Hot News
Putin: Economia rusă s-a redresat complet după pandemie
21/09
Corneliu Vlad: AUKUS, un fel de ”NATO asiatic”
22/09

Patrușev: QUAD și AUKUS sunt blocuri proamericane îndreptate împotriva Rusiei și Chinei

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti

Organizația Indo-Pacifică QUAD (Quadrilateral Security Dialogue, n.r.) ce reunește Statele Unite, India, Austrialia și Japonia este, de fapt, un nou bloc militar și politic cu un pronunțat caracter pro-american, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, într-un interviu acordat publicației aif.ru, relatează Rossiiskaia gazeta.

Potrivit spuselor sale, QUAD reprezintă ”prototipul analogului asiatic al NATO”. În opinia lui Patrușev, Washingtonul va încerca să atragă în această organizație și alte țări, în special pentru a promova politica anti-rusă și anti-chineză.

El a amintit, de asemenea, că zilele trecute, practic, în regiune s-a mai format un bloc americano-brianico-australian – AUKUS, care urmărește aceleași obiective ca și QUAD. După cum a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, pentru QUAD caracteristic este faptul că, odată cu formarea acestei alianțe, americanii și-au trădat și partenerii francezi, pe care i-au deposedat de un contract avantajos pentru construcția de submarine destinate Canberrei.

”Se pare că solidaritatea atlantică are și ea un preț. Cred că, la Paris, mulți își amintesc, acum, povestea cu Mistral” (referire la două portavioane Mistral, pe care francezii le-au construit, în baza unui contract de peste un miliard de euro, pentru Moscova, dar neonorat de Paris pe fondul crizei apărute în relațiile dintre Rusia și UE, n.r.), a spus Patrușev. El a declarat, de asemenea, că noua aventură a Casei Albe, lansată de dragul de a întări controlul asupra regiunii de perspectivă Asia-Pacific, pune în pericol întreaga arhitectură de securitate a Asiei. În plus, în opinia secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, americanii creează premise reale pentru subminarea prestigiului ASEAN și al altor organizații regionale din Asia-Pacific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082