Hot News
Șahistele din Rusia, campioane mondiale la proba pe echipe
03/10
MAE Rus așteaptă reacția Londrei la informațiile privind finanțarea ONG-urilor și propaganda subversivă în Rusia
04/10

Murașko: Toate barierele în calea recunoașterii vaccinului ”Sputnik V” de către OMS, înlăturate

Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko/ Foto: TASS

Experții sunt de părere că vaccinul ”Sputnik V” ar putea fi aprobat într-o lună, două, dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu va cere pași suplimentari din partea Rusiei, a declarat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, la finalul discuțiilor purtate cu șeful OMS, relatează cotidianul ”Izvestia”.

Potrivit spuselor sale, pentru înregistrarea primului vaccin anti-COVID-19 din lume și din Rusia mai este necesară finalizarea câtorva proceduri administrative.

”Izvestia” menționează că, la mijlocul lunii iulie, șeful Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI), Kirill Dmitriev, a anunțat că RFPI așteaptă ca ”Sputnik V” să fie recunoscut de OMS și de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor în această toamnă.

Despre problemele apărute pe durata procedurii de înregistrare a vaccinului rusesc a vorbit șeful biroului de expertiză științifică a fondului farmaceutic Inbio Ventures, Ilia Iasnîi:

”Potrivit informației oficiale venite de la OMS, nu au fost prezentate documentele necesare și, de asemenea, diferiți funcționari, oficiali ai OMS și ai organizațiilor controlate de OMS au anunțat că s-au descoperit nereguli la una dintre fabrici. S-a spus că respectiva fabrică nu corespunde actualelor bune practici de producție. Și că, după remedierea lor, acest lucru a fost anunțat efectiv cu două săptămâni în urmă; acolo a fost un angajat brazilian al organizației controlate de OMS, care a declarat că după remedierea acestor nereguli va mai fi nevoie de încă un audit din partea OMS, cu deplasare la locul producției. Iar după asta, documentele ar putea fi primite, iar mai departe ar putea fi analizată problema înregistrării”.

Pentru finalizarea înregistrării vaccinului ”Sputnik V” ar mai putea fi nevoie de o lună, două, crede directorul general al companiei de cercetare contractuală ”Clinical Excellence Group”, Nikolai Kriucikov:

”Din câte știu, principalele chestiuni vizează două momente: producția la una dintre platformele ce produc forme farmaceutice, iar al doilea moment se referă la rezultatele și rapoartele privind studiile clinice. În cazul de față, este vorba de rapoartele intermediare de la prima, a doua și, respectiv, a treia etapă a studiilor clinice. În același timp, trebuie înțeles faptul că, desigur, volumul de muncă nu a fost deloc mic, deoarece o perioadă destul de lungă de timp, partea rusă nu a putut răspunde. Pregăteau, se pare, răspunsul. Dacă toate barierele în calea înregistrării, pentru includerea serului ”Sputnik V” pe lista vaccinurilor aprobate de OMS, vor fi cu adevărat înlăturate, atunci va fi o realizare minunată, deoarece vaccinul rusesc va intra în rândul altor vaccinuri străine, precum cele americane, chineze, printre cele recunoscute în toată lumea. Eu sper că, dacă toate barierele vor fi înlăturate, experții OMS nu intenționează să facă alte solicitări suplimentare și asta înseamnă că, în principiu, a fost pornită numărătoarea inversă și că putem aștepta ca în următoarele o lună, două, vaccinul să fie inclus pe liste”.

În prezent, ”Sputnik V” a fost aprobat pentru utilizare în 70 de țări, cu o populație totală de peste 4 miliarde de oameni. Șeful ministerului rus al Sănătății a discutat deja, la Geneva, cu delegația americană, recunoașterea reciprocă a certificatelor Covid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068