Hot News
De ce Rusia cheamă SUA să se alăture formatului Normandia
23/10
Sank-Petersburgul intră în lockdown
24/10

Expert: Proiectul de lege ucrainean privind ”Perioada de tranziție” va îngropa procesul de la Minsk

Politologul ucrainean Mihail Pogrebinski, unul dintre numeroșii ucraineni - politicieni, jurnaliști și oameni de diferite categorii sociale, arestati de SBU pentru faptul că nu sunt de acord cu regimul de la Kiev/ Foto: ok.ru

Proiectul de lege cu privire la ”Bazele politicii de stat a perioadei de tranziție”, planificat să intre în dezbaterea Parlamentului Ucrainei, va face imposibilă, dacă va fi adoptat, continuarea, în format Normandia, a negocierilor de soluționare a conflictului din estul țării, a declarat directorul Centrului pentru studii politice și conflictologie de la Kiev, Mihail Pogrebinski, în cadrul unei mese rotunde organizate la centrul de presă al agenției TASS pe tema ”Procesul de la Minsk. Realități și tendințe”.

«Ne putem aștepta curând la adoptarea legii privind ”Perioada de tranziție”. O lege care exclude, în general, orice proces de negocieri. Să vedem însă, nu a fost încă adoptat”, a arătat analistul.

Pogrebinski nu exclude eventualitatea ca proiectul de lege să fie, totuși, susținut de Rada Supremă cu unele ”mici” amendamente, după care, este convins el, ”va fi finalizat”.

Depus în Parlament în luna august, de Guvernul Ucrainei, proiectul de lege cu privire la ”Bazele politicii de stat a perioadei de tranziție” definește activitatea Kievului în teritoriile care nu se află sub controlul lui în perioada de ”după recuperare”. Printre altele, documentul propune introducerea ”de elemente ale justiției de tranziție” și responsabilitatea locuitorilor regiunilor pentru activități desfășurate în perioada ”de ocupație”, aplicarea lustrației, anularea legii privind amnistierea participanților la evenimentele din Donbass, act normativ care oricum nu a intrat în vigoare.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că adoptarea proiectului de lege ”ar înseamna, practic, ieșirea unilaterală a Ucrainei din procesul de la Minsk”, deoarece toate prevederile documentului sunt în contradicție cu Acordurile de la Minsk. Un punct de vedere similar este susținut și de conducerea DNR și LNR (autoproclamatele republici Donețk și Lugansk – n.r.).

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a indicat autorităților de la Kiev că textul proiectului de lege trebuie redactat în conformitate cu prevederile dreptului internațional (Acordurile de la Minsk au fost aprobate de Consiliul de Securitate al ONU printr-o rezoluție – n.r.), menționând că, sub forma lui actuală, documentul ”arată, mai degrabă, ca o directivă politică decât ca un act juridic normativ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875121