Hot News
Peskov, despre condițiile pentru creșterea tranzitului de gaze prin Ucraina
13/10
Putin: Sunt posibile încercări de a împiedica integrarea în CSI
14/10

Vladimir Putin: În sectorul energetic european s-au acumulat nereguli sistemice

Foto: newsae.ru

La Moscova s-a deschis un important forum internațional – ”Săptămâna Energiei din Rusia”. Subiectul principal de discuție: ”Energia mondială: transformarea pentru dezvoltare”. Accentul se pune pe cele mai presante probleme din acest domeniu. La forum participă miniștri de resort din Rusia și din alte țări, experți și reprezentanți ai comunității de afaceri. Șefii companiilor gigant internaționale se vor alătura formatului online. La sesiunea plenară a forumului, președintele rus, Vladimir PUTIN, a ținut un discurs ale cărui idei principale vi le prezentăm în continuare.

Creșterea prețurilor la gaze: deficitul de energie electrică, principala cauză

Creșterea prețurilor la gaze în Europa este urmare a deficitului de energie electrică, nu invers, a declarat președintele Rusiei, informează ”Rossiiskaia gazeta”.

”În ultimul deceniu, în sectorul energetic european s-au acumulat, pas cu pas, nereguli sistemice. Ele sunt cele care au condus la ampla criză de pe piața din Europa. (…) Slavă Domnului că, astăzi, în Rusia, astfel de probleme nu pot fi nici măcar imaginate”, a adăugat președintele Rusiei.

Putin a menționat că, astă vară, mulți jucători europeni nu s-au grăbit să-și refacă rezervele din depozitele subterane de gaze naturale.

”Situația de pe piața gazelor naturale, în primul rând pe cea europeană, nu pare, deocamdată, echilibrată și previzibilă”, a adăugat Putin, arătând că un rol revine nu doar producătorilor, dar și consumatorilor de gaze.

Pe de altă parte, președintele rus a respins speculațiile, potrivit cărora cotațiile ridicate sunt favorabile producătorilor de materii prime.

”Auzim adeseori că aceste cotații ridicate joacă la mâna producătorilor de materii prime, permițându-le să obțină super-profituri, fără a depune nici un fel de eforturi vizibile. Totuși, cei care apără această poziție nu înțeleg despre ce vorbesc, preferând să nu privească înainte, să nu țină cont de perspectivele pe termen lung, care sunt evidente, inclusiv pentru producători”, a spus Putin.

Rusia își îndeplinește pe deplin obligațiile contractuale față de partenerii săi, inclusiv în Europa, și asigură furnizarea de gaze garantată, neîntreruptă în această direcție, a subliniat Vladimir Putin. ”Lucrăm în mod constant pentru a consolida securitatea energetică a întregului continent european. Există toate condițiile prealabile pentru atingerea unor volume record de aprovizionare cu gaze pe piața globală până la sfârșitul anului. Mai mult, ne întâlnim întotdeauna cu partenerii noștri la jumătatea drumului și suntem pregătiți să discutăm acțiuni suplimentare ”, a adăugat el.

Rusia a introdus deja și folosește proiecte majore de infrastructură pentru furnizarea de gaze către Europa, cum ar fi Turkish Stream, Balkan Stream, Nord Stream-1 și Nord Stream-2, care asigură stabilitatea și predictibilitatea aprovizionării cu gaze. În plus, producția de gaze naturale lichefiate se dezvoltă constant, a adăugat președintele. „Până în 2035, ne așteptăm să creștem producția de GNL în Rusia la 140 de milioane de tone pe an, precum și să ne consolidăm poziția pe această piață dinamică, luând în jur de 20 la sută din cauza costurilor reduse de producție și a logisticii competitive. În plus, în orizontul anului 2035 ne așteptăm să ne creștem cota în aprovizionarea globală de produse petrochimice de la un actual la unu la sută la șapte la sută”, a spus el.

