Hot News
Perendjiev: Armatele statelor NATO sunt neputincioase în fața sistemelor de război electronic ale Rusiei
17/09
Rușii în România: Объявление Посольства России о выборах в Госдуму 19 сентября: где и как голосовать?
17/09

Politica greșită a României față de Rusia, confirmată la ceas aniversar

Șoseaua P.D.Kiseleff din București/ Foto: bidenk.ru

Este unul dintre principalele momente ale relațiilor româno-ruse, care a pregătit și a accelerat formarea statului național român, atât la nivelul legislației unitare (Regulamentele Organice), cât și administrativ, al modernizării viitoarei Capitale, dar și a refacerii armatei române.
Așa cum spuneam, aniversarea menționată a fost trecută cu vederea în România, țară în care istoria adevărată este înlocuită cu… alte modele, ”pro-vest„. Un exemplu este ridicarea statuii baronului von Brukenthal, în timp ce din cărți de istorie dispare cea mai importantă mișcare de eliberare transilvăneană, cea condusă de Horea ”Rex Daciae”… și reprimată sângeros sub conducerea baronului filantrop.
Ieri, însă, fără legătură cu această aniversare, dar ca o coincidență interesantă, a ieșit o altă probă a politicii greșite a României în privința Rusiei.
Reputatul economist și fost ministru Mircea Coșea a avut o intervenție la postul Realitatea Plus în care a făcut două aprecieri: România nu va extrage gaze din Marea Neagră și noua conductă Nord Stream 2 transformă Rusia în singurul furnizor de gaze pentru Europa.
Dacă în privința primei afirmații sperăm ca profesorul Mircea Coșea să se înșele, al doilea caz este o dovadă că România a adoptat cea mia greșită politică în privința Rusiei, îndepărtându-se de un partener de la care putea avea acum cele mai mari avantaje.
”Vreau să vă spun că nu vom extrage niciodată (gazele din Marea Neagră)”, a spus Mircea Coșea, explicând – ”Pentru că s-a întâmplat un lucru în ultima săptămână care ar trebui să ne atragă atenția: s-a terminat marele proiect de gaze Nord Stream 2”.
În opinia profesorului Coșea, asta înseamnă ”uniunea economică și energetică între Rusia și Germania”.
”Asta înseamnă că Rusia va fi principalul producător de gaz, singurul de fapt, pentru Europa pe mult timp”, spune fostul ministru.
Și, argumentează Coșea, ”aprobarea acestei conducte de către America (lui Biden) înseamnă încetarea oricărei tentații de extragere a gazului românesc, care ar face o concurență, nu extraordinar de mare, dar ar face o concurență acestui concern energetic Rusia-Germania”.
”Deci îi punem cruce. El nu va fi exploatat. Ne vor duce cu vorba. Ne va spune că mâine, că poimâine, că răspoimâine. Va începe ceva, dar lucrurile s-au terminat”, a declarat profesorul Mircea Coșea.
Desigur, e mult spus că SUA au ”aprobat” Nord Stream 2 – mai curând administrația Biden, interesată de reluarea relațiilor cu Europa, implicit deci cu ”motorul” său, Germania, a renunțat la presiunile aberante și ilegale asupra unei investiții perfect legale a două state suverane. Pe de altă parte, sigur că influența Germaniei în Europa este majoră – iar acum va crește, odată ce va gestiona și noul nod energetic.
Deci, România, axată numai pe relația cu SUA, aplicând o politică ostilă Rusiei, pe care a definit-o oficial ca ”amenințare” – nu va putea încheia contracte avantajoase ca alte state europene, ci va trebui să cumpere energie la prețuri mari.
”Pentru noi, lucrurile nu se vor schimba – vom merge înainte cu facturi foarte mari și ne vor da posibilitatea să ne plângem pe la anumite uși unde nu ne va asculta nimeni”, a conchis Mircea Coșea.
***
Să amintim că, acum câteva zile, reputatul manager al Terapia Cluj, Dragoș Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente, atrăgea atenția că ”țările din regiune fac rost de energie mai ieftină, evident din Rusia, și de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania și Franța vor să fie și ele prietene cu Rusia”.
”Noi nu vrem, deși o vizită la Moscova a unei delegații guvernamentale pe tema energiei ar face minuni și ar putea reduce sarcinile bugetare care compensează consumatorul vulnerabil”, scria acum o săptămână Dragoș Damian.
Din păcate, nicio reacție a autorităților – cu excepția unor reflecții stupide ale ministrului Energiei – și insistența lui Aurescu privind ”provocările” din regiune.
Curând va trebui să dea socoteală pentru „provocările” din buzunarele românilor, generate de politica ineptă față de Rusia – și acceptarea ca România să fie folosită ca o unealtă a celor care doresc tensiuni în regiune.
                                                                                                                                                                                                      (Preluat din publicația ”Sputnik”)

