Hot News
Cursuri de limba rusă pentru începători
18/08
Lavrov: Rusia nu va tolera vreun amestec în treburile ei interne
18/08

Aleksandr Lukașevici (OSCE), despre deteriorarea situației din Ucraina și neîndeplinirea de către Kiev a Acordurilor de la Minsk

Donbassul de astăzi/ Foto: atoapiwag.ru

Discursul Reprezentantului Permanent al Federației Ruse la OSCE, Aleksandr Lukașevici, la o ședință a Consiliului Permanent al OSCE cu privire la deteriorarea situației din Ucraina și nerespectarea continuă, de către autoritățile ucrainene, a Acordurilor de la Minsk, Viena, 12 august 2021. Text integral.

Reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, Aleksandr Lukașevici/ Foto: world-politik.livejournal.com

Săptămâna care a trecut nu a adus vreun progres în procesul de rezolvare a crizei din Ucraina. Mai degrabă, dimpotrivă. Kievul continuă să surprindă neplăcut. În urmă cu câteva zile, am devenit martorii declarațiilor publice ale conducerii țării, care întăresc neîncrederea în capacitatea ei de a renunța la planurile agresive de edificare a unui stat monoetnic. Este trist să asculți recomandările președintelui Volodimir Zelenski (din interviul pentru postul de televiziune ”Dom”) adresate locuitorilor din Donbass ”care se consideră ruși” de a ”pleca și a-și găsi locul în Rusia”. Este păcat că liderul ucrainean nu înțelege: a ignora drepturile culturale și istorice ale diferitelor grupuri ale populației sale, indiferent de regiunile unde trăiesc, cimentează liniile de divizare, și așa adânci, din societatea ucraineană și nu contribuie la rezolvarea crizei interne din Ucraina.

Având în vedere toate acestea, pe viitor, soarta ”proscrișilor” ar putea fi împărtășită de toți cei neloiali politicii de ucrainizare forțată. ”Sfaturile” lansate de președinte au fost dezvoltate de împuternicitul pentru apărarea limbii de stat, T. Kremen (în direct la postul de televiziune ”Canalul patru”). Oficialul a declarat pe șleau că orice locuitor al țării care nu este de acord cu legislația în vigoare privind funcționarea limbilor în Ucraina, ar fi mai bine ”să plece în alte țări, unde va trăi mai liniștit”. Ce-ar putea însemna asta dacă nu continuarea războiului cultural-lingvistic declanșat de Kiev împotriva populației sale? Ce-ar putea însemna asta dacă nu încercarea de a schimba cu forța identitatea național-culturală a locuitorilor Ucrainei, cărora, pentru că veni vorba, le sunt garantate formal drepturi și obligații egale prin Constituție?

În repetate rânduri am atras atenția, la OSCE, că legile adoptate de autoritățile Ucrainei privind educația și limba de stat încalcă atât normele ei interne – în special articolele 10, 22, 24 și 53 din Constituție, cât și obligațiile de drept internațional – Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, Carta europeană a limbilor regionale sau ale minorităților și altele. Am vorbit și despre odioasa lege, recent adoptată, cu privire la ”Popoarele băștinașe ale Ucrainei”, ce pretinde la extrateritorialitate și care presupune o poziție politică și juridică inegală pentru diferite grupuri etnice. Este de mult timpul ca autoritățile de la Kiev să înceteze a-și mai pune cetățenii în fața unor alegeri false, impunând ucrainenilor ideea că Rusia este o ”amenințare existențială”.

Între timp, bate pasul pe loc procesul de soluționare politică. În perioada președinției lui Zelenski, nu a fost elaborat nici un proiect de lege menit să conducă la implementarea în practică a ”Pachetului de măsuri”. Legea privind statutul special al Donbassului, prelungită tehnic pentru anul în curs, nu a funcționat nici măcar o zi și nu are caracter permanent. Autoritățile Ucrainei refuză să stabilească juridic ordinea de implementare a acesteia după ”formula F.-W. Steinmeier”. Nu există progrese nici în privința reformei constituționale și a reflectării particularităților autonomiei Donbassului în Legea fundamentală a țării, a amnistiei, a alegerilor locale și așa mai departe. Aceste chestiuni trebuie discutate în Grupul de Contact, care ar fi trebuit de mult să-și reia întâlnirile la Minsk, cu prezență fizică.

Dimpotrivă, la 4 august, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat proiectul de lege privind ”Politica de stat a perioadei de tranziție”, menită să curețe regiunea de forțe neloiale Kievului și care exclude, în general, posibilitatea unei soluționări politice pe baza ”Pachetului de măsuri”. În text nu este pomenit nici un cuvânt despre statutul special, despre amnistie și drepturi privind folosirea limbii. În esență, documentul anulează propriile inițiative ale Kievului – proiectul ”foii de parcurs”, propusă de L. Kravciuk în Grupul de Contact la sfârșitul anului trecut, dar și proiectul ”clusterelor cheie pentru punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk, elaborat de Kiev la 19 ianuarie pentru consilierii liderilor țărilor din ”Formatul Normandia” (Franța, Germania, Rusia și Ucraina, n.r.).

