Hot News
Relațiile dintre Rusia și UE. Lavrov: ”Șapte ani de oportunități pierdute”
12/10
Putin, Merkel și Macron au discutat despre conflictul intern ucrainean
12/10

Academicianul Ghennadi Onișcenko a comentat articolul despre ”furtul” formulei AstraZeneca

Foto: TASS

Jurnaliștii tabloidului britanic The Sun, care au scris despre un presupus ”furt” de către Rusia a formulei vaccinului occidental împotriva coronavirusului, ar trebui să fie supuși unui examen psihologic, iar angajații MI-6 trebuie concediați pentru că și-au pierdut aptitudinile profesionale, a declarat deputatul Ghennadi Onișcenko, academician și fost șef al Rospotrebnadzor, explicând că acest tip de vaccin cum este ”Sputnik V” a fost dezvoltat încă din 2012, relatează publicația ”Vzgliad”.

Citând surse, The Sun a scris că Rusia ar fi furat formula vaccinului AstraZeneca, creat de Universitatea Oxford împreună cu compania suedeză AstraZeneca, și ar fi folosit-o pentru dezvoltarea serului ”Sputnik V”, realizat de Centrul de Cercetare ”N. Gamaleya”.

”Eu propun ca jurnaliștii de la The Sun să fie trimiși să-și facă un examen psihologic, iar angajații MI-6 să fie dați afară pentru că și-au pierdut aptitudinile profesionale. Macheta acestui tip de vaccin a fost dezvoltată încă din 2012, când la noi a apărut MERS – sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Este așa-numitul tip de vaccinuri vectoriale”, a detaliat Onișcenko.

Potrivit spuselor sale, acest tip de vaccin dezvoltat atunci nu a ajuns și în faza de testare, pentru că nu a mai fost necesar.

”Învechit, MI-6, care nu a ieșit cu nimic în evidență, a decis să iasă cu o asemenea informație mincinoasă. Iar dacă la ei cineva fură ceva, descurcați-vă voi între voi”, a spus expertul.

În același timp, Onișcenko a subliniat că ceea ce îl neliniștește mai mult este faptul că, având un vaccin, Rusia are o rată de vaccinare de două ori mai mică decât Anglia. ”Este rău”, a adăugat el.

Nici o semnificație științifică

La rândul său, Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI) a declarat că articolul din The Sun despre presupusul furt este un nou fake și nu are nici o semnificație științifică. ”Materialul din The Sun este o altă știre falsă și o minciună sfruntată, bazată pe surse anonime. Povestea inventată de tabloidul The Sun este promovată de adversarii succesului unuia dintre cele mai eficace și sigure vaccinuri anti-COVID-19 din lume, iar noi considerăm că astfel de atacuri sunt total lipsite de etică, deoarece subminează eforturile globale de vaccinare. De asemenea, ele nu au nici un sens științific, deoarece Sputnik V și AstraZeneca folosesc platforme diferite”, a precizat RFPI într-un comunicat postat pe pagina Fondului de pe rețeaua Telegram.

RFPI a amintit că ”Sputnik V” se bazează pe platforma de adenovirus uman, bine studiat. În schimb, AstraZeneca a utilizat pentru vaccinul său vectorul adenovirus de cimpanzeu, nu un vector uman, a menționat RFPI, adăugând că echipele ”Sputnik V” și AstraZeneca efectuează teste clinice comune în parteneriat, pentru folosirea combinată a celor două vaccinuri și au publicat informații privind siguranța și eficacitatea acestor studii ale lor.

În acest context, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, comentând subiectul, că ”The Sun este o publicație foarte cunoscută, dar profund neștiințifică. Așa și tratăm astfel de articole”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093