Hot News
Igor Ivanov: Rusia-NATO și drumul spre nicăieri
17/10
În Europa, Rusiei i s-a propus să includă Donbassul în componența ei
18/10

Infobrics: Bogățiile arctice ale Rusiei s-au transformat într-o amenițare pentru SUA

Foto: gazprom-ytft.ru

Obsesia anti-rusă împiedică Occidentul să profite de regiunea Arcticii. Încercările opozanților de a împiedica Moscova să dezvolte zona Cercului Polar se întorc împotriva lor, scrie Infobrics.

În articolul său pe această temă, Lucas Leiros, expert în drept internațional, cercetător la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, compară strategiile arctice ale Moscovei și țărilor occidentale și punctează principalele diferențe dintre ele.

Din punct de vedere istoric, o mare parte a Arcticii s-a aflat sub influența Moscovei, scrie Leiros. Rusia modernă dorește să dezvolte în continuare această regiune valoroasă, atragând activ parteneri.

O lungă perioadă de timp, opozanții occidentali ai Rusiei (Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană) au ignorat potențialul strategic al zonei Cercului Polar, concentrându-și atenția pe alte zone de influență, precum Orientul Mijlociu și Africa. Acum, însă, totul s-a schimbat: puterile occidentale s-au concentrat pe regiunea Arcticii și promovează o politică agresivă, străduindu-se să blocheze realizările Rusiei, arată Leiros.

Moscova a obținut mari beneficii economice de pe urma prezenței ei în Arctica, scrie expertul brazilian. Grație schimbărilor climatice (topirea ghețarilor provocată de încălzirea globală) s-au deschis zone inaccesibile anterior, bogate în resurse naturale, inlusiv petrol.

”Exploatarea zăcămintelor de petrol din zona Cercului Polar s-a transformat pentru Moscova într-un excelent scenariu economic. Mai mult, chiar Statele Unite au devenit dependente de succesele arctice ale Rusiei”, indica analistul brazilian.

Problema este că, în prezent, Rusia este al doilea ca mărime furnizor de produse petroliere al SUA, amintește Leiros. Merită remarcat faptul că Statele Unite continuă, chiar și în aceste codiții, să insiste pe sancțiuni anti-ruse în sectorul energetic, iar politica externă a Casei Albe continuă să se construiască pe confruntarea cu Moscova.

”Rusia dispune de o flotă militară în Arctica, ce depășește, prin capacitățile ei, orice altă țară occidentală din această regiune. În plus, Rusia dispune de rețea de câmpuri petroliere, eficiente și aducătoare de mari bogății. Toate acestea constituie un motiv pentru Washington de a privi Moscova nu doar ca adversar politic, dar și ca o adevărată amenințare în continuă creștere”, a explicat analistul.

Potrivit spuselor sale, pentru Statele Unite necesitatea de a negocia cu Rusia livrările de petrol a devenit un adevărat dezastru. În primul rând, Washingtonul este conștient de dependența lui energetică, iar, în doilea rând, îl înfurie faptul că partener în tranzacțiile petroliere este chiar principalul său adversar.

”Și, în loc să tindă spre o colaborare mai trainică și pașnică, SUA investesc tot mai multe eforturi în măsuri agresive și sancțiuni anti-ruse, ceea ce este absolut lipsit de logică”, estimează Lucas Leiros.

Din poziția lor de conducător al taberei occidentale, SUA își dezvoltă capacitățile militare, pentru a contracara ”amenințarea rusă” din Arctica. De fapt, NATO și UE s-au unit sub stindardul Statelor Unite, declarând Rusia ”dușman comun”.

Spre deosebire de retorica occidentală, strategia rusă în Arctica presupune o dezvoltare constructivă a regiunii și are în vedere descurajarea conflictelor și încurajarea dialogului multilateral.

O ironie amară o constituie faptul că dezvoltarea industriei petroliere a Rusiei vine în folosul întregii lumi, inclusiv în folosul țărilor Occidentului. Moscova este unul dintre cei mai mari furnizori de aur negru al țărilor Uniunii Europene și (cum s-a menționat, deja) al Statelor Unite.

”Sectorul energetic – atât petrolier, cât și cel al gazelor naturale – ar fi putut deveni cheia apropierii dintre Rusia și Occident, deschizând calea spre relații pașnice, diplomatice și edificatoare”, subliniază Lucas Leiros. ”Dar Occidentul distruge singur această punte, insistând pe învechita lui obsesie anti-rusă”.

În ceea ce privește prezența militară în Arctica, forța Rusiei (în special a flotei sale) este incomparabil mai mare decât puterea altor țări, inclusiv a SUA. De aceea, crede Leiros, Moscova nu are deloc nevoie de vreo politică agresivă. Agresiunea este promovată de țările occidentale, consideră analistul brazilian.

Lucas Leiros este convins: comunitatea internațională trebuie să renunțe la politica de presiune și să urmeze calea extinderii diplomației multilaterale.

”Strategiile naționale legate de explorarea Arcticii trebuie să ofere prioritate economiei, nu ocupației militare”, subliniază expertul brazilian.

Numai așa, apreciază el, poate fi construită o platformă internațională de dezvoltare constructivă în Arctica – adică exact ceea ce își propune Rusia să facă.

1 Comment

  1. Mircea oli spune:

    Bravo, Rusia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076