernest Hemingway, „oricine iubește libertatea are o datorie atât de mare față de Armata Roșie, încât nu poate fi rambursată niciodată”. Și-i dau perfectă dreptate nuvelistului menționat!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093