Pentru a evita în mod eficient astfel de crize energetice în viitor, agenda climatică nu ar trebui să devină un instrument de promovare a intereselor politice și economice ale fiecărei țări, a spus președintele. Dimpotrivă, țările care participă la piața globală trebuie să fie de acord asupra mecanismelor globale de echilibrare a pieței energiei, a continuat Vladimir Putin. ”Este necesar să lansăm un dialog de fond, detaliat pe această temă între producătorii și consumatorii de resurse energetice, fără prejudecăți politice și clișee impuse. Vorbim despre probleme extrem de importante, care afectează în mod direct activitatea întreprinderilor, organizațiilor și bunăstarea gospodăriilor, a milioane de oameni – atât în ​​Rusia, cât și în țările noastre partenere, inclusiv Europa. Sunt sigur că, pe parcursul unui astfel de dialog, se pot găsi soluții care să țină seama de tendințele pieței și de interesele tuturor părților”.

Răspunzând întrebării dacă Rusia este pregătită să își extindă obligațiile de pompare a gazului prin Ucraina după 2024, președintele a spus: ”Suntem gata să păstrăm acest contract. Mai mult, dacă se creează condiții economice și tehnologice, putem chiar crește”. ”Suntem gata să facem acest lucru. Dar trebuie să înțelegem cât vor cumpăra de la noi”, a adăugat președintele, având în vedere partenerii europeni.

Democrația nu a murit în Rusia 

În altă ordine de idei, președintele Putin a declarat că nu a spus niciodată că Rusia nu este pregătită pentru o democrație ”deplină”, dar problema constă în faptul că democrația este înțeleasă în mod diferit.

”În primul rând, eu nu îmi aduc aminte când am spus că Rusia nu este pregătită pentru o democrație deplină, a subliniat liderul de la Kremlin. Pur și simplu, democrația este altfel înțeleasă. Libertatea de exprimare, libertatea religiei, libertatea de a organiza și desfășura evenimente de masă pe străzi și așa mai departe. Dar când în Europa și Statele Unite acțiuni de masă sunt dispersate cu ajutorul gloanțelor de cauciuc și al gazelor lacrimogene – este libertate sau nu? (…) Parcă nu seamănă a libertate”.

Putin a declarat că afirmațiile despre moartea democrației în Rusia sunt puternic exagerate. ”Îngrijorările legate de faptul că democrația a murit în Rusia sunt puternic exagerate (…) Voi toți, nu vă faceți griji în privința noastră, gândiți-vă mai degrabă la voi, la ce se întâmplă acolo la voi”, a spus el, adresându-se occidentalilor.

În acest context, președintele a vorbit despre mass media, care sunt finanțate de stat și, în același timp, îl critică aspru. ”Găsesc cu greu țări în care mass media sunt, de fapt, finanțate din surse de stat și iau o poziție atât de ireconciliată față de autorități, ca la noi, încât îmi este greu să-mi imaginez”, a spus Putin. Ca exemplu, el a citat postul de radio ”Eho Moskvî” (Ecoul Moscovei), finanțat de Gazprom. ”Acesta [postul de radio] ia poziții extreme cu privire la orice problemă. Și fiecare al doilea angajat al postului are un pașaport străin sau un permis de ședere dintr-o țară străină. Dar postul funcționează, nimic nu se întâmplă”, a conchis președintele. În prezent, 66% din toate acțiunile societății pe acțiuni ”Eho Moskvî” sunt deținute de ”Gazprom-Media Holding”.

Relații de lucru cu Joe Biden

În ceea ce privește vizita la Moscova a subsecretarului de stat american pe probleme de politică internațională, Victoria Nuland, liderul de la Kremlin a declarat că, printre altele, oficialul SUA a venit să discute inclusiv eventuale contacte la cel mai înalt nivel.

Liderul rus a adăugat că a dezvoltat relații de lucru destul de stabile cu colegul său american Joe Biden, menționând că Moscova este gata să lucreze cu orice președinte al SUA, ales de popor.

În opinia lui Putin, Moscova și Washingtonul vor putea relua, treptat, relațiile, când conducerea americană își va da seama de inutilitatea confruntării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875036