1 Comment

  1. Din câte citesc și remarc printre rânduri, aici nu-i vorba de relații de prietenie sau politici greșite față de Rusia, ci de INTERES PUR!!! M-așteptam ca pe un jurnalist de talia lui Dragoș Dumitriu să-l ducă mintea ceva mai mult. Dar ori a îmbătrânit suficient cât să nu-i mai pese, ori chiar în maniera aceasta judecă lucrurile. Ceea ce-i grav, ca și raționament!
    Dacă pui DOAR problema gazului și-a facturilor mărite la energie, atunci NU ai posibilitatea – ca națiune – să-ți îndrepți greșeala făcută față de o alta. Inclusiv în religia noastră creștin-ortodoxă, Dumnezeu este acela care iartă, condiția fiind să-ți regreți SINCER păcatele și să nu le mai repeți. Din toată poliloghia de mai sus, NU observ decât…râvna profitului!!!
    Nimic despre faptul că președintele incompetent, pe care l-am cocoțat 2 mandate la conducere (de parcă ne-a luat Dumnezeu mințile și nouă, dar si STS-ului care aranjează voturile și acordă „girul” celui care trebuie, care-i propus să guverneze colonia de către păpușarii din exterior, inclusiv de către cutra-Germanie care a dat tonul mereu unei politici duplicitare atât față de Kremlin cât și față de București; ai noștri fiind proștii care au căzut în capcana întinsă de Mutti Merkel, deoarece nu i-au remarcat inconsecvența și i-au luat în considerare opiniile ba pro, ba contra lui Vladimir Putin; dar ca să fie în stare cozile de topor autohtone de asemenea subtilități și ingeniozități ar fi fost imperios necesar să demonstreze ceva inteligență, ceea ce nu-i cazul!!! ) a numit Rusia stat agresor, nimic despre inutilul scut de la Deveselu, nimic despre exercițiile militare provocatoare la adresa Moscovei desfășurate în Marea Neagră, dar la care Bulgaria A REFUZAT să participe, nimic despre ieșirile deșănțate, TOTAL nepotrivite, ale unor foști președinți de la pupitrul prezidențial la adresa unor reprezentanți ai administrației de la Kremlin (vezi cazul Rogozin) și altele pe care nu mai doresc să le trec în revistă, fiindcă NU ne fac cinste absolut deloc. Recunosc, mi-e rușine de lipsa de decență și bun simț a politicianului român!!!
    Politica României de reconstruire față de Rusia ar trebui să înceapă în primul rând cu conștientizarea evenimentelor istorice care s-au desfășurat între cele două țări, cu opinii din partea noastră care să îndemne la introspecție și reflecție, dar bazate pe realități argumentate și NU pe idealism, întrucât doar un ignorant rău-voitor ar putea să nu distingă faptul că încă din negura veacurilor, rușii ne-au tratat cu prietenie chiar în condițiile când nimeni și nimic nu i-ar fi împiedicat să ne ocupe. Că ne place sau nu, URSS-ul nu ne-a bombardat niciodată, în Al Doilea Război Mondial, iar ca să ne putem achita de obligațiile impuse de occidentali, ne-au ajutat prin înființarea societăților româno-sovietice cunoscute sub denumirea de SOVROM-uri, ca prin 1956 să renunțe la partea ce li se cuvenea lor în favoarea Republicii Populare Române (așa se numea România atunci). Dacă Transilvania ne aparține, atunci e musai să-i mulțumim lui Stalin pentru asta, iar exemplele continuă, refuz să cred că n-ar fi cunoscute de noi toți.
    Câtă vreme nu conștientizăm că SUA luptă doar pentru propriile interese, că acestea constau în special în intenția de-a ajunge la resursele imense ale Rusiei, că ceea ce mai pot obține de la fraieri ca românii sau de la cei pe care i-a adus la stadiul de ruine (Afganistan, Irak, Libia, Siria etc) reprezintă doar fleacuri și bagatele pentru ei, atunci NU suntem capabili nici să înțelegem situația actuală și nici pe cea viitoare dezastruoasă a României, din moment ce nu facem altceva decât să ne gudurăm pe lângă trimișii Washingtonului și să lătrăm ca o potaie disperată printre ulucile gardului către Moscova. Ca să ajungem la încheiere de acorduri comerciale, la gaz ieftin și la cai fucsia pe pereți (multi au toane și capricii, deși modestia cade bine întotdeauna, doar că nu și-au însușit-o) mai întâi este necesar să dovedim maturitate și conștiință politică, să arătăm în mod convingător că suntem apți să facem distincția între conjunctura istorică unde s-au luat unele decizii neinspirate și dintr-o parte și din cealaltă, să îngropăm trecutul bun sau rău așa cum a fost el, să demonstrăm că putem fi parteneri de nădejde, deoarece pe românii adevărați, neîndoctrinați, nu-i caracterizează nici rusofobia, nici xenofobia. Și dacă tot amintim ba de Basarabia, ba de tezaur, ba de nu știu ce alte bazaconii, dacă nu abandonăm politica agresivă și păguboasă față de Federația Rusă, dacă nu manifestăm o indiferență cinică, pragmatică față de „partenerul” yankeu (nu-i cazul să-l aruncăm în drum fără haine și înfometat – pentru că Dumnezeu ne-a învățat să facem milostenie și cu cei de ne stau ca un ghimpe-n coaste – ci doar să-i tăiem facilitățile financiare și „macaroana” imixtiunii în politica internă), atunci n-are rost să ne mai lamentăm că Rusia nu ne oferă luna de pe cer!!! De fapt, consider că lama ghilotinei a căzut deja pe gâtul națiunii române, că-i târziu pentru tot, dar măcar să murim DEMNI ȘI FĂRĂ jugul occidental se poate??? Că la alte pretenții am renunțat de multă vreme!
    Oricum ar fi, nu soliciți Federației Ruse să te scoată din marasm, ca tu Românie să repeți greșelile și să nu pricepi nimic atât din trecut cât și din prezent; un asemenea fel de a prezenta situația mi se pare o fractură de logică a jurnalistului (excepțional, de altfel) Dragoș Dumitriu!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875047