Hot News
Implicarea ambasadelor străine în finanțarea extremismului în Rusia
04/09
Rușii de peste hotare și alegerile pentru Duma de Stat din 19 septembrie
05/09

Norvegienii vor să fie primii rezidenți străini din zona arctică a Rusiei

Сalea Maritimă de Nord. Schiță/ Foto: sonar2050.ru

Compania norvegiană de logistică maritimă Tschudi Group intenționează să devină, în cadrul proiectelor de dezvoltare a Căii Marime de Nord (SMP), primul rezident străin al unuia dintre regimurile preferențiale ale Zonei arctice (TOR – Teritoriu cu Dezvoltare Rapidă sau AZRF – Zona Arctică a Federației Ruse), ce funcționează în Regiunea Murmansk, a anunțat ministerul regional pentru politică informațională, cu referire la președintele consiliului director al companiei, Felix Tschudi, scrie agenția TASS.

Anunțul vine după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că o mare parte a Căii Maritime de Nord traversează apele interioare ale Rusiei, ceea ce creează avantaje concurențiale colosale, dar că Rusia nu intenționează să impună nimănui restricții și va colabora cu toate țările interesate în cadrul programelor SMP.

”Este important ca, pentru a spori interesul internațional, Calea Maritimă de Nord să nu fie privită ca o afacerea exclusiv a Rusiei. Este nevoie de povești de succes și de companii altele decât cele rusești în Arctica rusă. Zona economică specială arctică din Murmansk este o bună inițiativă pentru crearea unor astfel de exemple pozitive. Tschudi Group va depune o solicitare în vederea obținerii statutului de rezident al acestei zone, pentru a fi un participant și mai activ la evenimentele pozitive care au loc în Arctica rusă”, a declarat Tschudi, prezent la Forumul Economic de Est, de la Vladivostok.

Comentând intenția companiei norvegiene de a investi în dezvoltarea SMP pe teritoriul Regiunii Murmansk, guvernatorul regiunii, Andrei Cibis, a menționat că sub conducerea regiunii s-a reușit crearea unor condiții atractive pentru marile companii străine, interesate să colaboreze cu Rusia. «Dorim să dezvoltăm și pe mai departe Calea Maritimă de Nord, cu oferirea unor facilități fiscale arctice pentru partenerii noștri, inclusiv în cadrul AZRF și TOR, ”Capitala Arcticii”. Și, ca regiune de frontieră și ca regiune unde Murmanskul este portul de bază al SMP, salutăm noile căi de colaborare la nivel internațional», a spus Cibis.

După cum notează TASS, în Regiunea Murmansk funcționează două regimuri fiscale preferențioale. Unul dintre ele este TOR ”Capitala Arcticii”, primul teritoriu de dezvoltare socială și economică rapidă cu facilități fiscale preferențiale în vigoare în Orientul Îndepărtat. Zona a fost creată pe teritoriile orașului Murmansk și a raionului Kola, Regiunea Murmansk. Acum, în regiune sunt înregistrați nouă rezidenți TOR, cu un volum de investiții de aproape 100 de miliarde de ruble. Al doilea este Zona Arctică a Federației Ruse. Statutul de rezident al AZFR presupune o serie de condiții preferențiale, inclusiv fiscale. În prezent, rezident poate deveni orice întreprinzător, înregistrat în Arctica, pregătit să realizeze un nou proiect de investiții de cel puțin un milion de ruble.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085