Situația umanitară din estul Ucrainei se degradează. Din cauza politicii autorităților ucrainene suferă cele mai lipsite de apărare și vulnerabile segmente ale populației. În aceste condiții, Rusia continuă să acorde ajutor umanitar locuitorilor din Donbass, în privința cărora Kievul aplică de mulți ani blocada socială și economică, sufocând, practic, regiunea. Astfel, la 12 august, Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a trimis un nou convoi umanitar cu medicamente indispensabile în perioada pandemiei de coronavirus, pentru o serie de raioane din regiunile Donețk și Lugansk. Rusia nu poate fi indiferentă față de oamenii lăsați în voia sorții, a căror vină nu este decât aceea că vor să trăiască demn și să vorbească în limba rusă, în pofida tututor ”metastazelor” loviturii de stat anticonstituționale din 2014.

Din păcate, situația militară din Donbass rămâne tensionată. Rapoartele Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) arată o creștere a cazurilor de încălcare a regimului de încetare a focului. Potrivit informațiilor din Donețk, la 9 august, forțele armate ale Ucrainei (VSU) au deschis din nou focul asupra unor cartiere civile. Sunt victime printre cetățenii pașnici. Îngrijorătoare sunt și dovezile înregistrate de observatorii din teritoriile controlate de VSU ale prezenței de arme grele în spatele liniilor de retragere, în afara zonelor desemnate pentru staționare. În special, este vorba despre trei sisteme de rachete antiaeriene ”Osa” văzute de SMM în satele Kasianovka și Kalinovo. În acest context, se impune o reacție adecvată la încălcările descoperite din partea Președinției în exercțiu și a statelor participante.

Considerăm că este cazul ca autoritățile de la Kiev să pună capăt înșelătoriilor politice și sabotării procesului de soluționare pașnică pe baza ”Pachetului de măsuri”, aprobat prin Rezoluția 2202 a Consiliului de Securitate al ONU. Avertizăm: miza pe cumularea și concentrarea de potențial militar în Donbass pentru a pregăti rezolvarea conflictului prin forță este sortită celor mai grave consecințe. Este regretabil că dezvoltarea și ”activarea” militară a VSU sunt încurajate de unele state participante la OSCE care, spre exemplu, au trimis zilele trecute în regiunea Vinnița un grup de militari pentru a lua parte la noi exerciții. Mai mult, la 5 august, în apele Mării Negre au început aplicațiile militare ”Dive-2021”, cu participarea țărilor membre NATO și a partenerilor lor, inclusiv a Ucrainei. O astfel de activitate nu este în nici un caz îndreptată spre implementarea Acordurilor de la Minsk. Probabil, unele țări sunt gata să-și asume responsabilitatea pentru consecințele aventurilor protejaților lor. Amintim că SMM are obligația de a urmări modul de desfășurare a unor asemenea exerciții și de a include informațiile aferente în rapoartele lor regulate.

În ceea ce privește recentele apeluri ale Kievului venite, spre exemplu, din partea vicepremierului A. Reznikov, referitoare la dorința de a desfășura subunități ale apărării aeriene americane pe teritoriul țării, aceasta este o cale distructivă pentru statalitatea ucraineană. Încercările de a integra Ucraina în structuri politico-militare străine vor conduce țara, aflată de mult sub control extern, spre pierderea definitivă a suveranității.

În încheiere. Criza din Ucraina nu are rezolvare militară. Conflictul poate și trebuie rezolvat exclusiv pe cale politico-diplomatică, pe baza implementării Acordurilor de la Minsk în totalitatea lor, prin consecvență și interconectare, în cadrul unui dialog direct între Kiev, Donețk și Lugansk.

 

 

1 Comment

  1. Sarcina principală a Ucrainei și a partenerilor săi occidentali este demontarea acordurilor, fiindcă dacă vor fi puse în aplicare, statutul republicilor pro-ruse va fi legalizat. Scopul este de a elimina nu numai Donețk și Lugansk, ci și orice influență rusă în Ucraina, ceea ce va deschide posibilitatea Kievului să adere la NATO. La rândul său, intrarea Ucrainei în NATO este un obiectiv strategic pentru Statele Unite, deoarece va permite desfășurarea grupurilor militare americane și a armelor (inclusiv nucleare) în imediata vecinătate a Moscovei. Că sunt slabe șanse să se întâmple așa ceva, asta-i cu totul altă poveste, Zelenski însă încearcă marea cu degetul. Dar atâta timp cât o bandă de interlopi neo-naziști continuă să dețină puterea la Kiev, războiul va deveni o cvasi-inevitabilitate. Adevărata pace se va instala doar atunci când naziștii ucraineni sunt fie morți, fie închiși.

    Este limpede, că ucrainenii încearcă să joace o combinație destul de primitivă, țintind agravarea conflictului ca apoi să apeleze la Statele Unite pentru „mediere”, ceea ce va permite Kievului să îngroape formatul negocierilor din Normandia. Desigur, Rusia are obligația să monitorizeze, dar e conștientă că acordurile de la Minsk nu vor fi niciodată acceptate și puse în practică de către Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048