Hot News
Cazul Navalnîi. Rusia a dat termen pentru răspunsurile din partea Germaniei, Franței și Suediei
13/10
Vladimir Putin: În sectorul energetic european s-au acumulat nereguli sistemice
13/10

Peskov, despre condițiile pentru creșterea tranzitului de gaze prin Ucraina

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov/ Foto: TASS

Rusia este gata să mărească tranzitul de gaze prin Ucraina, dacă Uniunea Europeană va spori, la rândul ei, achizițiile, iar Kievul va propune condiții de tranzit competitive, a declarat  ziariștilor secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

Potrivit spuselor sale, principalii adresanți ai Kievului pentru rezolvarea problemei privind menținerea tranzitului ”sunt cumpărătorii de gaze din Europa, companiile europene, cei care pot încheia cu Gazprom un nou acord pe termen lung pentru volume crescute, ținând cont de necesarul tot mai mare de carburant albastru”. ”Pentru a transporta ceva prin Ucraina, trebuie ca acel ceva să fie cumpărat de cineva, iar acel cineva sunt chiar cumpărătorii noștri din Europa”, a spus Peskov.

El a subliniat că, în acest caz, Rusia își va onora toate înțelegerile de tranzit. ”Președintele Rusiei a declarat în repetate rânduri că, dacă vor cumpăra și pe mai departe gazul nostru, dacă vor mări contractele și dacă Ucraina va veni cu oferte comerciale competitive, totul va continua să funcționeze”, a asigurat Peskov.

El a menționat, de asemenea, că Rusia a mărit la maxim posibil livrările de gaze în Europa în baza contractelor în vigoare. ”Se poate spune că Rusia își îndeplinește în mod ireproșabil toate obligațiile contractuate la cele mai înalte cote, adică au fost sporite până la volume maxim posibile de livrări, prin prisma contractelor și acordurilor pe care le avem”, a declarat reprezentantul Kremlinlului.

În ceea ce privește partea tehnică, aici toate întrebările trebuie adresate Gazpromului”, a adăugat el.

Întrebat de jurnaliști dacă se livrează gaze în afara contractelor, Peskov a subliniat că ”în afara contractelor nu se livrează nimic”. ”Cum? Pe gratis?”, și-a exprimat el nedumerirea.

Referindu-se la posibilitatea unor livrări suplimentare, secretarul de presă al președintelui a menționat, de asemenea, că ”este o chestiune de negocieri cu Gazprom”. ”Există un cumpărător, există un vânzător”, a spus el. La supoziția că volumul suplimentar de gaze poate fi livrat pe piața SPOT, Peskov a atras atenția că ”aici mai există și o problemă legată de infrastructură – cum faci asta”. El a repetat că pentru clarificarea acestor detalii tehnice trebuie întrebat Gazpromul.

TASS amintește că acordul dintre Rusia și Ucraina privind livrările și tranzitul de gaze, semnat în 2019, expiră în 2024. Kievul a declarat că ar dori să încheie un contract pentru tranzitul de gaze prin Ucraina imediat, fără să mai aștepte anul 2024. Ucraina consideră că acest lucru va fi o garanție că tranzitul se menține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102