Hot News
Putin: Noua misiune istorică a Rusiei
02/09
Număr record de infracțiuni de corupție din ultimii opt ani
03/09

1110 de ani de la tratatul de pace între Rusia și Imperiul Bizantin

Pagina din ”Povestirea anilor trecuți”, cu referire la tratatul de pace ruso-bizantin/ Foto: VKontakte

Acum 1110 ani, la 2 septembrie 911, a fost semnat unul dintre primele acte diplomatice ale Rusiei Vechi – Tratatul de pace scris, între Rusia și Imperiul Bizantin.

Acest document a devenit o victorie diplomatică importantă pentru tânărul stat. Încheierea lui a contribuit la întărirea pozițiilor rusești în bazinul Mării Negre.

Documentul a fost semnat după campania de succes a oștirii cneazului Oleg împotriva Bizanțului. El stabilea relații de prietenie între cele două state și definea, de asemenea, procedura pentru răscumpărarea prizonierilor și pedeapsa pentru infracțiunile comise de negustorii greci și ruși în Bizanț. În plus, conform acordului, negustorii ruși au primit dreptul de a locui la Constantinopol până la șase luni, pe seama trezoreriei Imperiului. De asemenea, li s-a acordat dreptul la comerț fără taxe în Bizanț.

Acordul a fost întocmit în limbile greacă și slavona veche. Din păcate, documentele originale s-au pierdut. Tratatul din 911 a supraviețuit doar ca parte a ”Povestirii anilor trecuți” a cronicarului Nestor (sec. al XI-lea).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208