Hot News
Narîșkin: Serviciile de informații americane trebuie să-și revizuiască lista amenințărilor prioritare
28/09
Lukașenko a anunțat înființarea de către SUA a unor baze NATO în Ucraina
28/09

Livrări de gaze naturale. Gazprom a semnat cu Ungaria un contract pe 15 ani. Ucraina s-a înfuriat

Președintele Consiliului de administrație al companiei Gazprom, Aleksei Miller/ Foto: TASS

Compania Gazprom a semnat un contract pe termen lung pentru livrarea, în Ungaria, a 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, în următorii 15 ani, a anunțat compania rusească, relatează agenția TASS.

”La Budapesta, Gazprom-export și MVM CEEnergy Ltd. au încheiat două contracte pe termen lung pentru livrarea de gaze naturale rusești în Ungaria”, se arată în comunicat. Contractul prevede un volum însumat de până la 4,5 miliarde metri cubi pe an, perioada de valabilitate a fiecăruia dintre cele două acorduri fiind de 15 ani.

Aleksei Miller, președintele Consiliului de administrație al Gazprom a precizat că Ungaria va începe să primească gaze naturale rusești încă din 1 octombrie, prin gazoductul ”Turkish Stream” și prin conductele de transport din sud-estul Europei.

”O importantă componentă a noilor acorduri o reprezintă diversificarea rutelor de aprovizionare. Chiar din 1 octombrie, Ungaria va începe să primească gaze naturale de la Gazprom, prin ”Turkish Stream” și prin conductele din sud-estul Europei. În mare parte, acest lucru a devenit posibil datorită eforturilor depuse de companii din Bulgaria, Serbia și Ungaria pentru dezvoltarea sistemelor naționale de transport al gazelor naturale”, a spus șeful Gazprom, citat în comunicatul menționat mai sus.

Se precizează că, în 2020, Gazprom a livrat în Ungaria un volum de 8,6 miliarde metri cubi de gaze. Este al doilea indicator ca valoare din ultimii 12 ani.

Într-o declarație preluată de agenția Bloomberg, ministrul pentru Afaceri Externe și Relații Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a calificat noul acord cu Gazprom ca fiind ”nepolitic”. În plus, diplomatul a menționat că, după 10 ani, condițiile tranzacției cu Gazprom pot fi ajustate.

Tranzitul ucrainean ocolit

Reacționând la nemulțumirea exprimată de autoritățile de la Kiev, în opinia cărora noul contract dintre Ungaria și Gazprom, a cărui ruta de transport prevăzută ”ocolește” tranzitul prin Ucraina, constituie o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, Peter Szijjarto a declarat că nimeni nu trebuie să se amestece în treburile interne ale Budapestei.

Potrivit spuselor sale, Ungaria acționează pornind de la interesele ei naționale, iar contractul de față nu are legătură cu securitatea energetică a Ucrainei și cu disputa ei, în această chetiune, cu Rusia. Șeful MAE Ungar a subliniat că autoritățile țării fac tot posibilul pentru a asigura căldură în casele cetățenilor țării.

”Protestez față de această încercare de amestec în treburile interne ale Ungariei, de asigurare a agentului termic în perioada de iarnă. Astfel de decizii nu pot fi influențate din afară, de către alte țări”, a declarat Peter Szijjarto, cerând Ucrainei să nu politizeze interesele economice ale altor state.

Agenția Lenta.ru amintește că Ministerul de Externe al Ucrainei s-a declarat ”surprins și dezamăgit” de decizia Ungariei. În opinia instituției, această decizie reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei și dăunează relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Ulterior, directorul companiei ”Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor Naturale al Ucrainei”, Serghei Makagon, a anunțat că, în replică, autoritățile de la Kiev ar putea reduce substanțial, ba chiar să oprească tranzitul de gaze naturale în Ungaria via Ucraina.

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Se pare ca tranzitul gazului ocolește Ucraina.De asta sint supărați Ukrainei.in ukraina este mai rau cum este in Romania.pretul gazului in ukraina este chiar mai mare ca in Romania. Nu mai sunt prieteni cu Rușii.,dar cum o sa vada cum este cu Americani stau la masa lor cît timp ai bani si economia merge bine iar cînd ai rămas fără finanțe îți dau un sut in fund .o sa mai treaca ceva timp si o sa se întoarcă la Maica Rusie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091