Hot News
Rusia, avertizată. Erdogan ar putea trăda după summitul de la Soci  
27/09
Zaharova: AUKUS a arătat Occidentului cum arată o ordine mondială bazată pe noile reguli
27/09

Lavrov: Mali s-a adresat unei companii militare private din Rusia pentru ajutor în lupta împotriva terorismului

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Autoritățile din Mali s-au adresat unei companii militare private din Rusia cu rugămintea de a i se oferi ajutor în lupta împotriva terorismului, iar autoritățile ruse nu au nici o legătură cu acest lucru, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la conferința de presă de la finalul vizitei sale la New York cu ocazia celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, informează agenția TASS.

”S-au adresat unei companii militare private din Rusia, deoarece, după cum înțeleg eu, Franța intenționează să-și reducă substanțial contingentul militar care s-a aflat acolo și care trebuia să lupte împotriva teroriștilor, care s-au așezat într-o zonă numită Kidali. Nu au reușit să facă nimic, iar teroriștii continuă să-și facă de cap, acolo. Având în vedere că autoritățile din Mali și-au evaluat forțele ca fiind insuficiente fără o susținere externă și ținând cont de faptul că sprijinul extern din partea celor care s-au angajat să ajute la eradicarea terorismului se reduce, ei s-au adresat unei companii militare private rusești”, a anunțat el.

Lavrov a subliniat că activitatea companiei militare din Rusia se desfășoară, pe teritoriul Mali, pe bază legală și vizează relațiile dintre un guvern legitim și cei care oferă servicii corespunzătoare. ”Noi nu avem nici o legătură cu acest lucru”, a spus el.

După cum a anunțat Lavrov, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Josep Borrell, i-a declarat direct șefului MAE Rus că Moscova nu trebuie să ajute țările Africii. ”Africa este locul nostru”. Chiar așa a spus. Dacă vrea, totuși, să vorbească pe aceste teme, ar fi fost mai bine să-și sincronizeze eforturile atât cu UE, cât și cu Federația Rusă în ceea ce privește lupta împotriva terorismului nu doar în Mali, dar și în întreaga regiune Sahara – Sahel. Dar să spui: ”Eu sunt primul aici, așa că plecați”, este jignitor pentru guvernul Bamako, care a invitat parteneri străini și, în al doilea rând, în general nu se cuvine să vorbești așa cu cineva”, a declarat Lavrov.

Potrivit șefului diplomației ruse, autoritățile de tranziție din Mali depun eforturi pentru ca țara să revină la o ordine constituțională. Pentru luna februarie au fost convocate alegeri. Autoritățile de tranziție din Mali au declarat că rămân fidele obligațiilor internaționale asumate și că luptă împotriva terorismului”, a spus Lavrov.

Despre situația din Mali

Începând cu luna august 2020, în Mali au avut loc două lovituri de stat militare. În timpul primei lovituri de stat, care s-a desfășurat la 18 august 2020, a fost înlăturat de la putere președintele țării, Ibrahim Boubacar Keita. Un grup de militari l-a desemant pe Ba Ndao în funcția de președinte interimar. Dar în luna mai anul curent, el a fost înlăturat de același grup de militari și, prin decizia Curții Constituționale, vicepreședintele Assimi Goita a devenit președinte al Mali pe durata perioadei de tranziție și șef al statului. Noua conducere a Mali a confirmat că își va respecta angajamentul asumat în septembrie 2020 de a organiza alegeri prezidențiale și parlamentare în februarie 2022.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875127