Hot News
Experți: ”Occidentul duce o operațiune intenționată de perturbare a alegerilor din septembrie, din Rusia”
26/08
Rusia a permis intrarea a aproximativ 1000 de afgani
26/08

Rușii de peste hotare și alegerile pentru Duma de Stat din 19 septembrie

Votează cetățenii ruși din străinătate/ Foto: myseldon.com

Interviul acordat de Ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE rus, Gennadi Askaldovici, agenției de presă ”Rossia segodnia” (”Rusia astăzi”).

Întrebare: – În câte țări pot să voteze rușii de peste hotare la viitoarele alegeri din septembrie? Câte secții vor fi deschise în total? Există măcar o cifră aproximativă a numărului de alegători de peste hotare?

Ghenadi Askalovici: – Cetățenii ruși care trăiesc sau se află temporar peste hotare pot vota, în cadrul viitoarelor alegeri, în 144 de țări. În acest scop, se vor deschide 348 de secții de vot. Potrivit estimărilor noastre aproximative, peste hotare trăiesc peste două milioane dintre concetățenii noștri. De obicei, la alegeri iau parte 200.000-300.000 de oameni. Cea mai mare participare a fost înregistrată la alegerile prezidențiale din 2018 – peste 400.000 de oameni. Desigur, suntem interesați să participe cât mai mulți dintre concetățenii noștri. Îi îndemnăm pe ei toți să vină la secțiile de vot și să-și exercite dreptul lor constituțional.

Întrebare: – În condițiile pandemiei de COVID-19, ce măsuri sunt luate de partea rusă pentru ca viitoarele alegeri să se desfășoare în siguranță din punct de vedere epidemiologic? Este adevărat că la secțiile din ambasade vor fi primiți doar vaccinații, cei care au trecut prin boală sau care au rezultatul unui test?

Ghenadi Askaldovici: – Într-adevăr, pandemia a introdus restricții serioase în activitatea secțiilor de vot din străinătate, obligând MAE Rus și misiunile lui din străinătate să rezolve problemele de securitate sanitară pentru alegători și pentru membrii comisiilor de secții. Cu toate acestea, nu introducem nici una dintre restricțiile la care ați făcut referire și nu intenționăm să le introducem pentru alegători. Drumul spre alegeri este deschis pentru toți cetățenii Rusiei. În același timp, în secții vor fi folosite, desigur, mijloace individuale de protecție, de igienizare; va fi respectată distanța între oameni, pentru a evita riscul de infectare. Toate măsurile sunt detaliat expuse în recomandările comune ale Rospotrebnadzor și Comisiei Electorale Centrale, recomandări pe care le-am transmis misiunilor noastre din străinătate ca ghid de acțiune. Desigur, multe mai depind și de regulile instituite de autoritățile locale, cum ar fi restricții de deplasare în anumite intervale orare sau pe anumite distanțe (în unele țări funcționează interdicții de deplasare între anumite ore, în altele este interzisă ieșirea din orașe, așa că am fost nevoiți să reducem planurile de desfășurare a votului mobil).

Întrebare: – Ce se întâmplă cu cetățenii mai în vârstă, care nu întotdeauna pot veni la secții, mai ales în alte orașe? Pot ei, spre exemplu, să-și exprime votul de la distanță, sub formă electronică?

Ghenadi Askaldovici: – Singurul document de care are nevoie alegătorul este pașaportul său de cetățean al Federației Ruse. În ceea ce-i privește pe alegătorii care locuiesc în afara orașelor în care se află ambasadele și consulate rusești, multora dintre ei li se oferă posibilitata de a vota în cadrul votului mobil anticipat, pe care le vor organiza comisiile de secții. Repet: nu sunt atât de mulți cum au fost în 2018, dar, în pofida pandemiei, intenționăm să organizăm 184 de puncte de vot mobil anticipat în 55 de țări. Și nu sunt încă toate datele în această chestiune; continuăm să primim solicitări din partea misiunilor din străinătate. Amintesc că în 2020, în cadrul consultării populare privind modificările aduse în textul Constituției Federației Ruse, o asemenea procedură nu a existat, practic. În privința cetățenilor în vârstă sau a celor care nu se pot deplasa la secțiile de vot din motive de sănătate – ei pot depune, până la 19 septembrie, ora 14,00, declarații, verbal sau în scris, la comisiile de secții corespunzătoare, care își vor trimite reprezentanți, pentru ca acești cetățeni să poată vota la domiciliu. Posibilitatea de a vota prin rețeaua de internet o dețin doar cetățenii care au înregistrat locul de reședință în Rusia într-unul dintre cele șapte subiecte ale Federației stabilite prin decretul Comisiei Electorale Centrale a Rusiei și anume în regiunile Kursk, Murmansk, Nijni Novgorod, Rostov și Iaroslavl, precum și în orașele Moscova și Sevastopol.

Întrebare: – Cât de mari sunt riscurile că vor exista încercări de amestec străin în procesul electoral la secțiile de vot? Ce se face pentru a preveni astfel de provocări și de alt gen?

Ghenadi Askaldovici: – Așa cum reiese din numeroasele declarații ale ”partenerilor” noștri occidentali, ei nu renunță la încercările de a impune țării noastre viziunea lor despre democrație, inclusiv pentru susținerea unor forțe vădit anti-statale. Prin urmare, sunt constrâns să răspund afirmativ la întrebarea dumneavoastră: riscurile amestecului străin în procesul electoral sunt mari. În planul contracarării acestor încercări, noi ducem, în primul rând, o susținută muncă de informare și lămurire. Aducem la cunoștința concetățenilor poziția noastră principială: alegerile se desfășoară absolut deschis, transparent, în deplină conformitate cu literea și spiritul legii. Așteptăm la secțiile de vot din străinătate un mare număr de observatori pe linia Camerei Civice din Rusia și a altor structuri – nu avem nimic de ascuns față de cetățeni, ne vedem cinstit de treabă.

În privința provocărilor, amenințărilor și a altor acțiuni ilegale, aici contăm pe ajutorul forțelor locale de apărare a ordinii publice. În marea majoritate a țărilor lumii, misiunilor noastre diplomatice li se iese în întâmpinare în chestiuni legate de alocarea unor forțe de protecție suplimentare în zilele alegerilor; se reacționează în mod adecvat la solicitări, nu se permite organizarea, în acel interval, a unor demonstrații de masă lângă zidurile ambasadelor. Din experiența anterioarelor campanii electorale pot spune că, în diferite țări, concetățenii noștri, care nu sunt indiferenți față de soarta Rusiei, duc muncă de lămurire cu cei care pichetează, care stau cu lozinci provocatoare. Uneori, astfel de dispute pot fi foarte aprinse, dar fără să se ajungă la conflicte serioase: după cum arată practica, puțini dintre acești manifestanți cred cu adevărat în ”ideile” promovate; de cele mai multe ori, oamenilor li se propune să câștige un ban din așa ceva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874974