Hot News
Zaharova: AUKUS a arătat Occidentului cum arată o ordine mondială bazată pe noile reguli
27/09
Zaharova: UE continuă să trăiască în paradigma unei ordini mondiale coloniale
28/09

Criza gazelor în Europa: Cine face chilipir în Asia de Sud-Est dă vina pe Rusia

Un tanc american cu gazele lichefiate se îndreaptă, ocolind Europa, spre Japonia/ Foto: houstonchronicle.com

Vyacheslav Samoshkin

Iarna grea care a fost, golurile de 30% din depozitele subterane de gaze din Europa, avaria de la una dintre uzinele Gazpromului, din august sau reorientarea Uniunii Europene spre energia ”verde” și renunțarea la cărbune pot fi luate, binențeles, în calcul, dar nu reprezintă decât cauzele minore și de scurtă durată pentru creșterea galopantă a prețurilor la gaze pe piața europeană care, în ultima jumătate a anului, au crescut de cinci ori și se apropie de cota psihologică de 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Majoritatea specialiștilor și analiștilor sunt de părere că principala cauză o constituie deficitul de gaze lichefiate de pe piața europeană, deficit care se explică prin simplul fapt că tancurile încărcate cu GPL american ocolesc continentul european și se întdreaptă spre zona Pacificului, unde piața pentru acest produs a devenit cu mult mai avantajoasă, față de cea europeană.

Și pentru a acoperi această circumstanță jenantă, trimisul special al Departamentului de Stat al SUA pentru securitate energetică și Nord Stream 2, Amos Hochstein, poate vorbi cu voce tare pentru cei neinițiați despre Gazprom, care a redus, chipurile, livrările de gaze în Europa și care ar trebui să-și mărească transportul de gaze prin țeava ucraineană…

Gazpromul, cu ponderea sa de doar 33% din piața europeană de gaze, chiar dacă a redus cu 3%, în 2021, furnizarea de gaze aici, nu are cum să influențeze în mod serios situația prețurilor la acest combustibil. Este adevărat că intrarea în funcțiune a noului gazoduct Nord Stream 2 ar putea rezolva într-o mare măsură situația pentru Europa, dar pentru aceasta există o serie de obstacole, inclusiv misiunea de veghere neobosită a trimisului special, domnul Hochstein… (poate că o funcție special inventată pentru a pune bețe în roate nu doar Rusiei, ci și Europei!)

Dar faptele spun altceva. Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE), de direcția de informații a Ministerului de Energie al SUA (EIA) și de RonhEnergy, începând din aprilie, când a pornit sezonul pompărilor în depozite subterane, aprovizionarea cu GPL către Europa a scăzut treptat de la 321 milioane de metri cubi pe zi la 149 milioane, iar cifra volumelor scăzute s-au ridicat la 14,5 miliarde de metri cubi. Dintre acestea, ponderea Statelor Unite reprezintă aproape jumătate – 6,9 miliarde. Speranțele țărilor europene precum că furnizarea de gaze naturale lichefiate din Statele Unite vor fi stabile nu se adeveresc pentru al doilea an consecutiv, din cauza prețului mai atractiv de pe piața asiatică pentru GPL american.

Semnificativ este faptul că în prima jumătate a anului 2021, livrările de GPL din Statele Unite au atins un nivel record, crescând cu 38,3%, dar nu pe seama Europei, ci pe seama Chinei, Japoniei și Braziliei. În același timp, s-a observat o scădere semnificativă a aprovizionării în țările europene, precum Belgia, Italia, Spania și Turcia.

”În structura importurilor țărilor europene, în intervalul  ianuarie – iunie 2021, ponderea GPL a scăzut semnificativ – de la 41,5% în cele șase luni ale anului 2020 la 31% în prima jumătate a anului 2021, ceea ce s-a datorat reorientării fluxurilor de gaze lichefiate dinspre Europa către regiunea Asia-Pacific și America Latină „, scrie specialistul rus în domeniu Serghei Komlev, adăugând că, în termeni absoluți, aprovizionarea cu GPL, în această perioadă, a scăzut cu 10,74 miliarde de metri cubi (sau cu 15,9%).

În acest context, directorul pentru evaluări corporative ”Expert RA”, Filip Muradian, subliniază că creșterea prețurilor la gaz în Europa se datorează, în primul rând, cererii crescute pentru acesta ”printre locomotivele creșterii economice din Asia”, respectiv China și India.

Încă un factor negativ de proveniență americană

La perturbările de pe piața de gaze din Europa a contribuit și tranziția către formarea bursieră a prețurilor la gaze – de la contractele pe tremen lung, practicate, de exemplu, de către Gazprom, la cele pe termen scurt, adică contractele spot, ”imediate”. Această trecere a fost realizată sub inluența lobby-ului pro-american din Uniunea Europeană, gazele devenind o marfă cotată pe bursă iar acest lucru este benefic pentru Statele Unite și comercianții lor, deoarece multe poziții de mărfuri sunt tranzacționate la bursele SUA. Prin urmare, controlul asupra prețurilor de pe piața europeană trece către Statele Unite și, respectiv, autonomia Uniunii Europene, în acest sens, ia sfârşit, ceea ce reprezintă un semnal alarmant, crede Vladimir Olencenko,  cercetător principal al Centrului de Studii Europene din Institutul Economiei Mondiale din Moscova (IMEMO).

În contextul acestei tranziții, în anul 2020 s-a mai întâmplat încă un lucru important. Sub presiunea UE, țările din Europa de Est au forțat Gazpromul să rescrie contracte, astfel încât formula prețului să țină cont de cotațiile europene (care, anul trecut, au scăzut până la 100 de dolari pe mia de metri cubi) și nu doar de costul petrolului, ca înainte.

