Hot News
Vladimir Putin: În sectorul energetic european s-au acumulat nereguli sistemice
13/10
Narîșkin: Statele Unite conduc activitatea destabilizatoare a Occidentului împotriva CSI
14/10

Putin: Sunt posibile încercări de a împiedica integrarea în CSI

Steagurile țărilor participante la CSI/ Foto: news.myseldon.com

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu exclude posibilitatea ca procesele de integrare din CSI să fie obstrucționate din afară. În același timp, liderul de la Kremlin consideră neutralizarea potențialelor amenințări ce vin dinspre teritoriul Afganistanului drept una dintre misiunile serviciilor speciale din țările Comunității Statelor Independente, relatează agenția TASS.

”În spațiul Comunității se derulează, astăzi, procese de integrare, crește volumul și se intensifică fluxurile comerciale și de investiții, financiare și de transport”, a constatat șeful statului la o întâlnire cu șefii serviciilor speciale din CSI.

”Trebuie să înțelegem că astfel de eforturi constructive, folosirea aveantajelor noastre competitive, unificarea potențialului pentru rezolvarea obiectivelor comune nu provoacă nici pe departe o reacție univocă, inclusiv dorința de a ne împiedia, de a ne pune piediсă”, a avertizat președintele Rusiei.

De aceea, în opinia lui, serviciile speciale ale țărilor CSI ”trebuie, ca și înainte, să contribuie la apărarea intereselor economice ale statelor membre ale Comunității, să lucreze împreună pentru consolidarea competitivității și dezvoltarea ei dinamică, să apere drepturile legale ale întreprinzătorilor și companiilor”.

În același timp, președintele consideră că ”neutralizarea potențialelor amenințări de pe teritoriul Afganistanului are o importanță deosebită pentru asigurarea securității CSI”.

Potrivit estimărilor președinetelui, ultimii ani au demonstrat că un parteneriat strâns al serviciilor speciale ale CSI ”consolidează în mod substanțial securitatea în spațiul Comunității, ajută la combaterea mai eficientă a amenințărilor comune, printre care terorismul internațional, extremismul, traficul ilegal de arme și narcotice, infracționalitatea transnațională, migrația ilegală”.

”În același timp, trebuie să mergem înainte, să ridicăm gradul de cooperare pe toate direcțiile cheie”, a subliniat liderul rus.

”Fotografia de familie” a participanților la întâlnirea sefilor serviciilor speciale ale CSI de la Moscova, 13 octombrie 2021//Foto: newsmyseldon.com

Securitatea în CSI

Rusia este îngrijorată că evenimentele din Afganistan ar putea influența asigurarea securității în spațiul CSI, a spus Putin. ”Firește că ne îngrijorează. Nici nu s-ar putea altfel: este spațiul nostru comun de securitate, avem frontiere transparente, ceea ce nu este indiferent în țările noastre din CSI”, a spus Putin.

De asemenea, el a atras atenția și asupra colaborării, în acest sens, dintre ministerele Apărării, ”și nu doar în plan informațional, dar și în planul livrărilor de arme și tehnică militară, pregătirii de cadre”. Dar, a continuat șeful statului rus, fără informațiile serviciilor speciale, această muncă nu se poate desfășura în mod eficient”.

Expansiunea teroriștilor

Putin a avertizat în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă pentru țările vecine grupările teroriste ce activează pe teritoriul Afganistanului. În mod deosebit, Putin s-a referit la organizațiile teroriste internaționale care fac parte din ”Statul Islamic”, interzisă în Rusia. ”Din Irak, din Siria, acolo se adună rebeli cu experiență în desfășurarea de acțiuni militare”. De aceea, a continuat Putin, ”nu este exclus ca teroriștii să încerce să destabilizeze situația și în țările învecinate, inclusiv în țările CSI, chiar până la declanșarea unei expansiuni directe”.

Monitorizarea riscurilor

Serviciile speciale trebuie și pe viitor să țină atent sub observație situația în plină evoluție, să analizeze atotcuprinzător eventualele provocări și riscuri, a continuat Putin. ”Și trebuie reacționat în mod corespunzător, adecvat”, a arătat șeful statului.

Bună vecinătate și colaborare

Putin a salutat prezența în capitala Rusiei a șefilor agențiilor de securitate și ai serviciilor de informații din țările CSI. ”Anul acesta, CSI împlinește 30 de ani. În tot acest timp, organizația noastră s-a confruntat cu provocările deloc simple ale unei lumi aflate în schimbare dinamică pe fondul multor factori de incertitudine. CSI s-a străduit să acționeze în spiritul principiilor de egalitate și de respect reciproc al intereselor”, a spus președintele rus.

Subliniez, a adăugat el, CSI ”servește drept platfomă de prestigiu, ba chiar uneori de neînlocuit pentru dialogul constructiv și pe multiple planuri între țările noastre”, a arătat șeful statului. Potrivit spuselor sale, Rusia înțelege că, ”în secolul XXI, folosindu-și forțele și potențialul, țările CSI sunt capabile să rezolve mult mai eficient obiective dintre cele mai ample ale dezvoltării naționale. Acționând ca parteneri și aliați, lucrând împreuna în numele unui viitor de succes și prosper”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Sfera informațională

Putin a cerut serviciilor speciale din țările CSI să acorde o atenție deosebită domeniului informațional, deoarece tehnologiile degitale sunt tot mai des folosite în scopuri criminale. Potrivit spuselor sale, întreaga această activitate criminală ”impune o atenția deosebită” din partea serviciilor speciale, care, în acest scop, ”trebuie să continue să dezvolte schimbul de informații, înclusiv de analiză și prognoză, să perfecționeze metode și forme de cooperare, să le facă mai moderne, mai eficiente”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076