Hot News
MAE rus: Renunțarea la presiuni asupra Rusiei va stimula dialogul privind controlul armelor în UE
02/10
Lavrov: Lista țărilor invitate la ”Summitul pentru democrație” stârnește ”un interes sportiv”
03/10

În Brazilia a fost dezvelit monumentul descoperitorului Antarcticii, navigatorul rus, Bellingshausen

Rio de Janeiro. Monumentul dedicat descoperitorului Antarctidei, navigatorului rus Faddei Bellingshausen/ Foto: glav.su

Dezvelirea oficială a monumentului dedicat lui Faddei Bellingshausen, comandantul primei expediții ruse în Antarctica, desfășurate în perioada 1819-1821, a avut loc la Rio de Janeiro, pe malul unde, în urmă cu 200 de ani, a acostat nava lui, relatează agenția RIA Novosti.

”Monumentul a fost ridicat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la expediție, chiar dacă a trebuit amânată de la începutul anului, din cauza pandemiei de COVID-19”, a relatat pentru agenția RIA Novosti Gabriela Casulo, expert al Institutului Bering-Bellingshausen (IBBA). Statuia descoperitorului Antarcticii a fost instalată pe locul unde a ancorat nava expediției ruse, nu departe de Marina Gloria și aeroportul Santos-Dumont.

Sculptura realizată de Aleksei Leonov se află într-un dintre locurile cele mai simbolice ale orașului, pe fundalul munților Pão de Açúcar (Pâine de zahăr) și a gurii de vărsare a Golfului Guanabara. Decoperitorul privește spre orizont, ținând în mână o lunetă.

Dezvelirea oficială a monumentului s-a desfășurat în prezența ambasadorului Rusiei în Brazilia, Aleksei Labețki, a consulului Rusiei la Rio de Janeiro, Vladimir Tokmakov, a reprezentanților autorităților locale și ai flotei militare marine.

În iulie 1819, Bellingshausen a ieșit cu corveta lui ”Vostok” din Kronștadt (Sankt-Petersburg). Nava a ajuns la Rio de Janeiro în noiembrie, după care a pornit spre sud – a fost ultima oprire în drum spre Continent alb.

Monumentul din Rio este a treia sculptură în onoarea lui Bellingshausen inaugurată în ultimii ani. În 2016, memoria lui a fost imortalizată la Montevideo, iar în 2020, în Antarctica.

Potrivit lui Casulo, în pofida faptului că institutul IBBA nu este o organizație de stat, la ceremonie au luat parte reprezentanți ai guvernelor Rusiei și Braziliei, evenimentul în sine servind la întărirea relațiilor dintre cele două țări.

Institutul Bering-Bellingshause este o organizație neguvernamentală, chemată să stabilească și să consolideze dialogul dintre politicieni, întreprinzători, jurnaliști și oameni de știință din Rusia și CSI cu colegii de pe continentul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086