Prin urmare, anul acesta, clienții Gazpromului din Europa de Est au fost șocați. Conform formulei obținute, costul combustibilului pentru multe țări din Europa de Est a a crescut de 2-5 ori. ”Bulgargaz” a informat că, în septembrie, consumatorii bulgari cumpără combustibil la 435 de dolari pe mie de metri cubi, iar, în noiembrie, costul va crește aproximativ la 530 de dolari. Acesta este de 2,5 ori mai mare decât se plătea în ianuarie, când compania de distribuție a gazelor a luat câte 213 de dolari. Aproape toate gazele Bulgariei provin din Rusia.

În Republica Moldova, se intenționează să fie majorate tarifele interne cu 35%, dar prețul importurilor de gaze rusești, în septembrie, a fost chiar mai mare decât în ​​Bulgaria – 550 USD. În timp ce, în ianuarie, a fost de 127 USD.

O lovitură similară a prețurilor au primit-o și alte țări din Europa de Est care, în 2020, au forțat Gazpromul să-și schimbe formula de stabilire a prețurilor, astfel încât compania a început să țină cont de cotațiile europene, adică cele de pe piața spot.

Ce face Gazpromul

În ceea ce privește Gazpromul, și el, în comparație cu luna martie, a redus exportul lunar de gaze către Europa. Potrivit companiei, dacă în prima lună de primăvară a livrat 18,2 miliarde de metri cubi, în august, cifra s-a redus până la 16 miliarde.

Este adevărat, motivele scăderii aprovizionărilor de la furnizorii de GPL și a celor de la producătorii de gaz rusesc sunt diferite. Dacă fabricile de lichefiere a gazelor mențin producția la aproximativ același nivel și furnizorii au redirecționat, pur și simplu, mărfurile către țări mai profitabile din Asia și America de Sud, Gazpromul, în mod tradițional, își reduce producția spre vară, inclusiv din motive tehnologice. Anul acesta, în martie, compania a produs 46 de miliarde de metri cubi, iar în august, 39 de miliarde. În mod tradițional, cererea scade spre vara și ”surplusurile” sunt vândute pe o platformă electronică de tranzacționare. Însă, în acest sezon, surplusurile nu au mai existat, deoarece în ultima iarnă, anormal de rece, rezervele record au fost folosite și din depozitele rusești și, până la sezonul de încălzire, acestea trebuie umplute până la un record de 60 de miliarde de metri cubi. Vicepreședintele Gazprom, Elena Burmistrova, a declarat că Gazpromul își îndeplinește contractele, iar volume suplimentare ar putea fi furnizate prin gazoductul Nord Stream 2.

Gazele naturale furnizate de Gazprom spre Europa/ Foto: news2.ru

Mai mult decât atât, Aleksandr Ivannikov, șeful departamentului financiar al companiei, a declarat că anul acesta, Gazprom va crește producția la peste 510 miliarde de metri cubi. Astfel, în toamnă și în iarnă, compania va putea crește aprovizionarea cu gaz cu o medie de 4 miliarde de metri cubi pe lună. Și, după cum a relatat EADaily, în loc de rezervele sale din depozitele subterane ale UE, va putea oferi Europei noi capacități ale gazoductului Nord Stream 2.

Gazpromul așteaptă punerea în funcțiune a Nord Stream 2, deoarece este cea mai profitabilă cale pentru aprovizionarea cu gaze. Până în prezent, compania, îndeplinindu-și obligațiile contractuale, nu face rezervări peste normă, deoarece, de exemplu, tranzitul ucrainean este prea scump.

În cele din urmă, în acest context, se poate presupune că lansarea gazoductului Nord Stream 2 ar putea stabiliza situația cu prețurile gazelor din regiune, a declarat Dmitri Peskov, secretar de presă al președintelui rus.

”Fără îndoială, punerea în funcțiune cât mai timpurie a Nord Stream 2 va echilibra semnificativ parametrii de preț pentru gazele naturale din Europa, inclusiv pe piața spot. Acest lucru este evident „, a subliniat Peskov.

Cu toate acestea, potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, partea germană va emite toate permisele nu mai devreme de 2022. În aceste condiții, experții prezic o nouă creștere a prețurilor, care ar putea afecta întreprinderile industriale din Europa și ar putea accelera inflația din regiune.

La 25 august, s-a făcut cunoscut faptul că firma Nord Stream 2 AG, operatorul principal a gazoductului, a pierdut în instanța germană procesul privind scutirea gazoductului Nord Stream 2 de la cerințele directivei UE privind gazele. Conform normelor directivei, aceeași companie nu poate atât produce (furniza), cât și transporta gaze către UE. Prin urmare, Gazpromul va putea umple conducta de gaz, pe teritoriul Germaniei, cu doar 50% din capacitate.

Recent, Gazpromul a finalizat gazoductul Nord Stream 2/ Foto: Getty Images

”Din câte am înțeles, compania Gazprom are următoarea strategie: pentru ea este importantă întrebarea dacă îi se va permite să utilizeze Nord Stream 2 la capacitate maximă sau doar la 50%”, spune Marsel Salihov, președintele Institutului de Energie și Finanţe din Rusia.

Tocmai acesta și este principalul argument al autorităților ruse în disputa lor cu politicienii și autoritățile de reglementare europene: Gazpromul și Nord Stream 2 vor face piața europeană a gazelor mai stabilă și mai fiabilă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093